Opnieuw verliefd op je woning door een verbouwing!
12 september 2021
Door Woonhome
Bij het zoeken van een woning wordt er vaak naar de feiten gekeken. Wat is de vraagprijs? Hoe is de locatie? Hoe groot is de woning? Hoeveel slaapkamers zijn er? Dit zijn zeker allemaal relevante zaken. Maar het belangrijkste punt is toch: emotie. Je voelt bij het juiste huis direct aan of het goed zit. Maar hoe zit het dan als je later nog wel fijn woont, maar je woning niet meer voldoet aan je rationele wensen? Ga je dan verbouwen? En hoe ga je dan de verbouwing financieren?
Huizenprijzen blijven stijgen ondanks de coronacrisis
De coronacrisis? Die gaat de aanleiding zijn voor een afkoeling of zelfs instorting van de huizenmarkt!” Een uitspraak die anderhalf jaar geleden door een hoop mensen is gedaan. Ook mensen in de financiële wereld zagen in de coronacrisis de opvolger van de kredietcrisis, die in 2008 zorgde voor een flinke daling van de huizenprijzen. Intussen is echter gebleken dat je de toekomst niet kunt voorspellen. In het tweede kwartaal van 2021 zijn de gemiddelde huizenprijzen bijna twintig procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.
Verklaringen voor de gekte op de woningmarkt
De stijgende huizenprijzen kunnen door een aantal zaken verklaard worden. Allereerst zijn er diverse financiële oorzaken. De rente van de hypotheek is lager dan ooit. Hierdoor is de maximale hypotheek die je kunt krijgen gestegen. Ook zorgt de nog steeds toenemende krapte op de woningmarkt voor een verdere stijging van de woningprijzen. Het afgelopen decennium is er te weinig gebouwd, en dat is nu nog steeds het geval. Om de groeiende bevolking een dak boven het hoofd te bieden, wordt te weinig en te langzaam gebouwd.
Kies voor verbouwen in plaats van verhuizen
Omdat een nieuwe betaalbare woning zoeken bijna onmogelijk is, kiezen steeds meer mensen voor verbouwen. Een nieuwe badkamer, keuken of vloer? Of wellicht een aanbouw of dakkapel om meer leefruimte te creëren. Het kan ook zijn dat je wilt verbouwen om je woning te verduurzamen voor lagere energielasten en meer wooncomfort. Zo zorg je dat je woning weer voldoet aan je nieuwe wensen, en je weer opnieuw verliefd wordt op je huis.
Hoe kan je de verbouwing financieren?
Hoewel je dus met een verbouwing weer een goed gevoel bij je woning wil krijgen, spelen ook hier weer de rationele zaken een rol. Wat wil je laten doen, en hoe ga je de verbouwing financieren? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om een verbouwing te financieren.
Zo kun je bijvoorbeeld een lening afsluiten. Hierbij heb je de keuze tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Beide leenvormen hebben voor- en nadelen. De rente van een persoonlijke lening mag je bijvoorbeeld net zoals de hypotheekrente aftrekken van je inkomen bij de belastingopgaaf. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet, en de rente van deze laatstgenoemde is ook wat hoger. Daartegenover staat dat je wel weer veel flexibiliteit hebt, zeker als je nog niet precies weet hoeveel de verbouwing gaat kosten.
Overwaarde opnemen door middel van een tweede hypotheek
Een andere manier van financieren is door middel van een extra hypotheek. De gestegen woningprijzen hebben de mogelijkheden hiervan behoorlijk verruimd. De zogeheten overwaarde (de woningwaarde minus het hypotheekbedrag) is hierdoor flink gestegen bij haast alle woningbezitters. Door de overwaarde op te nemen maak je het geld vrij dat eigenlijk vastzit in de stenen van je woning. Dit is een handige manier om toch te profiteren van de stijging van de waarde van je woning, zonder dat je deze hoeft te verkopen.