Woontrend 2018-2019: Op Zen Japans
29 januari 2018
Door Woonhome
Japan, het land van de sushi, de vele tempels, Washi tape, kimono’s en de prachtige Japanse tuinen. Wanneer je dit bijzondere land wel eens bezocht hebt, weet je dat ook hun design fenomenaal is. Waar een Scandinavisch interieur zeker nog de toon slaat, zijn er ook al invloeden te zien van nieuwe trends uit andere landen. Zo hebben Scandinavië en Japan veel overeenkomsten in interieurdesign. Strakke, minimalistische en frisse interieurs met gevoel voor stijl en natuurlijke materialen. Een belangrijke interieurtrend voor 2018 is de verschuiving van het Scandinavische interieur naar het Japanse interieur.
Een andere woontrend van 2018-2019 is de trend ‘Touch of Luxury’. Bekijk hier meer van deze spannende, luxe interieurtrend.
Met name de Japanse Sukiya-zukuri stijl doet zijn intrede in 2018. Deze Japanse interieurstijl kenmerkt zich door strakke lijnen, slanke designs en minimalistische meubels. De Sukiya-Zukuri stijl komt voort uit de delicate gevoeligheid voor slanke elementen van natuurlijke materialen én de eenvoud in versieringen. Hiermee is het interieur van 2018 en 2019 super strak!
Interieurtrend 2018-2019 uit de 17e eeuw
De typerende Sukiya-Zukuri Japanse interieurstijl vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw en is sterk beïnvloed door de ’theeceremonie architectuur’. Deze ceremonie werd gehouden door de zen-boeddhistische leermeesters. De stijl bleef zich ontwikkelen en is vandaag de dag nog steeds enorm populair (zélfs populairder dan ooit tevoren). Ook heeft de Sukiya stijl de interieur en bouwstijl in het Westen sterk beïnvloed. Designers en architecten zoals Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, Walter Gropius, Taut en le Corbusier lieten zich inspireren door deze klassieke stijl uit Japan.
Japan heeft ontzettend veel bekende architecten zoals de wereldberoemde Tadao Ando. Maar ook namen zoals Terunobu Fujimori, Kisho Kurokawa, (inmiddels overleden) en Kenzo Tange (inmiddels overleden) mogen niet ontbreken. Naast architecten zijn er ook een aantal bekende Japanse designers: Oki Sato, Daisuke Kitagawa, Tokujin Yoshioka, Taku Omura, Eisuke Tachikawa Naoto Fukasawa, Shin Azumi*, Takeshi Sawada* en Hiromichi Konno.
Typische Japanse interieurstijl
Stijlkenmerken van de Sukiya interieurstijl zijn: strak, hoekig, minimalistisch, perfectionistisch, secuur. Maar ook oog voor detail, strakke lijnen, heldere indeling, uitgelijnde vormen, neutrale kleuren, rust en sereniteit. Dit zijn allemaal typische elementen die in 2018 en 2019 ook in onze interieurs te vinden zijn. Het moderne interieur van dit moment is minimalistisch, eenvoudig, voorzien van minder details, tierelantijnen en franjes. Zo kiezen we steeds vaker voor duurzame meubels die er écht toe doen.
Japan centraal in huis
In een Japans huis ligt de Washitsu kamer centraal. In deze kamer houdt men bijvoorbeeld theeceremonies. Een speciale plaats in de woning waar zich de bekende Tatami vloer bevindt. Deze Tatami matten zijn kenmerkend voor de Sukiya stijl, net zoals shojideuren (schuifdeuren) en een tokonoma (smalle alkoof). De indeling van een Washitsu kamer is eenvoudig en bevat bijna geen meubilair. Er staat vaak wel een lage tafel die men gebruikt voor het avondeten of voor vermaak (tatami). Ook zien we hier en daar een zabuton of Zaisu die geschikt is voor gebruik op tatami matten. Meubels die er wel zijn maar men niet gebruikt, staan in de wandkasten achter de fusumadeuren.
‘Ruimte’ speelt een grote rol in het interieur. In Japan creert men bijvoorbeeld diverse ruimtes of kamers, maar ook het tegenovergestelde (de leegte) is belangrijk. Door objecten in een ruimte te plaatsen maak je de objecten heel belangrijk. Het Japanse teken voor ruimte is ‘Ma’ en betekent omslotenheid, beslotenheid of geborgenheid. ‘Madori’ staat voor interieurontwerp, sfeer, stemming of decor.
Belangrijke Japanse traditie
Een tokonoma, zoals eerder genoemd, is vaak terug te vinden in een traditioneel Japans interieur. Het is een speciaal en belangrijk focuspunt in het Japanse interieur. Vroeger was dit een plek aan de muur met daaronder een altaar of tafeltje. Tegenwoordig is het een ingebouwde nis, smalle alkoof, die plaats biedt voor objecten. Deze artistieke objecten zijn zorgvuldig gekozen en tentoongesteld om ze te waarderen. Denk bijvoorbeeld aan een Bonsai boom, Suiseki (kijksteen), een scroll (hangschildering met kalligrafie), accentplant of bloem.
