Het is nooit verkeerd om je zo snel mogelijk voor te bereiden op de koude dagen. De temperaturen kunnen vanaf november flink dalen en onder de nul komen. Dit kan vorstschade veroorzaken aan bijvoorbeeld de leidingen en het dak als je niet goed bent voorbereidt. Houd daarom regelmatig het weerbericht in de gaten, zodat je weet wanneer je maatregelen moet nemen. In dit artikel lees je handige tips om vorstschade te voorkomen.
Sluit een woonverzekering af
Voorkomen is beter dan genezen. Maar wanneer er toch vorstschade is ontstaan, is het fijn als je terug kunt vallen op de verzekering. Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning en een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen. (Mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud) Wil je meer informatie lezen of een woonverzekering afsluiten? Kijk dan op de website van Allianz Direct.
Zorg voor goede afwatering van het dak en de dakgoten
Het is belangrijk dat het dak en de dakgoten een goede afwatering hebben. Maak in de herfst de dakgoten vrij van bladeren zodat er geen opstoppingen komen. Als er water blijft liggen en uiteindelijk gaat bevriezen, kan dit schade veroorzaken. Het is daarnaast verstandig om sneeuw en ijs uit de dakgoten te halen als het te lang blijft liggen.
Draai de buitenkraan dicht
Draai de buitenkranen dicht zodra het gaat vriezen. Laat de leiding eerst helemaal leeglopen en sluit de buitenkraan af. Zo voorkom je dat de waterleiding bevriest of springt.
Isoleer de leidingen
Er zijn verschillende manieren om vorstschade aan de leidingen te voorkomen. Zo kun je het bijvoorbeeld afdekken met isolatiemateriaal. Dit zijn een soort kunststof buizen die je eroverheen kunt schuiven.
Zet alle radiatoren in je woning open
Een andere manier om de leidingen te beschermen tegen vorst, is door alle radiatoren open te zetten. Ook in de kamers die je niet gebruikt. Hierdoor blijft alles goed doorstromen en op de juiste temperatuur.
Zet de verwarming ’s nachts niet te laag
Als het flink vriest, kun je de verwarming ’s nachts beter niet te laag zetten. Ook als je meerdere dagen weg van huis bent, is het beter om het minimaal op 15 graden te laten staan. Zo voorkomen je dat het water wat erin zit gaat bevriezen en uitzetten.
Voeg geen antivriesmiddelen toe
Het klinkt misschien logisch om antivriesmiddelen toe te voegen aan het water van de verwarming, maar dit raden we sterk af. Het kan de ketel en leiding juist erg beschadigen. Volg daarom liever de bovenstaande tips op. Mocht je meer hulp nodig hebben? Schakel dan een professional in.
Zo ga je veilig om met elektrische apparaten in en rond het huis
Kortsluiting is helaas nog steeds een belangrijke veroorzaker van woningbranden. Hetzelfde geldt voor spontane ontbranding door oververhitting van elektrische apparaten.…