Tips & advies bij de keuze van je vloerkleed
31 januari 2014
Door Woonhome.nl
Het juiste vloerkleed kiezen is soms heel lastig. Type, materiaal, grootte, kleur en patroon: er zijn gigantisch veel punten waarmee je rekening moet houden. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet die je bij de keuze van je vloerkleed kunnen helpen. Bekijk hier alvast alle vintage en design vloerkleden op Woonhome.
Stijl van je vloerkleed
Voor iedere woonstijl is een prachtig vloerkleed verkrijgbaar. Zorg ook voor afwisseling in je interieur met een vloerkleed in een hele andere stijl!
Moderne vloerkleden
Wil je helemaal meegaan met de trend van vandaag of zelfs morgen? Wil je dat je vloerkleed opvalt in de ruimte? Ga dan voor een modern vloerkleed. Moderne vloerkleden zijn meestal van nieuwe soorten materialen gemaakt, hebben gedurfde kleurencombinaties en zijn lang niet allemaal rechthoekig of vierkant. Een modern vloerkleed op een klassieke houten vloer is bijvoorbeeld een perfecte combi. Of probeer je slaapkamer eens op te frissen met een modern vloerkleed. Let wel op dat moderne kleden erg trendgevoelig zijn. Zo zijn sommige uitgesproken materialen, kleuren en vormen na een jaar lastig te combineren met nieuwe meubels.
Klassieke vloerkleden
Klassieke vloerkleden geven meer klasse aan je interieur: denk aan een mooi Perzisch tapijt in combinatie met een antiek Chesterfield bankstel. Ook een modern interieur kan soms wat meer jeu gebruiken. Een klassiek kleed kan dan voor een mooi contrast zorgen. Klassieke kleden kunnen wel erg aanwezig zijn in een kamer, doordat deze vaak een druk dessin hebben. Bedenk goed of dit bij je interieur past en of het dus niet te druk wordt!
Tijdloze vloerkleden
Wil je een rustige inrichting en niet per se snel van stijl veranderen? Ga dan voor minder uitgesproken kleden. Kies een laagpolig tapijt, in een effen kleur. Mooie tijdloze kleuren voor een tapijt zijn (donker) grijs, bruin en crème wit.
Vintage vloerkleden
Doordat ze al een ‘leven’ achter de rug hebben, brengen vintage vloerkleden authenticiteit in je interieur. Hoe meer gebruikt, hoe leuker dit kan zijn. Soms heeft een tapijt er letterlijk een hele reis opzitten.
Recoloured en Patchwork tapijten
Een trend van de laatste tijd zijn recoulered of patchwork tapijten. Recoloured kleden zijn vintage vloerkleden die helemaal opnieuw een kleurbehandeling hebben gekregen; soms in de meest felle kleuren. Patchwork kleden bestaan uit aparte (meestal recoloured) stukken tapijt. Zo haal je met één tapijt vintage en nieuw in huis!
Kies de mooiste structuur voor je tapijt
Zoveel stijlen vloerkleden er bestaan, zoveel tapijtstructuren kun je uitkiezen. Ook de structuur van je tapijt kan heel bepalend zijn voor de stijl van je interieur, ook in praktische zin!
Hoogpolige vloerkleden
Heb je een modern en strak interieur met bijvoorbeeld een stijlvol leren bankstel of hoogglans meubels? Een hoogpolig vloerkleed brengt dan warmte en contrast in je interieur en geeft een luxe uitstraling.
“Hoogpolige kleden hebben een lossere poolsamenstelling dan laagpolige kleden en zijn zowel in dunne als hele dikke garens verkrijgbaar.”
Minder praktisch is een hoogpolig tapijt onder een eettafel of bureau. Het verplaatsen van stoelen is dan niet handig. Bedenk ook of er veel mensen (met schoenen) over het kleed zullen gaan lopen. De haren van hoogpolige kleden kunnen op den duur namelijk plat gaan liggen en samenplakken. Bovendien zijn deze kleden minder makkelijk schoon te maken en zwaar met stofzuigen.
