Wanneer de mobiliteit gaandeweg minder wordt, is een praktisch huis zeker noodzakelijk. Aanpassingen zoals een traplift, breed toilet of inloopdouche zijn helaas niet altijd mogelijk. Een grote uitkomst is dan een mantelzorg chalet. Dit is een luxe en comfortabele woning van alle gemakken voorzien. Voor zowel de zorgvrager maar ook voor de zorgverlener. Het grootste voordeel van een mantelzorg chalet is dat men het op eigen grond bouwt.
Goedkopere gelijkvloerse woningen
Een woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer; allemaal gesitueerd op één woonlaag. Ideaal voor mensen die minder mobiel zijn. Maar zo’n fijn appartement of bungalowhuis is niet altijd beschikbaar of zelfs prijzig. Om toch nog zelfstandig te wonen biedt een mantelzorg chalet een uitkomst. Ze zijn op maat te bouwen en te voorzien van alle wensen van de zorgnemer en -verlener.
Dichtbij huis en toch zelfstandig
Een zorgchalet zet men meestal op eigen terrein, zoals in de tuin. Zo bied je direct en dichtbij huis de beste zorg aan als mantelzorger. Een vergunning is in de meeste gevallen niet meer nodig. Wel moet men aan de regels voldoen die vergelijkbaar zijn met de bouw van een tuinhuis of garage. Het bouwbesluit stelt namelijk regels aan woningen inzake veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid.
Wil je hier meer informatie over? Stekelbos Caravans levert speciale mantelzorg chalets op maat. Elke mantelzorg woning is voorzien van een eigen ingang, woongedeelte, slaapkamer, sanitair en keuken. Er wordt zelfs rekening gehouden met de meest optimale bewegingsvrijheid voor rolstoelgebruikers. Het bedrijf biedt ook hulp en geeft meer informatie rondom de regelgeving van het plaatsen van een chalet
De belangrijkste regels rondom mantelzorg chalets
Er zijn een aantal regels verbonden aan een mantelzorg chalet. Zo is een mantelzorg woning geschikt maar maximaal één huishouden. Zo’n huishouden bestaat dan uit maximaal twee personen waarvan minstens één persoon de zorgverlener of zorgnemer is. Wanneer de gemeente twijfelt dan vragen ze een verklaring bij de huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie op. Is de mantelzorg relatie ten einde gekomen? Dan is het bouwwerk helaas niet meer te gebruiken als woning. Deze hoeft niet daadwerkelijk afgebroken te worden maar wel de keuken of badkamer moet verwijdert zijn. De begane vloer van zo’n mantelzorg chalet is dan te gebruiken als leefruimte.
Wist je dat wanneer je een bestaand bouwwerk laat ombouwen tot mantelzorgwoning, deze niet hoeft te voldoen aan de voorwaarden van vergunningsvrij bouwen?
Tenslotte zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte wanneer je voor een verplaatsbare woning kiest. Dit geldt dan alleen voor de kavels die buiten de bebouwde kom van een dorp of stad liggen. Meer informatie hierover lees je op de website van de overheid.