Een nieuwe keuken kopen? Dit stappenplan helpt je op weg
02 augustus 2023
Door Sjoske Cornelissen
Is jouw keuken aan vervanging toe? Een nieuwe keuken kopen is spannend en vooral heel leuk. Je kan álles zelf bepalen, van de apparatuur tot aan de kleur van de keukenkastjes. Je moet aan veel dingen denken en veel keuzes maken. Een goed begin is het halve werk. Lees hier waaraan je moet denken bij het kopen van een nieuwe keuken.
Voor welke stijl kies je?
Eén ding is zeker: de keuze is reuze bij het kopen van een nieuwe keuken. Dat is natuurlijk heel fijn, want je kan alle kanten op, maar het levert soms ook keuzestress op. Je vindt meerdere stijlen en materialen mooi en kan niet kiezen. Een moodboard maken op Pinterest kan helpen. Veel inspiratie opdoen geeft uiteindelijk een goed beeld van jouw stijl. Kijk bijvoorbeeld naar het materiaal van de keukenkastjes, het gebruik van kleur en het keukenblad. Gluur zoveel mogelijk bij de buren. Ook is het belangrijk om te bedenken of de keuken die jij in je hoofd hebt, past bij de rest van het interieur. En is het tijdloos? Niet alles wat nu trendy is, vind jij over 5 jaar nog steeds mooi.
Welke indeling past het beste in de ruimte?
Soms leent een ruimte zich maar voor één bepaalde indeling, bijvoorbeeld omdat het aan de kleine kant is. Heb je meer vrijheid, dan kan je beginnen met het maken van een ruwe schets. Gewoon thuis, aan je eettafel. Daar ontstaan de leukste ideeën. Ga je bijvoorbeeld voor een recht keukenblok, een u-vorm of een l-vorm? Is er ruimte voor een kookeiland? Wat is een logische plek voor de wasbak en de afzuiging? Neem de schets mee naar een keukenspecialist en hij maakt er een 3D-tekening van. Je kan ook op verschillende websites een keukenindeling maken aan de hand van de door jou ingevoerde maten.
Wat is het budget?
Nu je jouw meest ideale keuken voor ogen hebt, moet je berekenen of het realistisch is. Een nieuwe keuken kopen kost veel geld. Ook moet je rekening houden met het plaatsen en installeren. Moet de oude keuken gedemonteerd worden? Dat kan je laten doen, maar je bespaart geld als je het zelf doet. Dat is het overwegen waard. En misschien zijn sommige onderdelen van de oude keuken nog in goede staat. Een vaatwasser die het nog goed doet, kan je in de nieuwe keuken laten plaatsen. En misschien gaat je neefje op zichzelf wonen en maak je hem heel blij met jouw oude ovenmagnetron.
Waar ga je een nieuwe keuken kopen?
Je hoeft niet in zee te gaan met de eerste beste keukenspecialist. Het loont om een bezoek te brengen bij verschillende keukenspecialisten. Ga eens op zoek naar een keukenspecialist bij jou in de buurt. Zoek bijvoorbeeld op ‘keuken Assen‘ en er rolt een lijstje met keukenaanbieders uit. Als je meerdere specialisten bezoekt, kom je erachter of het aanbod van een keukenspecialist bij je past en je kan prijzen vergelijken. Ook kom je erachter welke keukenspecialist goed advies geeft en met je meedenkt. Wil je liever een keukencoach in plaats van een verkoper? Bij I-KOOK krijg je persoonlijke begeleiding, van begin tot eind. En dat is best wel fijn, met al die keuzes in het verschiet.
Welke keukenapparatuur wil je in jouw nieuwe keuken?
Een nieuwe keuken kopen betekent ook dat je moet nadenken over de apparatuur. Wat heb je echt nodig en heb je genoeg ruimte? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een dubbele oven en een dubbele wasbak, maar het is de vraag of dat ook nodig is. Wil je een heetwaterkraan? Welk formaat inductieplaat wil je? Ga je voor een ingebouwde afzuiger of kies je voor een afzuigkap? Laat je goed adviseren over de keukenapparatuur en het merk. Een B-merk kan voordeliger uitpakken en hoeft kwalitatief niet veel te verschillen van een A-merk.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Om te voorkomen dat het gaat duizelen door alle keuzes, is het verstandig om een lijst te maken met vragen over een nieuwe keuken kopen. Het is overzichtelijk voor jezelf, maar ook handig als je een bezoek brengt aan een keukenspecialist. Hij of zij kan veel vragen beantwoorden. Neem vooral de tijd, want een nieuwe keuken kopen doe je niet zomaar.
Zo ga je veilig om met elektrische apparaten in en rond het huis
Kortsluiting is helaas nog steeds een belangrijke veroorzaker van woningbranden. Hetzelfde geldt voor spontane ontbranding door oververhitting van elektrische apparaten.…