Zelf een hypotheek afsluiten voor je droomhuis: zo doe je het
08 september 2022
Door Woonhome
Heb je het huis van je dromen gevonden? Voordat je op de stippellijn van het voorlopige koopcontract tekent, is het belangrijk om te weten wat je opties voor een hypotheek zijn. Welke hypotheekvormen zijn er beschikbaar en hoeveel kun je maximaal lenen? Wanneer je een nieuw huis gaat kopen en zelf een hypotheek wil afsluiten, ga je langs bij een hypotheekadviseur en volg je deze stappen.
Zelf hypotheek afsluiten met de hulp van een hypotheekadviseur
Door bij een hypotheekadviseur langs te gaan, ontdek je jouw hypotheekopties voor afsluiten. Je kunt rechtstreeks naar een bank gaan, of naar een tussenpersoon. De voordelen van een onafhankelijke tussenpersoon, is dat deze adviseur meerdere hypotheekaanbieders kan aanbieden en dus ook met elkaar kan vergelijken. Direct bij de bank langsgaan voor een hypotheek is meestal wel voordeliger op het gebied van advies- en afsluitkosten. Ze hoeven namelijk niet met meerdere partijen te werken. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken beschikbaar, dus het is de moeite waard om onderzoek te doen. Denk aan zaken als het rentepercentage, aflossingsvoorwaarden en eventuele kosten of toeslagen die van toepassing kunnen zijn.
Het gesprek met de hypotheekadviseur voorbereiden
Voordat je het gesprek met een hypotheekadviseur ingaat, is het slim om dit voor te bereiden. Tijdens het oriënterende gesprek neem je alvast je salarisstrook en paspoort of ID-kaart mee. De hypotheekadviseur kan dan al globaal voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen, zodat je weet of jouw droomhuis in jouw prijsklasse valt. Voor het hypotheekadviesgesprek neem je meer documenten mee. Tijdens dit tweede gesprek kijkt de adviseur naar wat je precies aan hypotheek kan krijgen en welke hypotheek bij je past.
Vervolgafspraak met een hypotheekadviseur voor een offerte
Als het adviesgesprek is afgerond, vraagt de adviseur een offerte voor je aan. Deze bespreek je nog en onderteken je. Binnen deze en de vorige stap heb je waarschijnlijk ook al een bod gedaan op een huis en is het bod geaccepteerd. Je koopt een huis door het koopcontract te ondertekenen, maar het is pas officieel gekocht als je de financiering rond hebt gekregen.
Afbetalen van de hypotheek om daadwerkelijk eigenaar te zijn van het huis
Zodra je een huis en hypotheek hebt gevonden waar je tevreden mee bent, is het tijd om te beginnen met de maandelijkse betalingen. Vergeet niet dat je hypotheekaflossingen meestal uit twee delen bestaan: rente en aflossing van de hoofdsom (het bedrag dat je hebt geleend). Als je de aflossingen bijhoudt, verminder je geleidelijk je uitstaande schuld. En als je hypotheek afbetaald is, ben je de volledig de trotse eigenaar van je eigen huis!
Volgende stap: het nadenken over de inrichting
Nu de hypotheek in orde is, is het tijd om na te denken over de inrichting van je nieuwe huis. Dit kan een leuk, maar duur proces zijn. Dus is het belangrijk om een budget te bepalen en je daaraan te houden. Er zijn veel verschillende manieren om je huis in te richten, en je hoeft niet alles in een keer te kopen. Begin met het uitzoeken van een paar belangrijke stukken die je echt wil en kunt betalen. Zoals een fauteuil of kabinet en andere onmisbare kasten. Voeg dan, als je budget het toelaat, in de loop van de tijd meer meubelstukken toe. Er zijn ook veel manieren om geld te besparen op meubels. Kijk bij tweedehandswinkels, sales, online veilingen en advertentiesites voor goede koopjes. En ga altijd op zoek naar de beste prijzen. Met een beetje planning en geduld kun je jouw huis op een budgetvriendelijke manier inrichten.
Door gastblogger Sheelagh (Sheelaghmairi.nl) Iris is mijn oud-huisgenootje en woont tegenwoordig met haar vriend Joost in Scheveningen. Ze komen beiden uit…