Keramische tuintegels voor een onderhoudsarme tuin!
22 oktober 2018
Door Woonhome.nl
Keramiek is een van de meest gekozen materialen voor terrastegels. Het aanbod is ontzettend groot en de uitstraling is nauwelijks te onderscheiden van een natuursteen terrastegel. Een van de grote voordelen van keramische tuintegels is dat het weinig onderhoud vergt. Er ontstaan geen krassen of vlekken op een keramische terrastegel. Ook kun je jouw terras eenvoudig schoonhouden met water en zeep.
In deze blog lees je welke soorten keramische terrastegels er zijn en hoe je de tegels kunt verwerken voor een onderhoudsvrije tuin!
Welke typen keramische terrastegels zijn er?
Keramiek terrastegels zijn er in tal van kleuren en een groot aantal maatvoeringen. Het grote aanbod kan het soms erg lastig maken om een keuze te maken. Niet alleen de uitstraling en maatvoering zijn van belang, maar ook de wijze van verwerken kan een overweging zijn.
Er zijn 3 soorten keramische terrastegels: keramische terrastegels 2 cm, keramische terrastegels 3 cm en keramiek op beton terrastegels. Elke categorie heeft een uniek assortiment met prachtige tegels. Voor alle keramische terrastegels geldt dat ze kleurvast, krasvast, vorstbestendig, onderhoudsarm en meestal ook antislip zijn. Elke categorie heeft een ander aanbod en specifieke eigenschappen.
Grootste assortiment keramische terrastegels met een dikte van 2 cm
In deze categorie keramische tegels is verreweg het grootste aanbod beschikbaar. Er zijn tal van prints, kleuren en maatvoeringen verkrijgbaar. De keramische terrastegel 2 cm werd als eerste op de markt gebracht en is nog altijd de meest geproduceerde dikte. De prints van deze keramische terrastegels zijnvaak geïnspireerd door het mooie karakter van natuursteen tegels.
Betonlook keramische tegels
Ook de betonlook is in de keramiek veel nagebootst. Het grote voordeel ten opzichte van beton is dat een keramische terrastegel buiten op kleur blijft. Een betontegel zal na verloop van tijd een stuk lichter zijn en trekt ook algen aan, waardoor de tegel groen kan lijken. Het is mogelijk om de tegel schoon te maken, maar dit vergt meer onderhoud dan een keramische terrastegel. Dit geldt ook voor natuursteen terrastegels.
Nieuw in de markt zijn de keramische terrastegels met een dikte van 3 cm
De keramische terrastegel met een dikte van 3 cm kwam op de markt na de 2 cm dikke terrastegel. Er zijn nog weinig aanbieders die deze dikte aanbieden, maar dit zal vanaf 2019 snel gaan groeien. De keramische terrastegel met een dikte van 3 cm kun je direct op de geel zand verwerken. Dit maakt de verwerking sneller en goedkoper. De tegel is iets duurder in aanschaf dan een tegel met een dikte van 2 cm. Maar dit compenseer je weer ruimschoots door besparing op de legkosten. De verwachting is dat het assortiment van terrastegels met een dikte van 3 cm snel zal groeien.
Een snelle verwerking van keramiek op beton tegels
Ook vrij nieuw op de markt zijn de keramiek op betontegels, ook wel CeraDeco terrastegels genoemd. Deze vrij nieuwe keramische terrastegel bestaat uit een laag beton (3 of 4 cm) met daarop een keramische tegel met een dikte van 1 cm. De combinatie van deze tegels zorgt ervoor dat je de tegel eenvoudig kunt verwerken op een zandbed van gele zand. De CeraDeco terrastegels bevatten een voegopsluiting en afstandshouders. Het assortiment bestaat uit 17 tegels met elk een uniek design wat is geïnspireerd door de uitstraling van natuursteen tegels.
Verwerken van keramische tuintegels
Keramische terrastegels kunnen in vergelijking tot natuursteen tegels snel verwerken, omdat ze bijna altijd gerectificeerd zijn.
Verwerken van natuursteen terrastegels
Bij natuursteen terrastegels is er vaak sprake van dikte en kleurverschillen. Deze verschillen moet je opvangen tijdens het leggen. Het resultaat is prachtig, maar het vergt wel meer tijd dan het leggen van een keramische terrastegel.
Verwerken van keramische terrastegels
De wijze waarop je een keramische terrastegel legt is afhankelijk van het type tegel. Zo moet je een keramische terrastegel met een dikte van 2 cm altijd verwerken op gestabiliseerde zand of drainagemortel.
Voor beiden tegels geldt dat je als eerste een laag vulzand moet aanbrengen. Daarna een laag gestabiliseerde zand of drainagemortel van circa 5 cm. De volgende stap is het aanbrengen van een lijmlaag (hechtbrug), daarna kun je de tegels zachtjes inkloppen. De laatste stap is het invoegen van de terrastegels met een bijpassende voegmortel.
Verwerken van keramische terrastegels van 3 cm
Keramische terrastegel met een dikte van 3 cm en keramiek op betontegels kun je op dezelfde wijze verwerken. Voor het leggen van beiden tegels moet je als eerste een zandbed van gele zand aanbrengen met daarop een laag straatzand. De volgende stap is het inkloppen en invoegen van de terrastegels. Dit kan met voegzand of een voegmortel in een kleur die past bij de terrastegels. Bij voegzand kunnen de voegen niet scheuren, dit kan bij voegmortel wel gebeuren.