Verstopte afvoeren, vervelende geuren en mogelijke waterschade? Geen paniek! Dit artikel zit boordevol slimme trucs om die afvoerproblemen buiten de deur te houden. Van vieze geurtjes tot mogelijke chaos in huis: voor alles is een oplossing. In dit artikel delen we 7 praktische en slimme tips om een verstopte afvoer te voorkomen.
Kan je waterschade ruiken?
Ja, je leest het goed. Waterschade kan je ruiken. Het heeft vaak een kenmerkende geur die ontstaat door verschillende factoren. Wanneer water zich ophoopt, leidt het al snel tot vochtige omgevingen die ideaal zijn voor schimmel- en bacteriegroei. Deze micro-organismen ruiken muf, aards of bedorven. Daarnaast kunnen vervuilingen, zoals bij een verstopte afvoer, een eigen onaangename geur veroorzaken door rottende etensresten, vuil of stilstaand water. Als je hier beland bent en deze geur herkent, zit je afvoer waarschijnlijk verstopt. Tijd om hier wat aan te doen!
Wat mag er in het riool?
Laten we beginnen met een algemene regel: gebruik de afvoeren (gootsteen, douche, wc) alleen waarvoor ze bedoeld zijn. Eigen ‘producties’, droog toiletpapier en alles wat door de wasbakfilter past, zijn veilige keuzes. Maar waar moet je nog meer op letten? Hier zijn 7 tips en weetjes om je afvoer schoon te houden:
1. Giet regelmatig heet water door de afvoer
Heet water doet wonderen en neemt vuil mee. Meng koffieprut met heet water om hardnekkig vuil weg te spoelen.
2. Gebruik soda voor de gootsteen
Afvoer verstopt Nijmegen? Gooi dan wat soda in je gootsteen of toilet. Soda is een krachtig, niet-schadelijk middel dat hardnekkig vuil verwijdert zonder schade aan te richten aan de afvoer.
3. Gooi frituurvet en jus niet door de gootsteen
Gebruik keukenrol om vet en jus uit pannen te halen voordat je ze afwast. Verzamel gebruikt frituurvet apart en lever het in bij een inzamelpunt. Slimme tip: bewaar de flessen van het vet. Hier kan je later het oude vet weer in gieten.
4. Beperk zeep en andere producten in afvoer
Gebruik niet te veel zeep, tandpasta of haargel om ophoping te voorkomen. Ook niet wanneer je aan het schoonmaken bent. Vermijd tot slot altijd productverspilling. Zorg ervoor dat onnodige resten in de prullenbak belanden in plaats van in de afvoer!
5. Regelmatig de afvoer en doucheputje schoonmaken
Verwijder na het douchen alle haren uit het putje en gebruik een douchezeef om het grotere deel op te vangen. Maak maandelijks de afvoer van doucheputjes en ligbaden schoon.
6. Riolering doorspoelen
Spoel tweemaal per jaar je riolering door met een rioolreinigingsslang en hogedrukspuit om vuil los te maken en weg te spoelen. Integreer het in de grote zomer- en winterschoonmaak.
7. Schakel een ontstoppingsbedrijf in
Als je geen zin hebt om de verstopping zelf te verhelpen, kan een professioneel ontstoppingsbedrijf je helpen. Ze kunnen niet alleen verstoppingen verhelpen maar ook de riolering grondig reinigen en inspecteren. Verstopping komt overal voor. Klik hier als je je gootsteen laten ontstoppen in Nijmegen wil.