Inboedelverzekering, waar moet je op letten bij het afsluiten?
22 januari 2018
Door Woonhome.nl
Een inboedelverzekering is een verzekering die bijna iedereen zeker eens in zijn leven afsluit. De reden is simpel: iedereen met een huis, flat, appartement of boot heeft een inboedel. Deze vertegenwoordigt een dusdanige waarde, waardoor vervangen – bijvoorbeeld na een brand – een enorme investering vraagt. Je hiervoor verzekeren betekent dat je een premie betaalt aan je verzekeringsmaatschappij. Wanneer er vervolgens iets met jouw inboedel gebeurd, vergoedt deze verzekeringsmaatschappij een (deel van de) nieuwwaarde van jouw inboedel.
Waar let je op als jij je inboedel gaat verzekeren?
Op de eerste plaats is het verstandig om de verzekering van opstal en inboedel bij één maatschappij onder te brengen. Dit voorkomt dat de ene verzekeraar eventueel een claim bij de ander probeert neer te leggen.
Opstal is alles wat in en aan je huis nagelvast zit. Inboedel is alles wat in huis niet vastzit, wat je lost kunt halen zonder schade te maken.
Premie en dekking
Wat is wél en wat is niet verzekerd? Is er een maximum voor je waardevolle spullen? Wil je ze alleen in of ook buitenshuis verzekerd hebben? Heeft die ene goedkopere aanbieder wellicht een beperkende voorwaarde die de andere maatschappijen niet hebben? Er zijn diverse vergelijkingssites die het jou makkelijk maken de inboedelverzekering te kiezen die het beste bij jou past.
Soorten dekkingen van je in inboedelverzekering
Je hebt de keuze tussen een aantal dekkingen. De standaard dekking (de extra uitgebreide inboedelverzekering) verzekert onder andere tegen brand, water, storm, bliksem, ontploffing, inbraak en diefstal. Wil je je inboedel verzekeren tegen schade door eigen schuld? Dan kun je kiezen voor de uitgebreide inboedelverzekering: de allriskverzekering.
Glas meeverzekeren?
Check of glas standaard is meeverzekerd bij de verzekering van jouw keuze (opstal of inboedel). Heb je speciaal glas, bijvoorbeeld glas-in-lood, controleer dan of dit meeverzekerd is of dat je dit extra kunt verzekeren óf (en dat komt zeker voor) dit in geen enkel geval meeverzekerd is. En: je denkt er vaak niet aan, maar jouw dure douchecabine kan ook wel of niet onder de dekking vallen.
Verbouwing of leegstand
Wat is er verzekerd als er tijdens de verbouwing iets misgaat, bijvoorbeeld met een glazen deur? En mocht je jouw nieuwe huis nog niet betrekken omdat je oude nog niet is verkocht: lees de voorwaarden tijdens leegstand van de verzekering na. Voor veel verzekeraars is een leegstaand huis namelijk vandalismegevoeliger dan een bewoond huis, waardoor er andere regels kunnen gelden.
Andere bepalende voorwaarden
De premie is ook vaak afhankelijk van je woonplaats (hoe groter en drukker de stad, hoe meer risico). Ook het type en de grootte van de woning, de bouwwijze van het gebouwe en de beveiliging die er is aangebracht kunnen bepalende voorwaarden zijn. Daarnaast rekenen de verzekeringsmaatschappijen ook vaak een eigen risico mee. Dit heeft invloed op de premie die je betaald. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie in veel gevallen.
Inboedelwaardemeter
In de loop van je leven neemt je inboedel vaak in omvang toe. Denk aan de situatie dat je gaat samenwonen, wanneer er gezinsuitbreiding komt of je eindelijk die dure stereo-installatie aanschaft. Als je bij het afsluiten van jouw inboedelverzekering de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je van de maatschappij meestal een garantie tegen onderverzekering. Let er ook op dat de waarde van de inboedel kan dalen, waardoor het kan lonen om opnieuw inboedelverzekeringen te vergelijken.