Steeds meer mensen maken de overstap naar elektrisch rijden en dat is niet zo gek. Elektrisch rijden is duurzaam, maar ook aanzienlijk goedkoper dan rijden op traditionele brandstoffen. Voordat je de overstap maakt naar een elektrische auto, is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Waar kun je de auto opladen, hoe betaal je voor het opladen en waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe auto?
Elektrisch rijden en opladen aan huis of bij een oplaadstation
Het opladen van een elektrische auto gebeurt doorgaans snel en gemakkelijk bij een oplaadstation, waarvoor je een laadpas nodig hebt. In tegenstelling tot een gewone tankbeurt, betaal je niet met je pinpas, maar met deze laadpas. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen met uiteenlopende tarieven. Het kan voorkomen dat je met de ene laadpas goedkoper dan met een andere pas kunt opladen bij hetzelfde oplaadpunt. Als je naar het buitenland gaat, is het belangrijk om te controleren of je laadpas ook daar geldig is. In sommige gevallen is het verstandig om een tweede, bijvoorbeeld lokale, laadpas aan te schaffen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de auto op tijd oplaadt, zodat je niet ergens onderweg zonder stroom komt te staan.
Opladen op je eigen oprit of parkeerplek
Een laadpaal op je eigen oprit of eigen parkeerplek is erg handig. Je investeert eenmalig in de aanschaf en installatie van de paal, waarna je voordeliger oplaadt tegen je eigen energietarief. Dit is vooral ideaal als je ook zonnepanelen op het dak hebt. Een alternatieve optie is het opladen via een gewoon stopcontact. Het opladen duurt echter langer en je moet voorzichtig zijn in verband met brandgevaar. Heb je geen eigen oprit of terrein om de auto op te laden? Dan kun je een openbaar oplaadpunt aanvragen bij de gemeente.
De kosten van elektrisch rijden
Net als bij auto’s die op diesel of benzine rijden, heb je ook bij elektrische auto’s keuze uit verschillende merken en modellen. Je kunt kiezen voor volledig elektrisch rijden of voor hybride auto’s, die zowel een verbrandings- als een elektromotor hebben. Welke auto je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget.
Momenteel zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf dan benzine- of dieselauto’s, voornamelijk vanwege de kosten van het accupakket. Maar elektrisch rijden is goedkoper en tot 2024 betaal je geen wegenbelasting. Een volledig elektrische auto is over het algemeen ook goedkoper in onderhoud dan andere auto’s. Als je alle kosten in overweging neemt, zijn de gemiddelde kosten voor een elektrische auto meestal niet hoger dan die voor een vergelijkbare benzineauto. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s waar je mogelijk voor in aanmerking komt.
De keuze uit elektrische auto’s
Tegenwoordig is er een enorm aanbod van elektrische auto’s. Je kunt kiezen uit nieuwe elektrische auto’s, maar er is ook een groot aanbod van tweedehands elektrische auto’s. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een elektrische auto te leasen. Er zijn talloze opties beschikbaar voor op de oprit, en vrijwel elk automerk heeft wel een elektrisch model uitgebracht. Het aanbod van betaalbare elektrische modellen groeit hierdoor. Je kunt kiezen uit auto’s met prijzen variërend van 21.000 euro tot meer dan 55.000 euro. Het is maar net wat je wensen zijn en je portemonnee toelaat.