Verduurzamen van je huis, slim isoleren in 5 stappen
02 mei 2023
Door Ilse Bloemendal
Wil je graag bijdragen aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd besparen op je energierekening? Dan is het isoleren van je huis een slimme keuze. Door je huis goed te isoleren blijft de warmte binnen tijdens de wintermaanden en blijft het juist koel in de zomer. Zo hoef je minder te stoken of te koelen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Lees meer over het isoleren van je huis en hoe je een isolatiebedrijf bij jou in de buurt kunt vinden.
1. Bedenk wat je wilt isoleren
Als je overweegt om je huis te isoleren, is het belangrijk om eerst te bepalen welke delen van je huis je wilt isoleren. Er zijn verschillende opties, waaronder het isoleren van de spouwmuur, dakisolatie en vloerisolatie. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en nadelen en het is belangrijk om te kiezen wat het beste past bij jouw specifieke situatie.
Spouwmuurisolatie is een veel voorkomende vorm van isolatie waarbij er isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt gespoten. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en kan in een dag worden geïnstalleerd. Het is een goede manier om energie te besparen, waardoor de warmte in huis beter wordt vastgehouden.
Dakisolatie kan een goede optie zijn als je een zolder hebt die niet geïsoleerd is of als je dak aan vervanging toe is. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de dakconstructie geplaatst, waardoor warmte in huis blijft en koude lucht buiten blijft. Dakisolatie is wel wat duurder dan spouwmuurisolatie, maar zorgt wel voor een flinke besparing op de energierekening.
Vloerisolatie is vooral interessant als je vloer direct op de koude grond ligt, zoals bij oudere huizen vaak het geval is. Door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer, blijft de warmte beter binnen en voelt de vloer minder koud aan. Vloerisolatie is relatief snel en makkelijk te installeren, maar is wat duurder dan spouwmuurisolatie.
Overweeg dus goed welke vorm van isolatie het beste past bij jouw situatie en neem bij twijfel contact op met een isolatiebedrijf. Zij kunnen je adviseren over de beste opties voor jouw huis en situatie.
2. Overweeg het plaatsen van dubbelglas
Naast het isoleren van de spouwmuur, het dak en de vloer kan het plaatsen van dubbelglas in huis ook zorgen voor een flinke energiebesparing. En niet alleen dat, dubbelglas zorgt ook voor een betere geluidsisolatie en een hogere veiligheid!
Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met droge lucht of edelgas. Deze spouw zorgt voor een betere isolatie omdat de lucht of het edelgas een isolerende werking heeft. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en wordt het minder snel koud in huis. Ook kan er door dubbelglas minder tocht binnenkomen, waardoor het comfortabeler aanvoelt in huis.
Er zijn verschillende soorten dubbelglas, zoals HR (hoogrendements) glas, HR+ glas en HR++ glas. HR++ glas heeft de beste isolatiewaarde en zorgt daarmee voor de hoogste energiebesparing. Dit type glas is dan ook het meest populair. De meerprijs van HR++ glas ten opzichte van enkelglas is relatief snel terugverdiend omdat de energiebesparing hoog is.Dubbelglas kan geplaatst worden in bestaande kozijnen en is relatief snel te installeren.
3. Huis isoleren: deze 6 dingen doe je gewoon zelf
Wil je je huis isoleren, maar geen grote investeringen doen? Dan zijn er verschillende kleine aanpassingen die je zelf kunt doen om de isolatie van je huis te verbeteren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Isolerende folie: Isolerende folie is een dunne laag folie die je over je raam plakt. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat via het raam. Isolerende folie is makkelijk aan te brengen en relatief goedkoop.
- Isolerende gordijnen: Isolerende gordijnen hebben een dikkere stof en zorgen ervoor dat er minder warmte verloren gaat via het raam. Deze gordijnen zijn relatief duurder dan gewone gordijnen, maar zorgen wel voor een betere isolatie.
- Alle naden dichtkitten rondom deuren en ramen: Het dichtkitten van naden rondom deuren en ramen zorgt ervoor dat er minder tocht binnenkomt. Dit is een simpele klus die je zelf kunt doen met een kitpistool en kit.
- Gordijnen net achter deuren ophangen: Het ophangen van gordijnen achter de deur zorgt ervoor dat er minder tocht binnenkomt via de deur.
- Tocht in huis tegengaan met tochtstrips: Tochtstrips zijn strips die je aanbrengt op de kieren van deuren en ramen. Hierdoor wordt tocht tegengegaan en wordt warmte beter binnengehouden.
- Radiatorfolie: Radiatorfolie is een dunne laag folie die je achter de radiator plaatst. Dit zorgt ervoor dat warmte niet direct via de muur verloren gaat, maar terug de kamer in wordt gekaatst.
4. Kijk goed of je in aanmerking komt voor een subsidie
Wist je dat je misschien in aanmerking komt voor een vergoeding voor het isoleren van je huis? Dit kan via de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) van de overheid. Deze subsidie is bedoeld voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die hun woning energiezuiniger willen maken. Als je minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt, kun je in aanmerking komen voor de SEEH-subsidie. De volgende maatregelen worden onder andere erkend:
- Het isoleren van de spouwmuur, het dak en/of de vloer;
- Het plaatsen van HR++ glas of triple glas;
- Het aanbrengen van isolerende kozijnen, deuren of panelen;
- Het installeren van een warmtepomp;
- Het plaatsen van een zonneboiler.
Ook is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het uitvoeren van een energieadvies, waarin wordt bekeken welke maatregelen het meest effectief zijn voor jouw woning. De subsidiebedragen verschillen per maatregel en zijn afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal maatregelen dat wordt genomen. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor deze subsidie en hoeveel je kunt besparen op de kosten voor het isoleren van je huis.
5. Vind een betrouwbaar isolatiebedrijf bij jou in de buurt!
Als je op zoek bent naar een isolatiebedrijf in jouw buurt, zijn er verschillende manieren om te zoeken naar een betrouwbaar en erkend bedrijf. Zoek online naar erkende isolatiebedrijven in jouw buurt. Er zijn verschillende websites waar je lokale bedrijven kunt vinden die gespecialiseerd zijn in isolatie. Bekijk de websites van de bedrijven om te zien welke diensten ze aanbieden en hoeveel ervaring ze hebben.
Als je vrienden, familie of kennissen kent die hun huis hebben laten isoleren, vraag dan naar hun ervaringen. Vraag naar de kwaliteit van het werk, de klantenservice en de prijs. Veel isolatiebedrijven hebben foto’s van hun eerdere werk op hun website staan. Bekijk deze foto’s om te zien hoe het werk eruitziet en of het van hoge kwaliteit is.
Bekijk verder de reviews op websites als Google Reviews en Trustpilot om te zien wat andere klanten van het isolatiebedrijf vonden. Vraag tot slot offertes op en vergelijk. Vraag een offerte op bij verschillende isolatiebedrijven. Vergelijk de prijzen en diensten. Let op de prijs, kwaliteit van het werk, de garanties en de klantenservice.