Natuurlijke tuin? 6 tips voor een levendige buitenruimte
13 november 2023
Door Ilse Bloemendal
Stel je voor: een tuin die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar waar de natuur gewoon haar gang kan gaan, vol leven en speelse verrassingen. Dat is de charme van een natuurlijke tuin. De mogelijkheid om een buitenruimte te creëren die esthetisch aantrekkelijk is en een harmonieus ecosysteem vormt, is een van de vele redenen waarom natuurlijke tuinen zo geliefd zijn. Wil je jouw tuin ook natuurlijk inrichten? 6 tips om jouw buitenruimte om te toveren tot een oase van natuurlijke schoonheid. Wat dacht je van een groenblijvende bodembedekker?
1. Perzikstenen en notenpitten als bodembedekker
Bodembedekkers spelen een cruciale rol in het behoud van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het gebruik van perzikstenen en notenpitten, zoals die aangeboden door Nocciolo als groenblijvende bodembedekker, bieden praktische voordelen en esthetische waarde. Deze natuurlijke alternatieven zijn afkomstig uit de fruit- en nootverwerkende industrie. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele bodembedekkers zoals grind, schors of houtsnippers. Het ziet er ook nog eens mooi uit, ze voegen warmte en elegantie toe aan je tuin. Daarnaast is het nog eens ontzettend duurzaam en je doet er heel erg lang mee: ze hebben een levensduur van wel 30 jaar.
2. Natuurlijke schuttingen
Schuttingen zijn een essentieel onderdeel van de tuin, vaak dienen ze als geluidsschermen of erfafscheidingen. Om dit een stuk leuker en natuurlijker te maken, is het goed om natuurlijke materialen te overwegen. Denk aan perziksteen schuttingen, te gebruiken als alternatief voor traditionele schuttingen. Deze schuttingen bieden niet alleen privacy, maar dragen ook bij aan een duurzame en natuurlijke uitstraling. Win-win.
3. Groen dak/sedumdak
Een dak bedekt met levendige, groene planten die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een heleboel extra’s bieden. Dan hebben we het over een sedumdak. Dit groene wonder zorgt voor een natuurlijke isolatie, waardoor je huis koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Het houdt niet alleen je energierekening in toom, maar geeft ook een boost aan de biodiversiteit. Kleine insecten vinden er een thuis en vogels fladderen er vrolijk rond, waardoor je eigenlijk een soort dierentuin op je dak creëert.
4. Inheemse planten
Het gebruik van inheemse planten in je tuin heeft ook vele voordelen. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen doorgaans minder onderhoud en water. Alsof dat nog niet goed genoeg is, trekken ze ook nog eens inheemse insecten en vogels aan. Door inheemse planten neemt de biodiversiteit in je tuin in een klap toe.
5. Stukje wildgroei in de tuin
Een wild stukje in je tuin creëren is als het openen van een exclusief insecten- en dierenhotel! Het is niet zomaar een hoekje met wildgroei. Het is dé schuilplaats waar insecten, kleine dieren en vogels naar hartenlust kunnen chillen. En waarom is zo’n plekje zo belangrijk? Wel, stel je voor dat je op een zonnige dag een schaduwrijk bosje ontdekt – zo’n plekje waar je even kunt bijkomen van de hitte. Voor onze gevleugelde vrienden en kriebelende maatjes is zo’n schuilplaats net zo belangrijk. Het biedt beschutting tegen weer en wind, geeft ze een plekje om te nestelen en draagt bij aan het in stand houden van de lokale biodiversiteit. De kleine bewoners van je tuin zullen je eeuwig dankbaar zijn.
6. Plekken en beschutting voor dieren
Tot slot: overweeg om nestkastjes, insectenhotels of een kleine vijver toe te voegen. Dit biedt beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten, waardoor je tuin een levendige en uitnodigende plek wordt voor allerlei soorten fauna.
Bekijk ook
21 oktober 2020
Een nieuwe slaapbank kopen? Let dan vooral op deze eigenschappen
Een slaapbank is de perfecte manier om een ruimtebesparende slaapplek te creëren. Overdag vouw je het bed in tot een…