Om het milieu en jouw portemonnee een plezier te doen kun je overwegen nieuwe energiezuinige lampen te kopen. Eén van de meest eenvoudige oplossingen om op je energie te bezuinigen is het vervangen van gloeilampen. Door je gloeilampen te vervangen voor LED-lampen kun je flink te besparen op je energiekosten. Lees hier verder over besparen met verlichting.
Een intelligente manier om het energieverbruik te verminderen
In 2007 kwam er een nieuw halogeentype lamp op de markt. Deze lamp verbruikt 25% tot 30% minder elektriciteit dan de oorspronkelijke gloeilampen. De licht-emitterende diode (LED) gloeilamp, die voor het eerst in 1962 op de markt kwam, is in 2017 door ingenieurs verfijnd en LED’s zijn de laatste vijf jaar sterk verbeterd.
Bovendien is onze behoefte aan stroom voor verlichting flink gedaald door verbeterde ontwerpen, innovaties en overheidsvoorschriften. Verlichting was voorheen 15% van het totale huishoudelijke elektriciteitsverbruik. En had de werking nodig van honderden verschillende krachtcentrales om die gloeilampen te laten branden.
Elke woning heeft meestal zo’n 30 tot 40 lichtpunten
Wanneer je al die lichtpunten door LED’s vervangt, bespaar je elk jaar meer dan € 100,-. Wanneer alle woningen in het land de gloeilampen en halogeenlampen zouden vervangen, zou dat een gigantische besparing opleveren. LED’s zijn 85% energie-efficiënter dan traditionele gloeilampen en hebben slechts ongeveer 10 watt vermogen nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven. En zo zijn er meerdere besparingen mogelijk: het huis op de juiste manier isoleren bijvoorbeeld. Of kiezen voor de beste plafondventilatoren en natuurlijk minder water gebruiken.
Zoek uit wat de inhoud van de etiketten betekenen
Wil je plafondlampen online kopen? Let dan goed op wat er op de etiketten staat, en wat dit betekend. Toen gloeilampen de norm waren, kocht je gloeilampen op basis van hun wattage. Maar op de etiketten staat nu informatie over de lumen die elke gloeilamp uitstraalt. Lumen zijn een maat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. LED-producenten drukken het gloei-equivalente wattage af op de verpakking.
Elke verpakking van LED-lampen moet aangeven of de lamp “warm” of “koel” is. Warme verlichting, ofwel ‘zacht witte’ verlichting, geeft een effect dat vergelijkbaar is met de gelige gloed van een gloeilampen. Aan de andere kant heeft ‘koel wit’ een licht met een blauwachtige tint.
LED’s zijn op de lange termijn de investering waard
Led lampen zijn wat duurder in de aanschaf. Maar toch heb je binnen een jaar de investering van LED lampen terugverdiend. Bij een traditionele gloeilamp gaat 90 tot 98% van de energie die hij verbruikt als warmte verloren. Bij LED lampen wordt het grootste deel van de energie gebruikt om licht mee te produceren. Op de lange termijn is dit dus zeker de investering waard om zo je huis zo energieneutraal mogelijk te maken.