Het stappenplan voor het kopen van een huis
25 november 2020
Door Woonhome
Je hebt jouw droomhuis gevonden. Hier zie je jezelf de komende jaren prettig wonen, het ligt ook nog eens op de perfecte locatie dichtbij je werk en vrienden. Ja, je bent verliefd. Dus je wilt het huis gaan kopen. Wat komt er dan ineens veel op je af! Hypotheekvormen, bieden en onderhandelen, verhuizen. Om het kopen van een huis makkelijker te maken is structuur in jouw to-do lijstje geen overbodige luxe. Dus houd je deze stappenplan om een huis te kopen bij de hand.
Weet wat je financiële mogelijkheden zijn
Voordat je een bod doet op de woning van je dromen is het wel zo fijn om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Wat is het maximale bedrag dat je mag lenen? En wat zijn dan de maandelijkse lasten? Doe een online berekening zodat je een inschatting hebt. Moet er veel verbouwd worden aan de woning? Houd er dan rekening mee dat je maximaal 100% van de waarde van de nieuwe woning mag financieren met een hypotheek. Dus voor de bijkomende kosten en verbouwkosten heb je eigen geld nodig.
Doe gedegen onderzoek naar de staat van de woning
Wanneer jij de woning wilt kopen is het ook jouw verantwoording om onderzoek te doen naar de woning, om te achterhalen of er gebreken zijn. Dus tijdens een bezichtiging kijk je goed of er zichtbare gebreken zijn. Deze kunnen namelijk achteraf niet als verborgen gebrek worden opgevoerd. Dus hup, je roze bril af en kijk kritisch naar het huis. Zo krijg je achteraf geen spijt van de aankoop. Een goede aankoopmakelaar kan jou hier ook bij helpen heeft meer tips voor het kopen van een huis.
Doe een bod en onderhandel voor de beste prijs
Ben je er helemaal uit? Is het huis echt voor jou gemaakt? Dan is het tijd om een bod te doen. Maar hoeveel moet je bieden? Is de vraagprijs wel reëel?Onderdelen die meespelen bij het bepalen van de echte waarde van het huis zijn:
– De WOZ waarde
– Eventuele erfpacht, eigendomsbeperkingen, verkoopconstructies
– Onderhoud, je kunt een bouwtechnische keuring laten doen
– De omgeving en de voorzieningen
– Het bestemmingsplan en de huisvestingregels
– De verkoopprijs van andere woningen in dezelfde straat
Het laatste punt kun je eenvoudig opzoeken in het Kadaster, onder het onderdeel Koopsominformatie.
Natuurlijk bied je niet gelijk het bedrag dat je maximaal te besteden hebt voor de woning. Je moet nog ruimte hebben om te kunnen onderhandelen. Ben je verliefd op het huis? Zet je emoties buiten spel bij het onderhandelen, zodat je een scherp bod uitbrengt op de woning. Het is nu ook de tijd om de opleverdatum, ontbindende voorwaarden, de eisen aan een bouwkundig onderzoek en eventueel meeleveren van roerende zaken te bespreken.
De koopovereenkomst tekenen
Hoera! Jij en de verkoper van de woning zijn een prijs overeengekomen. Deze prijs en meer moet vast worden gelegd in een koopovereenkomst. Veelal wordt dit de ‘ voorlopige koopakte’ genoemd. Het is verstandig om dit document heel zorgvuldig door te lezen, want als wanneer je je niet kunt beroepen op de ontbindende voorwaarden, dan ligt de koop vast. Check daarom of de prijs, opleverdatum, voorwaarden en roerende zaken kloppen. Na het tekenen van de koopakte heb je drie dagen bedenktijd. De bedenktijd mag niet eindigen op een zaterdag of zondag en bevat minstens twee werkdagen, zodat je schriftelijk de verkoper nog op de hoogte kan stellen dat de koop niet doorgaat.
De beste hypotheek met de beste voorwaarden kiezen
Nu is het tijd om de financiële middelen daadwerkelijk te gaan regelen. Dus ga je een hypotheek afsluiten met de hulp van jouw hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur geeft je informatie over de verschillende hypotheekvormen en aanbieders, zodat je een keuze kunt maken en je weet wat jouw maandelijkse vaste lasten worden. Zelf kan je online al een goede berekening maken van het maximale hypotheekbedrag en welke maandelijkse lasten daarbij horen.
De overdracht tekenen en de verhuizing regelen
Gefeliciteerd, de dag is aangebroken dat de woning ook fysiek van jou is. Eerst ga je samen met de verkoper een rondje door de woning voor de laatste inspectie. Kijk goed of er geen dingen zijn verwijderd die bij de woning horen en onder de koop vallen. Wanneer je iets afwijkends ziet dan meld je dit en leg je dit schriftelijk vast. Is alles goed? Dan is het tijd om naar de notaris te gaan om de overdracht en hypotheekakte te ondertekenen. Laat de kurk maar knallen, de woning is van jou! Laat het verhuizen maar beginnen. Kun je wel wat tips voor het verhuizen gebruiken? Bekijk dan hier deze tips. En wanneer je snel je eigen huis wilt verkopen dan zijn deze tips iets voor jou.