Thuiswerken: creëer ook een eigen werkplek voor de kinderen
17 april 2020
Door Woonhome.nl
Naar je werk gaan betekende tot voor kort een half uur in de file staan of een half uur in een drukke trein zitten. Inmiddels zijn veel mensen begonnen met thuiswerken. Belangrijk was het dat je werkplek de gezelligheid van een huiskamer uitstraalde, maar hoe maak je van je huiskamer een goede werkplek? Een van de belangrijkste factoren daarbij is de aanwezigheid van je kinderen. Hoe maak jij een goede werkplek voor de kinderen, zodat jij lekker kan doorwerken?
Een eigen werkplek voor de kinderen maken
’s Morgens de TV aanzetten en hopen dat de kinderen daar de hele dag zoet mee zijn werkt weleens. Toch is dit niet goed voor hen en zal je ze niet elke dag hiermee bezighouden. De oude opvoedadviezen rust, reinheid en regelmaat zijn ook in een tijd waarin ouders thuiswerken en kinderen niet naar school gaan een prima uitgangspunt. Rust en regelmaat spreken voor zich, en onder reinheid kun je in dit geval een opgeruimde huiskamer scharen. Op deze manier kunnen ouders en kinderen allebei aan de slag. Creëer voor je kinderen een eigen werkplek waar zij kunnen werken aan schoolopdrachten, maar waar ze ook zeker kunnen spelen.
Een werkplek voor kinderen bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een bureau en een bijbehorende stoel. Er zijn ook speciale kinderbureau’s verkrijgbaar in verschillende formaten, materialen en kleuren, maar je kunt hier ook een DIY-project van maken. Met een stoere plank op twee schragen heb je al snel een ruime werkplek gecreëerd. Daarna kun je die verder aankleden met diverse (kantoor)accessoires. Net echt. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden bij het maken van een werkplek voor kinderen. Zorg voor voldoende licht, de tafel moet op de juiste hoogte en dat geldt ook voor de stoel. Als je daarnaast zorgt voor opbergruimte voor alle spullen, blijft de rest van je woonkamer ook netjes.
Peuters en kleuters
Thuiswerken met peuters en kleuters is een ander verhaal. Zij kunnen ook best een klusje doen of een tijdje achter de spelcomputer kunnen zitten. Toch is het beste advies om te zorgen dat je uitdagend speelgoed in huis hebt waar ze niet snel op uitgekeken zijn, bijvoorbeeld educatief speelgoed. Amy Teulings, expert kinderspeelgoed en adviseur bij Adviesjagers, is een groot voorstander van educatief speelgoed. Dit is volgens haar niet alleen leuk om mee te spelen, maar tegelijkertijd ook een hulpmiddel om onder andere psychomotorische, cognitieve, sociale, taalkundige of emotionele vaardigheden te stimuleren. Hiermee sla je in feite twee vliegen in één klap. Uiteraard is het wel belangrijk dat je speelgoed kiest dat bestemd is voor de juiste leeftijd en dat het aan alle veiligheidseisen voldoet.