Tips voor het kopen van een nieuw dekbed
10 mei 2016
Door Woonhome.nl
Wist je dat we ongeveer een derde deel van ons leven doorbrengen met slapen? Een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel waarin je lichaam en geest tot ontspanning komen. Met een goed bed, maar ook dekbed zorg je goed bij tot dat belang om tot rust te komen.
“Volwassenen hebben gemiddeld 7-8 uur slaap per etmaal nodig.”
Nieuw dekbed kopen?
Een goed dekbed van grote invloed op je gesteldheid. In de koude wintermaanden zorgt een goed dekbed voor warmte, en in de zomer voor voldoende ventilatie. Na verloop van tijd verliezen zelfs de beste dekbedden hun kwaliteit. Dan is het tijd voor een nieuw dekbed. Maar waar moet je nu aandacht aan geven bij de koop van een nieuw dekbed? De beste kooptips heeft Matras shop.com voor je op een rij gezet.
Éénpersoonsdekbed vs tweepersoonsdekbed
De maat van je dekbed is het eerste waar je op moet letten bij de aankoop. Wil je een één- of tweepersoonsdekbed? Denk daar goed over na; beide maten hebben hun pluspunten. Een tweepersoonsdekbed is gezellig waarbij je geniet van elkaars warmte. Het nadeel is dat het gauw te warm is met elkaar. En ook elkaars bewegingen kunnen tot onrust zorgen. Een oplossing daarvoor is om beiden een eigen éénpersoonsdekbed te kopen. Voordeel is dat ieder zijn eigen dekbeddikte kan kiezen.
“Samen in één bed met eigen beddengoed kan heel verfrissend zijn!”
De juiste afmeting van je dekbed
De maten voor een dekbed zijn standaard. De breedte is 140 centimeter en de lengte 200. Er zijn ook maten die ervan afwijken, omdat geen lichaam hetzelfde is. Voor langere mensen boven de 1.80 meter of mensen met een ruimere omvang is het aan te raden om voor een grotere maat dekbed te kiezen van 220 centimeter. Helemaal wanneer je wat onrustiger slaapt kan een te klein dekbed voor koude nachten zorgen!
Een te groot dekbed kan ook nadelen hebben. Lig je vaak alleen in bed; een te groot dekbed kan heel zwaar zijn bij het draaien. Hierdoor kun je nog onrustiger slapen. Ga dus niet voor een te groot dekbed.
Zomer,winter of een 4 seizoenen dekbed?
Er zijn dekbedden voor alle verschillende seizoenen met een eigen warmteklasse. Warmteklasse 1 is het warmste type dekbed en warmteklasse 4 het luchtigst. De juiste warmteklasse van het dekbed is per persoon en situatie anders. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van je slaapkamer.
- Warmteklasse 1: Winterdekbed
- Warmteklasse 2: All Year dekbed
- Warmteklasse 3: All Year Light dekbed
- Warmteklasse 4: Zomerdekbed.
Voordeel van een vierseizoenendekbed
Wil je flexibel zijn in de warmte van je dekbed? Kies dan het 4 seizoenendekbed; het meest verkochte dekbed van Nederland. Een seizoenen dekbed bestaat uit twee delen (dunnere dekbedden op elkaar door middel van knopen, klittenband of een rits. In de warme zomermaanden gebruik je één van de twee dunnere dekbedden. En in de winter pak je het tweede dekbed erbij.
Kies het materiaal dat bij je past
Het materiaal van je nieuwe dekbed heeft ook enorm veel invloed op het comfort. Er zijn verschillende soorten materialen waar een dekbed van gemaakt kan zijn (zelfs bamboe!). De drie meest voorkomende vullingen zijn dons, wol en synthetisch.
“Aandachtspunt: zorg er altijd voor dat je een juiste maat dekbed koopt met dons van een hoge vulkracht. Kijk welke warmteklasse het best bij jouw persoonlijke voorkeur past.”
Dekbed met dons
Donzen dekbedden ventileren, isoleren en zijn vochtregulerend. De dekbedden passen zich aan je lichaamsvorm aan en voelen luchtig en licht aan. Het geeft daarbij ook een behaaglijk gevoel en heeft bij de meeste mensen een voorkeur. Bovendien zijn donzen dekbedden makkelijk te wassen. Dons is niet antiallergisch; houd daar dus rekening mee bij de aanschaf.
Het donsgehalte van een dekbed staat altijd vermeld. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter het dekbed. Dons bestaat uit ganzen en eendenveren.
Dekbed met wol
Een wollen dekbed bestaat meestal uit 100% zuivere lams- of scheerwol. In zomerdekbedden wordt de wol ook wel gemengd met wildzijde (70% – 30%). Daarnaast zijn er ook mogelijkheden in dekbedden met kameelhaar en cashmere. Wollen dekbedden zijn over het algemeen wat zwaarder. De dekbedden bieden veel warmte en zijn ook ventilerend. Ook wol is niet antiallergisch; houd daar dus rekening mee bij de aanschaf.
Synthetische dekbedden
Er zijn veel verschillende soorten synthetische vezels die allemaal hun eigenschappen en voordelen bieden. Meestal staat vermeld of de vezels hol of gesloten zijn. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Sommige gesloten vezels voeren transpiratievocht beter af en ventileren beter. Laat je hier goed over adviseren. Voordeel van synthetische dekbedden is dat deze meestal geschikt zijn voor mensen met allergie.
Dekbed gemaakt van tijk
Tijk is een stevige stof die vaak van fijngewreven katoen is gemaakt, en het omhulsel van het dekbed vormt. De meeste dekbedden hebben een katoenen tijk die geen dons doorlaten. Ook nemen tijken dekbedden goed vocht op en het geeft vocht ook makkelijker af. Een groot deel van deze dekbedden is geschikt voor de wasmachine.