Zo hou je jouw meubels langer mooi met kleine kinderen in de buurt
25 februari 2019
Door Woonhome.nl
Als je kinderen hebt, hebben je meubels heel wat te lijden. Viltstift krassen op tafel, kruimels en vlekken op de bank en regelmatig valt er een stoel om. Is het bij jou in huis ook zo’n gezellige chaos? Dan is dit vast herkenbaar. Maar hoe houd je dan toch je alles in huis netjes? Iedereen is namelijk liever zuinig op z’n meubels? Lees hier een aantal tips om jouw meubels mooi te houden met kinderen!
Vermijd schadelijk speelgoed
Er zijn soorten speelgoed die je beter kunt vermijden in de buurt van je meubels. Denk aan een voetbal: die hoort buiten in de tuin, niet in je woonkamer. Knutselspullen kunnen ook funest zijn voor je stoffen of leren banken. Daarom kun je die beter alleen gebruiken op de tafel (liefst op een tafelkleed). ‘Vies’ speelgoed zoals slijm, zand en klei kun je ook beter weghouden van de salontafel en daarmee ook de bank. Door vaste plekken te reserveren voor het speelgoed leren je kinderen al snel waar ze er wel en niet mee mogen spelen. Laat ze bijvoorbeeld spelen op een leuk spelvloerkleed.
Inboedelverzekering met extra dekking
Je gaat het niet redden om echt al je meubels volledig te beschermen tegen alle mogelijke schade. Er kan nu eenmaal altijd wat gebeuren, zeker als je kinderen hebt. Een inboedelverzekering dekt normaal gesproken alleen schade door externe factoren zoals brand of diefstal. Toch zijn er aanvullende mogelijkheden om deze dekking uit te bereiden. Zo heeft FBTO bijvoorbeeld een module voor all risk inboedelverzekering. Daarmee is je inboedel niet alleen verzekerd tegen externe factoren, maar ook als je zelf per ongeluk schade maakt. Het gaat dan om schade die onverwacht ontstaat, bijvoorbeeld als je dochter haar glas tomatensap omstoot en deze op het nieuwe vloerkleed terecht komt.
Natuurlijk is het heel verstandig om te proberen eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Ook met de allrisk dekking heb je te maken met het eigen risico.
Gewoontes aanleren en afleren
Je moet, samen met je kinderen, bepaalde gewoontes aanleren en afleren. Zo kan het een heel nuttige regel zijn om niet te eten op de bank. Dat kan in het begin lastig zijn, want het is wel comfortabel om daar te eten. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, merk je al snel dat je bank veel minder snel vies wordt. Bovendien zitten er ook niet telkens kruimels tussen de kussens. Op de langere termijn kan de regel ‘niet eten op de bank’ de levensduur flink verlengen! Dat geldt natuurlijk ook voor andere regels, zoals ‘niet met de schoenen op de bank’, ‘niet op stoelen staan’ of ‘niet met gordijnen of deuren spelen’
Onderhoud je meubels goed
Goed onderhoud kan heel veel schelen in de slijtage van je meubels. Zorg bijvoorbeeld dat je houten meubels goed onderhouden zijn door ze in de verf te zetten of regelmatig te oliën. Leer dien je regelmatig in te vetten en stoffen kun je afborstelen. Door goed onderhoud is de kans kleiner dat meubels beschadigd raken. Je zorgt voor een goede toplaag die de eerste klappen opvangt. Zo gaan je meubels een stuk langer mee.
Het is logisch dat je je meubels niet helemaal mooi kunt houden als je kinderen hebt. Soms ontstaat er nu eenmaal schade. En bovendien is er ook nog de gewone slijtage die je altijd van meubels kunt verwachten. Gelukkig weet je nu in elk geval hoe je je meubels zo lang mogelijk mooi kunt houden. Oók als je kinderen hebt!