Heb je plannen om je huis te verbouwen? Droom je regelmatig weg bij mooie plaatjes en heb je al een goed idee hoe jouw nieuwe huis eruit gaat zien? Bij een grote verbouwing komt meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Van een puincontainer huren tot het inschakelen van een aannemer: dankzij deze 5 tips zorg je ervoor dat de verbouwing met succes verloopt.
1. Zet je ideeën op papier
Verbouwen is het aanpassen van je huis aan je wensen. Wees hier heel specifiek in. Van de kleur van je nieuwe keukenkastjes tot de grootte van de nieuwe bank. Zet tevoren precies op een rij wat er absoluut niet in je nieuwe huis niet ontbreken mag. Zo weet je zeker dat je niets mist en kan je prioriteiten stellen. Een verbouwing kost altijd meer geld dan je denkt. Als je je voorkeuren een nummer geeft, weet je wat het belangrijkst is. Begin daarmee en mochten de kosten echt hoger uitvallen, kan je de rest altijd later nog doen.
2.Maak een ‘ruime’ inschatting van de kosten
Nu je alles genummerd hebt, is het slim om een inschatting te maken van de kosten. Hoeveel wil en kan je uitgeven aan een nieuwe keuken? Als je dit goed in je hoofd hebt, kan je snel antwoord geven op de vraag of je een relatief dure uitgave als een quooker wel erbij moet nemen. Vraag in ieder geval zoveel mogelijk offertes op en leg deze – indien mogelijk – vast. Met de stijgende prijzen weet je het maar nooit.
3. Schakel een architect en/of aannemer in
Vaak lopen verbouwingen lopen mis omdat er vaak geen plan voor de verbouwing gemaakt wordt. Een architect kan je hier goed mee helpen. Hij of zij maakt een duidelijk ontwerp op papier en laat je zien wat er allemaal met je huis kan. Past die mooie ovale tafel wel in de kamer en past die beige kleur goed bij de rest van je interieur? Dankzij het ontwerp van een architect kom je hier al snel achter. Uiteindelijk komt hier ook een gespecificeerde offerte uit. Zo weet je precies – voordat je start met verbouwen – wat de kosten zijn. Met een goed uitgewerkt plan kan de aannemer (of jij) volgens planning aan de slag. Zorg tot slot voor specialistische hulp bij grote klussen.
4. Controleer of er een vergunning nodig en vraag er – indien nodig- een aan
Voor sommige constructieve wijzigingen is er een bouwvergunning nodig. Denk aan het verwijderen van een draagmuur, het bouwen van een dakterras of het maken van een aanbouw die dieper is dan 4 meter. Via de website van Rijksoverheid kan je eenvoudig controleren of je een vergunning nodig hebt of een sloopmelding moet doen via het Omgevingsloket.
5. Huur een puincontainer in voor al het afval
Men verkijkt zich vaak op de grote hoeveelheid afval die bij een verbouwing komt kijken. Kijk daarom tijdig naar de mogelijkheden en kosten van een container voor puin. Je hebt deze namelijk in allerlei soorten en maten. Zo kan je een kleine puincontainer huren van 3 m3 voor een eendaagse of kleinere klus, een puincontainer van 6m2 voor een reguliere verbouwing, een container van 10m3 voor als je muren gaat slopen en een haakcontainer van wel 40 m3 – voor als je echt een grote verbouwing voor de boeg hebt staan. Door het huren van een puincontainer heb je geen omkijken meer naar jouw tuinafval. Ideaal: als je een puincontainer huurt bij Maton groep, wordt deze al vaak binnen 24 uur geleverd, tussentijds geleegd én opgehaald zodra de klus klaar is. Omdat je hiervoor zelf niet thuis hoeft te zijn, kan je gelijk verder met de rest van de verbouwing. Een puincontainer huren is makkelijker dan je denkt.