2018-2019: Zen in het interieur
In Nederland vinden wij onze eigen persoonlijke ruimte in het interieur ook steeds belangrijker. Zo ontstaan er strikte delen in huis voor verschillende doeleindes. Een werkruimte of werkhoek om te werken afgescheiden van het wonen. Een televisie in de TV-kamer, losgetrokken van de woonkamer. Maar ook een eetkamer, leeskamer, yoga- of meditatiekamer is niet onbekend. Iedere ruimte krijgt zijn eigen functie in huis!
Subtrend 2018-2019 ‘Natuurlijk Japan’
Begin dit jaar deed het natuurlijke materiaal rotan zijn intreden. En de trend Botanical Home maakte onze woonkamer groener. Met de Japanse interieur trend maken we kennis met nóg meer bijzondere en natuurlijke materialen. Bamboe is een veelgebruikt materiaal in Japan, maar ook blank hout zoals Japans, cipres, ceder of naaldhout. Naast de vele houtsoorten gebruiken de Japanners ook graag zijde en (rijst)papier in het interieur.
Door respect te tonen voor de natuur, toon je ook respect voor de omgeving. Dankzij de natuurlijke materialen straalt een Japans interieur een neutrale, pure stijl uit. Authentieke materialen gecombineerd met ambachtelijke houten meubels.
Typische Japanse meubels voor jouw interieur in 2018-2019
Welke meubels zijn nu typisch Japans? Een slank, hoekig en puur meubelstuk is geïnspireerd op het Aziatisch interieur uit Japan. Deze stijl- en vormelementen zien we terugkomen in het interieur van 2018 en 2019. Denk aan room dividers of kamerschermen (Shoji), maar ook schuifdeuren (fusuma) in het moderne interieur in 2018. Fusuma en Shoji, Japanse schermen en schuifdeuren, bestaan uit een houten lijnenspel van latten waarop aan één zijde transparant papier is geplakt. Een Shoji zien we voornamelijk voor glaspuien of ramen, en een Fusuma voor een kamer of kastenwand. Met deze twee Japanse elementen in het interieur creëer je afgeschermde hoekjes en ruimtes voor een sfeervol huis.
Bekende Japanse meubel- en interieurmerken zijn Apato, COMMOC, Conde House, Hida Sangyo, Ishinomaki Laboratory, METROCS, Miyazaki en Takumi Kohgei. Trendsettende Japanse interieurketens zijn bijvoorbeeld Nitori en Muji.
Origami in het interieur
Papier komt veel voor in een Japans interieur. Niet alleen in de schuifdeuren maar ook in de vorm van origami. De bekende en indrukwekkende Japanse vouwkunst. Invloeden vanuit de origami kunst, net zoals Japanse materialen en kleuren, zien we terug komen in nieuwe trendy meubels.
Meubels zoals salontafels in de traditie van een Tatami-tafel. Dit zijn typische lage tafels waar je aan gaat zitten met een lage stoel (zabuttons) of een Japans zitkussen.
Van rustig tot vrolijk Japans
Japanse kleuren zijn over het algemeel neutrale tinten zoals zwart, wit en blanke hout soorten. Een kleuren palette dat zorgt voor een steriele omgeving en een serene luxe gevoel. Er zijn ook vrolijke kleuren in het Japanse interieur te vinden zoals roze, mint en Japans rood. Zo zien we ook vaak vrolijke patronen in het interieur voor een speelse sfeer.
Japanse accessoires voor jouw interieur in 2018-2019
Wanneer je op zoek bent naar Japanse interieur accessoires dan is een vogelkooi erg sfeervol (super trendy in 2018-2019). Maar ook lampionnen en typische Japanse Andon lampen, gemaakt van een houten frame en rijstpapier, roepen de Japanse sfeer op. Decoreer het interieur hier en daar met bloemen, zoals de lelie, sierlijke kunst en natuurlijk keramiek om het af te maken.
En wat dacht je van Tatami-matten uit Japan? Een Tatami-mat in Japan is een dikke mat geperst van rijststro en gras en voorzien van een zwarte bies. Deze vertalen zich naar trendy vloerkleden gemaakt van andere materialen voor in onze interieurs. Maar ook decoratieve kasten (tansu) of een futon vindt zijn oorsprong in Japan.
De Japanse theecultuur
Japan heeft een authentieke theecultuur waarin theedrinken een bijzondere ceremonie is. De Japanse theeceremonie ademt een sfeer van sereniteit, traditie en rust uit. Het is een moment voor een gepaste conversatie. De gastheer van de theeceremonie is, over het algemeen, een liefhebber van de theeceremonie. Vandaar dat hij dan ook meestal in het bezit is van een zeer oud en traditioneel serviesstuk zoals een theekom of ketel.
Thee: hartstikke hot in 2018-2019!
Thee is, letterlijk, echt helemaal hot in 2018. Er komen nog meer thee accessoires terug in het interieur. Van ketels, theekommen, lepels tot fraaie dienbladen. Allemaal interieur accessoires met Japanse invloeden!