De meeste mensen kiezen voor de functionele eigenschappen van een hor. Houd je met een gewoon vliegengaas alle vervelende insecten buiten. Met een extra fijnmazig hor komen er zelfs geen stuifmeeldeeltjes meer naar binnen. Met name voor mensen die last hebben van hooikoorts is dat een uitkomst. Maar een hor houd niet alleen vervelende insecten en stuifmeel buiten, je hebt er tevens een moderne raamdecoratie mee.
Horren geven door hun soberheid je raam- en/of deurpartij een minimalistische uitstraling. De eenvoud van de hor lift je interieur naar een level. Afhankelijk van waar je een hor wilt plaatsen maken we onderscheid in raam- en deurhorren.
“Een strak horrengaas is niet alleen functioneel maar ook nog eens mooi.”
Raamhorren
Raamhorren zijn onder te verdelen in vier soorten, waarbij elk type raamhor z’n eigenschappen en voordelen biedt:
1. Inzethor
Eén van de grootste pluspunten van een inzethor is dat je ze plaatst zonder dat je in het kozijn hoeft te boren. Inzethorren zijn zowel horizontaal als verticaal te plaatsen.
2. Rolhor
De meest gebruiksvriendelijke raamhorren is zonder meer de rolhor. Geschikt voor elk raamtype en zelfs in elektrisch bedienbare versies te verkrijgen.
3. Vaste hor
Vaste hor. Hierbij zijn er verschillende montagemanieren mogelijk en deze kan zowel aan de binnen- als buitenzijde van het raam geplaatst worden. Vaste horren zijn, doordat ze vlak op het kozijn gemonteerd worden een perfecte oplossing voor anders vormige en smalle vensters.
4. Inzetrolhor
Ook een horvariant die je plaatst zonder het kozijn te beschadigen met boorgaten. Makkelijk in het gebruik, decoratief en door de uitneembaarheid eenvoudig te reinigen.
Deurhorren
Net als de horren voor de ramen zijn ook de deurhorren er in vier verschillende typen met verschillende eigenschappen en voordelen:
1. Scharnierende hordeur
Scharnierende hordeur. Moderne scharnierende hordeuren zijn zodanig vervaardigd dat ze, net als een louvredeur, zowel naar binnen als buiten scharnieren. Een magneetsysteem zorgt ervoor dat ze zich vanzelf sluiten.
2. Schuivende hordeur
Schuivende hordeur. Een van de gemakkelijkste systemen bij grote overspanningen. Het systeem is uitneembaar, de bediening licht en de aluminium constructie draagt bij aan een lange levensduur.
3. Rolhordeur
Gaasscherm dat na opening automatisch dicht rolt. In verband met de gaasspanning kan het bij bredere overspanningen verstandig zijn voor een dubbele uitvoering te kiezen.
4. Plissé hordeur
In plaats dat het horgaas zich oprolt wordt het bij een plissé roldeur opgevouwen. Vanwege het feit dat de ondergeleider van het gaas slechts 3 mm hoog is, zijn deze systemen ideaal voor rolstoelgebruikers. Plissé hordeuren zijn decoratief, eenvoudig zelf op te hangen en na de zomer gemakkelijk op te bergen.