Laagpolige vloerkleden
Laagpolige tapijten bieden veel voordelen. Ze slijten minder snel, kunnen makkelijk schoongemaakt worden, zien er strak uit en kunnen ook net dat ene beetje luxe en gezelligheid in huis brengen. Daarnaast zijn laagpolige tapijten makkelijk in onderhoud.
Diverse structuren van vloerkleden
Hoog- en laagpolige tapijten zijn verkrijgbaar met een luspool (bouclé) of opengesneden pool (velours). Daarnaast bestaan er nog meer structuren:
- Moquette: een strakke en gladde blouclé structuur. De poollussen zijn tijdens het weven op de toppen doorgesneden.
- Frisé: in deze poolstructuur zijn de polen doorgesneden en is het tapijtgaren in elkaar gedraaid (getwijnd). Frisétapijten zien er levendig en gezellig uit.
- Shag en semi-shag: een structuur met een langere weelderige harenstructuur voor meer levendigheid in huis.
- Saxony: hierbij staan hoge polen netjes overeind, wat zorgt voor een gladde structuur en een luxueuze uitstraling
De juiste grootte van je vloerkleed
De grootte van je vloerkleed kan heel veel doen met de kamer of ruimte waarin deze ligt. Zo kan een te klein gekozen vloerkleed de ruimte optisch ook veel kleiner maken. Let ook goed op de vorm van een vloerkleed. Een erg langwerpig vloerkleed kan je ruimte nog meer lengte geven, waardoor je kamer heel smal kan lijken. Je kunt dan beter een middelgroot en minder lang tapijt overdwars in de ruimte leggen. Dit ‘breekt’ de ruimte en maakt deze voor je gevoel zelfs breder.
Kleine vloerkleden (kleiner dan 2 vierkante meter)
Veel mensen zijn geneigd om een te klein vloerkleed te kopen. Niets is zo zonde als een mooi vloerkleed dat helemaal wegvalt onder een eet- of salontafel. Vloerkleden mogen gezien worden!
Kleine vloerkleden kun je wel goed gebruiken als je ‘hoekjes’ wilt creëren. Leg bijvoorbeeld eens een kleed neer onder een poef, bij je favoriete fauteuil of in een nis.
“Ook leuk! Twee of drie kleine vloerkleden in huis! Kies dan voor verschillende kleuren en/of materialen en leg de kleden een klein beetje over elkaar heen.”
Gemiddeld grote vloerkleden (2 tot 4 vierkante meter)
Heb je een kleine woonkamer? Probeer dan toch eens een middelgroot vloerkleed. Het klinkt misschien gek, maar een wat groter vloerkleed kan een ruimte groter doen lijken.
Middelgrote vloerkleden passen vanwege hun formaat vaak goed onder een eettafel. Het is belangrijk dat de eettafelstoelen ruim op het kleed kunnen staan, de stoelen moeten immers ook naar voren/achteren geschoven kunnen worden. Voor een tafel van 1 x 2 meter, heb je minimaal een kleed van 2 x 3 meter nodig.
Grote vloerkleden (groter dan 4 vierkante meter)
Heb je een zithoek met een bank die vrij centraal in de woonkamer staat? Een vloerkleed mag dan ook best onder je bank doorlopen, richting de achterkant van je bankstel. Zo accentueer je het zitgedeelte in je woonkamer en maak je het geheel ‘knusser’.
“Tip!: Om vooraf te bepalen of de afmeting van een vloerkleed in je interieur past, kun je de vorm en grootte op de vloer aangeven met schilders-tape.”
