Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van een woning. Ze voeren namelijk het hemelwater af dat op het dak valt. Toch kijken veel mensen niet op of om naar dakgoten, en stellen ze niet de vraag; wanner moet ik mijn dakgoot vervangen? Het gevolg hiervan is dat er problemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lekkages. Reden genoeg om je dakgoten regelmatig te inspecteren. Helaas weet lang niet iedereen wanneer dakgoten aan vervanging toe zijn. Daarom helpen wij je in deze tekst op weg.
Merk je dat er water uit meerdere plekken van de dakgoot komt? Controleer dan op lekkages
Het water dat in een dakgoot terechtkomt, wordt afgevoerd via de hemelwaterafvoer. Het kan alleen voorkomen dat het water ook op andere plekken uit de dakgoot stroomt. Als je dit regelmatig opmerkt, is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. In dat geval doe je er goed aan om je dakgoot te vervangen. Doe je niets? Dan worden de problemen alsmaar groter. Wanneer het water via de gevel van je woning naar beneden loopt, kan er in huis ook een lekkage ontstaan.
Roestvorming kan voorkomen bij een metalen dakgoot
Heb je een metalen dakgoot? Dan kan deze in de loop der jaren gaan roesten. Omdat dakgoten zich vaak op grote hoogte bevinden, is dit niet iets wat je snel waarneemt. Nog een reden om de goten met enige regelmaat te controleren. Roest zorgt er namelijk voor dat metaal aangetast wordt. Dit kan op den duur tot scheurtjes leiden, waardoor er een lekkage ontstaat. Als je lange tijd niets aan een verroeste dakgoot doet, kan deze zelfs breken. Reden genoeg om je dakgoot te vervangen.
Heb je een kunststof dakgoot van Polytech.nl? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over roest. Dit materiaal is hier namelijk niet gevoelig voor. Kunststof is bovendien een stuk duurzamer en heeft minder onderhoud nodig. Vandaar dat steeds meer mensen voor een kunststof dakgoot kiezen.
Verzakken of doorhangen van oudere dakgoten
Als je dakgoten al tientallen jaren oud zijn, hebben ze behoorlijk veel te verduren gekregen. Hierdoor kunnen ze verzakken of doorhangen. In veel gevallen kun je dit van de grond al zien. Loopt de goot niet recht meer? Kom dan direct in actie. De dakgoot kan namelijk breken als je te lang wacht. Bovendien kan het water niet meer op de juiste manier afgevoerd worden als de dakgoot verzakt is of doorhangt. Het water zoekt in dat geval een andere uitweg en dat kan schade aan je huis tot gevolg hebben.
Scheuren of breuken door bladeren en takken in de dakgoten
In de dakgoten van je woning belandt helaas niet alleen maar water. Er kan namelijk ook rommel in terechtkomen, zoals blad. Als gevolg van het weer en rommel kunnen de goten beschadigen. Er kunnen onder meer scheuren of breuken in de goot komen. Heb je een scheur of breuk in je dakgoot ontdekt? Houd dit dan goed in de gaten. Als er meerdere scheuren of breuken in de dakgoot zitten, is het beter om de goot te vervangen. Je bent problemen dan hopelijk een stap voor.