Je eerste huis kopen? Deze zaken moet je rekening mee houden
02 juni 2022
Door Brechtje van Dam
Weinig is zo spannend als je eerste huis kopen. Het is een grote stap in ieder leven. Bovendien is je geld in vastgoed stoppen een uitstekende investering. Er komt daarnaast een heleboel bij kijken. Want als starter de woningmarkt betreden is alleen maar lastiger geworden. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je eerste droomhuis te vinden én bemachtigen.
Inventariseer je wensen met driepunten-plan voor je woonwensen
Het is je eerste huis. Dat moet natuurlijk aan je wensen voldoen! In de huidige markt is de kans echter groot dat je ook een beetje moet schikken. Bepaal daarom voor jezelf of met je partner wat je écht wil. Is die extra slaapkamer nodig voor je kind? Kun je niet zonder buitenruimte? Wil je vooral graag een ruime keuken? Of heb je veel inboedel dat je kwijt moet? Bepaal ook vooral wat de punten zijn waarop je concessies kunt doen. Is een ligbad echt nodig? Kun je misschien ook zonder garage? Geef elk punt een cijfer van 1 tot 3, waarbij 1 hoognodig is en 3 minder belangrijk.
Stem af met wat er kan in de huidige markt
Je kunt wel een villa met zwembad voor een ton willen, maar dat is simpelweg niet meer realistisch. De hypotheekrente was niet eerder zo laag en dat is fijn voor de uiteindelijke kosten van je eerste huis kopen. Maar het betekent ook dat je niet de enige bent die zoekt. Andere starters en investeerders hebben ook gezien wat investeren in vastgoed oplevert. Vooral in grote steden moet je uitgaan van een krappe markt en veel overbieden. Kijk ook vast op websites als funda.nl naar wat er mogelijk is in jouw prijscategorie en gewenste buurt.
Vergelijk hypotheekverstrekkers met elkaar
Nu wil je natuurlijk graag weten wat je dan precies kunt betalen! Alleen dan weet je hoe in welke prijsklasse je moet zoeken. Het is daarom belangrijk om hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Afhankelijk van jouw situatie zal de ene meer dan de ander willen lenen. Ben je bijvoorbeeld ondernemer of heb je weinig eigen geld? Dan krijg je vaak een minder hoog hypotheekbedrag dan wanneer je een vast contract en flinke spaarpot hebt. Ook de aanvullende voorwaarden over terugbetalingen, boetes en looptijd zijn relevant.
Zoek een goede aankoopmakelaar
Het is mogelijk om een woning te kopen zonder aankoopmakelaar. Maar houd er rekening mee dat het lastig is. Verkopers gaan liever in zee met iemand die een aankoopmakelaar heeft. Bovendien weten makelaars vaak wat er op de markt komt, nog voordat het op websites zoals Funda staat. Een aankoopmakelaar kan je daarnaast behoeden van een miskoop. In deze oververhitte markt ligt de kans dat je je laat meeslepen en te veel overbiedt altijd op de loer. Sommige mensen kiezen er daarom na een lange zoektocht voor om alsnog te huren.
Notaris, makelaar en meer bijkomende kosten
Je hebt je droomhuis gevonden, samen met je makelaar een bod uitgebracht en het is geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je droomhuis is bijna van jou. Houd er rekening mee dat je nu nog naar de notaris moet, en dat ook je eventuele makelaar en hypotheekadviseur betaald moeten worden. Dat komt nog bij de kosten van het huis zelf, en kun je dus beter achter de hand houden. Succes met kopen!