Het beste materiaal van je vloerkleed
Vloerkleden worden gemaakt van verschillende materialen met diverse eigenschappen. Kies het materiaal dat het beste bij je past:
Vloerkleden van wol
De eerste tapijten werden gemaakt van wol. Wol is een natuurlijk materiaal, heeft een rijke uitstraling en kent veel voordelen. Zo is het erg elastisch, waardoor het naar zijn oorspronkelijke vorm wilt terugkeren. Daarnaast is wol geluiddempend en isolerend en voelt het erg zacht en warm aan. Vloerkleden zijn in verschillende soorten wol verkrijgbaar, waaronder schapenwol, geitenwol, alpacawol en zelfs kamelenwol.
Wol is vuil werend maar pluist in het begin erg, vooral bij het stofzuigen. Pas goed op met het schoonmaken van een wollen vloerkleed, omdat wol niet een heel stevig materiaal is.
Vloerkleden van katoen
Katoen is een sterk maar niet zo elastisch materiaal. Een katoenen tapijt behoudt makkelijk zijn vorm en is goed te onderhouden. Daarnaast zijn de vloerkleden meestal van goede kwaliteit en voor een goede prijs verkrijgbaar. Let op: Katoenen kleden nemen gemakkelijk vocht op en verkleuren redelijk snel.
Vloerkleden van kunststof
Tegenwoordig worden ook steeds meer vloerkleden van synthetische materialen gemaakt. Soms zijn deze materialen niet eens van natuurlijke producten te onderscheiden! Een groot voordeel van kunststof vloerkleden is dat deze relatief goedkoop, slijtvast en kleurvast zijn. Bovendien zijn de kleden zeer goed te reinigen. Er zijn verschillende soorten kunststof tapijten verkrijgbaar:
- Polypropyleen (of polypropeen): Deze veelgebruikte vezel heeft een goede slijtweerstand en is erg kleurvast. Ook is het materiaal nauwelijks statisch en neemt het weinig vocht op. Polypropylenen vloerkleden hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn in diverse garens (dik, dun, gedraaid en recht) verkrijgbaar.
- Polyacryl (acryl): Dit is een zeer zachte maar sterke vezel. Polyacryl wordt veelal gebruikt als mengvezel. Een vloerkleed van acryl is een goede warmte isolator. Het houdt zelfs beter warmte vast dan wol. Het materiaal pluist nauwelijks maar is niet erg slijtvast.
- Polyester en polyamide: Deze materialen worden vrijwel altijd in combinatie met andere materialen gebruikt. Polyester en polyamide hebben een goede treksterkte en zijn elastisch, vormvast, glad en zacht. Een nadeel is echter dat polyester weinig warmte vasthoudt.
Vloerkleden van andere materialen
Vloerkleden kunnen ook gemaakt worden van materialen als geitenhaar, hennep, viscose, bamboe en zelfs hout! De meest opvallende materialen zijn jute, sisal en kokos. Dit zijn plantaardige garens met een pure, natuurlijke en soms robuuste uitstraling. De materialen jute, sisal en kokos absorberen vocht en zijn redelijk sterk.
“Zeegras is ook een mooi natuurlijk materiaal. De vezels van een vloerkleed van zeegras worden gewonnen uit algen. Zeegras is ongevoelig voor vocht. Hierdoor kan het niet geverfd worden, maar is het wel goed te gebruiken voor vochtige ruimtes als de badkamer.”
De mooiste kleur voor je vloerkleed
Naast het formaat is de kleur van je vloerkleed de belangrijkste en meest bepalende eigenschap. Lees daarom hieronder ons kleuradvies:
Donkere vloerkleden
Donker gekleurde vloerkleden kunnen je inrichting een warme en stijlvolle uitstraling geven. Ze zijn het mooist in een kamer met een lichte ondergrond en voldoende lichtinval. Voor het beste resultaat is je inrichting vrij rustig van kleur, met veel beige, crèmekleuren en grijstinten. Een nadeel van bijvoorbeeld een donkerblauw, donkerrood of zwart vloerkleed is dat je deze niet heel makkelijk kunt combineren met meubels in uitgesproken kleuren als oranje, groen of geel.
