5 x de populairste manieren om de muren af te werken
30 april 2023
Door Jolien
“Wat ga je doen met de muren?” Een vraag die je vaak hoort als je een nieuw(bouw) huis hebt gekocht. Je hebt meerdere opties: stucen, renovlies behang aanbrengen of behangen. Alle opties hebben z’n voor- en nadelen. Daarom hier op een rijtje wat je opties zijn en waar je op moet letten bij het uitzoeken van de afwerking van de muren.
1. Glasvliesbehang voor een prachtig glad eindresultaat
Glasvliesbehang is gemaakt van samengeperste glasvezels. Het lijkt erg op stucwerk; het heeft een gladde structuur. Het voordeel is dat glasvliesbehang weinig kans heeft op haarscheuren, het is namelijk supersterk. Daarnaast heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding, het is een goedkopere keuze dan stucwerk en zorgt voor hetzelfde strakke resultaat. Het is makkelijk over te schilderen, stootvast, geschikt voor vochtige ruimtes omdat het ademt, te koop in verschillende diktes en vuurveilig. Zijn erg veel beschadigingen op de muur? Kies dan voor een zo’n dik mogelijk glasvliesbehang om het weg te werken. Bekijk hier alle soorten vliesbehang.
Aan glasvliesbehang kleven maar een paar nadelen. Zo moet je het behang zo netjes mogelijk aanbrengen voor een mooi resultaat. Het scheurt ook snel tijdens het behangen, dus je moet extra voorzichtig werken. Wil je het behang ooit weer verwijderen? Omdat het zo goed op de muren zit, gaat dat was lastiger. Je hebt dan echt wel een stoommachine nodig.
2. Renovlies behang aanbrengen: net zo mooi als een gestucte muur
Renovlies behang lijkt erg op glasvliesbehang. Het behang is gemaakt van papier en glasvezel en je plakt het op een gladde onderlaag. Qua afwerking lijkt het net alsof de muur gestuct is. Je krijgt nooit last van haarscheuren. Iets waar je soms bij stucen wel last van hebt. Renovlies werk je af met latexlijm en heeft een strakke, egale basis. Voor het renovlies behang aanbrengen aanbrengen, moet je de muren eerst schuren en plamuren, zodat je de oneffenheden niet meer ziet. Renovlies behang aanbrengen is voordeliger dan stucwerk, terwijl je er net zo’n mooi resultaat mee krijgt.
Renovlies behang kan goed tegen een stootje, geeft een naadloze en gladde afwerking, is snel aan te brengen, overheen te schilderen of te behangen en heeft een fijne frisse witte kleur. Ook renovlies behang is brandveilig en in verschillende diktes te verkrijgen. Kies het liefst voor renovlies met een hoog gewicht. Want hoe zwaarder het behang, hoe meer vezels het behang heeft en hoe beter het kwaliteit is. Renovlies online kopen is een slim idee, je hebt het dan binnen no-time in huis. Er zijn weinig nadelen aan renovlies behang aanbrengen. Wel is het slim om het behangen uit te besteden aan een professional, want als je het niet netjes doet, ontstaan er plooien in de hoeken. Ook zijn grote scheuren in de muur moeilijker te herstellen dan bij stucwerk.
3. Een leuk effect op de muur met glasweefselbehang
Glasweefselbehang is behang met een structuur erin, zoals een visgraat of een ruit. Het robuuste behang versterkt de muren, je voorkomt er scheuren in de muren mee. Handig voor in een nieuwbouwhuis, maar voor een make-over van een bestaande woning kan glasvezelbehang net zo goed. Je behangt er makkelijk oneffenheden in de muur mee weg. Het is brandveilig behang; het heeft een brandvertragende werking. Dankzij de structuur van het behang kunnen er geen kleine beestjes gaan nestelen, het is allergievrij en is sterker dan renovlies behang nadat je het met lijmververwerker hebt behandeld. Glasweefselbehang heeft het nadeel dat het behang tijdens het aanbrengen kan breken en de naden kun je niet 100% wegwerken vanwege de structuur. Ook is het wat duurder dan renovliesbehang.
4. Strak gestucte muren voor een elegante uitstraling
Stucen is de meest gekozen optie voor de afwerking van de muren. De muren van nieuwbouwwoningen zijn vaak niet helemaal glad. Het zijn egale betonnen of gipsen muurafwerkingen die niet geschikt zijn voor de bewoning van het huis en er kunnen scheuren in de muren ontstaan. Daarom is het slim om de woning te laten stucen. Hierdoor krijgen de muren een gladde, strakke afwerking en geeft het een mooie uitstraling. Stucwerk is ook isolerend en helpt bij het verkrijgen van een betere akoestiek in het huis. Na het stucen mag je de wanden sauzen. Of kies meteen voor sierpleister, zodat je niets meer hoeft te doen. Muren stucen is prijzig, gestucte muren zijn gevoelig voor butsen en je moet rekening houden met de droogtijd van stucwerk. Je kunt zelf stucen, maar het is een specialistische klus, waardoor het verstandiger is om een specialist het te laten doen.
5. Bijzonder structuur in kleur op de muur met spachtelputz
Spachtelputz is kunsthars met een korrelige structuur. Er zitten kleine granietkorrels in van 1 tot 3 millimeter dik, dit zorgt ervoor dat spachtelputz zeer stootvast is. Het kan dus goed tegen een stootje. Ook is het krasvast en breng je het gelijk aan in de kleur die jij wilt. Je hoeft er dus niet nog eens overheen te verven, wat je een hoop werk scheelt. Het is goedkoper dan eerst stucen en verven. Omdat de kleur in de spachtelputz zit, is het zelfs kleurvast. Dus als er per ongeluk een deel van de muur beschadigd raakt, blijft de kleur mooi. Spachtelputz is op zowel binnen als buitenmuren aan te brengen. Het ziet er wel minder strak uit dan stucwerk, omdat het structuur heeft. Wil je na een tijdje toch de muren overschilderen omdat je uitgekeken bent op de kleur? Dat is erg moeilijk vanwege het structuur en je hebt er meer verf voor nodig.