Lichte vloerkleden
Lichte vloerkleden zien er mooi uit op een donkere vloer en creëren een chique sfeer in de slaapkamer. Een nadeel is echter dat je op een licht vloerkleed snel vuil en vlekken ziet. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een licht vloerkleed, is het daarom raadzaam om deze regelmatig een schoonmaakbehandeling te geven.
Rode vloerkleden
Een rood vloerkleed geeft een warme sfeer, maar is erg aanwezig in een ruimte. Bovendien is een rood kleed moeilijk te combineren met donkere tinten bruin. In een kamer met koele kleuren zoals grijs, komt een rood vloerkleed wél helemaal tot zijn recht. Het vloerkleed zorgt dan juist voor warmte en een vrolijke touch.
Blauwe vloerkleden
Een blauw vloerkleed kun je gebruiken om een kamer moderner en ‘koeler’ te laten lijken. Heb je veel meubels in warme, bruine tinten? Een blauw vloerkleed is dan een mooie toevoeging. Ook met kleuren als beige, zand, grijs en koper kun je een blauw vloerkleed goed combineren.
Vloerkleden met meerdere (felle) kleuren
Voor de durfallen onder ons bestaan er ook kleden in de meest felle kleuren. Maar… maak het vooral niet té bont. Een fel gekleurd vloerkleed kan voor te veel afleiding zorgen in je interieur. Als je voor een fel gekleurd kleed kiest, stel er dan in een andere ruimte een opvallend meubel tegenover. Leg bijvoorbeeld een fel gekleurd vloedkleed in je zithoek neer, maar gebruik dan ook gekleurde stoelen aan je eettafel. Houd de rest van je meubels neutraal en laat enkele kleuren terugkomen in je woonaccessoires.
“Tip! Bij de meeste (online) winkels kun je ook stalen opvragen. Een kleur kan er op je beeldscherm of in de winkel heel anders uitzien dan in jouw interieur.”
Vloerkleden met een patroon
De meeste vloerkleden hebben een patroon, die aan modetrend onderhevig zijn. Bloemenprints waren de laatste jaren erg trendy, maar tegenwoordig is de (Schotse) ruit helemaal terug.
Een print kan een ruimtelijk effect teweeg brengen. Zo accentueert een kleed met strepen over de lengte vooral de lengte van je kamer. Wil je afwisseling in je interieurstijl? Ook daarin kan een vloerkleed met patroon voorzien. Heb je veel strakke meubels? Kies dan voor een tapijt met gekleurde stippen of cirkels.
De beste afwerking van je vloerkleed
Ho! We zijn er nog niet! Net als over de plinten van je vloer moet je ook goed nadenken over de afwerking van je vloerkleed! Een aantal mogelijkheden op een rijtje:
- Festonneren: Dit is een traditionele en niet opvallende afwerking van een vloerkleed. De rand van het kleed wordt afgewerkt met een draad in een bijpassende kleur.
- Volume afwerking: Met een volume afwerking worden de randen bij een (laagpolig) vloerkleed omgeslagen, om zo meer volume en hoogte van je tapijt te creëren. Hierdoor ontstaat een luxe uitstraling.
- Banderen: Hierbij wordt er een rand om je vloerkleed gezet in een door jou gekozen breedte. Ook de kleur en het materiaal (zoals leer of katoen) kun je zelf bepalen.
- Smalle bies of blinde band: Om het vloerkleed wordt een smalle band gezet in een bijpassende kleur. De smalle bies of blinde band is nauwelijks zichtbaar.
“Kortom! Er zijn legio mogelijkheden bij de keuze van je vloerkleed! Mocht je er als nog niet uitkomen… Bij sommige tapijtwinkels is het ook mogelijk om een aantal vloerkleden vrijblijvend mee naar huis nemen. Veel succes!”