Huurhuis betrekken? Zo verloopt de overdracht vlekkeloos
11 maart 2023
Door Ilse Bloemendal
Het huren van een woning is een spannende en leuke ervaring. Om alles vlekkeloos te laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Er zijn verschillende stappen die je moet nemen om het proces van het huren van een woning zo zorgeloos mogelijk te maken. Van het puntensysteem huur tot het regelen van verzekeringen. Als je deze tips volgt, geniet je daarna optimaal van je nieuwe huurhuis.
1. Bepaal je budget
Het is belangrijk om een budget te hebben voordat je begint met zoeken naar een woning. Zo weet je welke huurprijs je maximaal wilt én kunt betalen en ga je gerichter zoeken naar een woning die binnen je budget past.
2. Zoek een betrouwbare verhuurder
Zoek naar verhuurders die een goede reputatie hebben en die bekend staan om hun betrouwbaarheid. Dit doe je door online recensies te lezen of door navraag te doen bij vrienden en familie.
3. Controleer puntensysteem huur
Veel mensen betalen (zonder het te weten) veel te veel voor hun huurhuis. Controleer daarom aan de hand van het puntensysteem huur om te kijken of je een eerlijke prijs gaat betalen voor je huurwoning. Hiervoor moet je het aantal punten berekenen. Het puntensysteem huur kijkt naar verschillende factoren zoals de grootte van de woning, de ligging, de staat van onderhoud en het comfort van de woning. Om het aantal punten te berekenen, kun je gebruik maken van de puntensysteem huur van de huurcommissie. Op de website van de huurcommissie vind je een tool waarmee je het aantal puntensysteem huur kunt berekenen. Als je het aantal punten hebt berekend, kun je op de website van de huurcommissie de maximale huurprijs vinden die bij dat aantal punten hoort. Deze huurprijs is gebaseerd op de wettelijk vastgestelde puntenwaardering. Vergelijk daarna de maximale huurprijs met de huurprijs die je betaalt: Vergelijk de maximale huurprijs die bij het aantal punten hoort met de huurprijs die je op dit moment betaalt. Als de huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs, dan kun je bezwaar maken bij de verhuurder of bij de huurcommissie. Als de huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs die bij het aantal punten hoort, dan kun je bezwaar maken. Dit doe je bij de verhuurder of bij de huurcommissie. De huurcommissie kan dan een uitspraak doen over de hoogte van de huurprijs.
4. Check hoe het huis wordt opgeleverd
Als je een huurhuis betrekt, zijn er verschillende dingen die je moet controleren om er zeker van te zijn dat het huis op een goede manier wordt opgeleverd. Controleer goed de algemene staat van het huis. Loop door het huis en controleer of er beschadigingen zijn aan de muren, plafonds, vloeren, ramen, deuren en keukenapparatuur. Maak een lijst van alle beschadigingen die je tegenkomt en bespreek deze met de verhuurder. Controleer daarnaast ook de functionaliteit van alle apparaten en voorzieningen. Controleer en test de oven, de koelkast, de wasmachine, verwarming, verlichting en de droger om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren. Maak slot foto’s of video’s van de staat van het huis bij het inchecken. Dit kan later van pas komen als er discussie ontstaat over eventuele schade die je niet hebt veroorzaakt.
5. Kijk hoe het huis geïsoleerd is en check het label
Als je weet hoe goed het huis geïsoleerd is, weet je precies wat voor kosten er nog bij komen. Je moet het energielabel woning aanvragen, deze geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Vraag het energielabel op bij de verhuurder. Daarnaast geldt over algemeen dat oudere woningen minder goed geïsoleerd zijn dan nieuwere woningen. Door het bouwjaar van de woning te bekijken, krijg je een idee krijgen van hoe goed de woning geïsoleerd is. Als de ramen en deuren oud zijn of niet goed sluiten of er geen goede dak- en gevelisolatie aanwezig is, dan kan er veel warmte verloren gaan. Neem deze zaken mee en kaart ze aan. Een eigenaar kan er altijd voor kiezen om met deze zaken aan de slag te gaan, voordat jij erin trekt. Scheelt jou weer.
6. Heb je een huisdier? Vraag dan of je deze wel mee mag nemen
Of je huisdieren mag houden in een huurhuis hangt af van de afspraken die zijn gemaakt in de huurovereenkomst en/of de huisregels van de verhuurder. In sommige huurovereenkomsten of huisregels staat bijvoorbeeld dat huisdieren niet zijn toegestaan, terwijl in andere huurovereenkomsten en/of huisregels bepaalde huisdieren wel zijn toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het is daarom belangrijk om de huurovereenkomst en/of huisregels goed te lezen voordat je je handtekening zet onder het huurcontract. Je trouwe viervoeter wil je natuurlijk niet achterlaten.
7. Hoe moet je het huis achterlaten wanneer je eruit gaat
Vraag ook na hoe je het huurhuis moet achterlaten wanneer je eruit gaat. Kleine, maar zeer belangrijke vraag. Als je hier antwoord op hebt, kan je beter inschatten wat je gaat aanpassen en wat niet. Denk aan gaten boren in de muren of een nieuwe kleur verf in de woonkamer. Leuk, maar soms niet heel handig…
8. Gas water en licht regelen in een huurhuis
Als je een huurhuis hebt, zijn er verschillende manieren om gas, water en licht te regelen, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt tussen jou en de verhuurder. Als gas, water en licht bij de huurprijs zijn inbegrepen, is de verhuurder verantwoordelijk voor het regelen van deze voorzieningen en dat je geen aparte contracten hoeft af te sluiten. Wanneer gas, water en licht niet bij de huurprijs zijn inbegrepen, moet je deze voorzieningen zelf regelen. In dat geval moet je contact opnemen met de betreffende nutsbedrijven om contracten af te sluiten voor gas, water en elektriciteit. Houd er rekening mee dat je vaak een waarborgsom moet betalen wanneer je een contract afsluit. Deze waarborgsom krijg je terug als je de voorzieningen op een verantwoorde manier hebt gebruikt en het contract op tijd hebt opgezegd.
9. Wat voor verzekeringen heb je nodig in een huurhuis?
Als huurder van een woning zijn er verschillende verzekeringen die je kunt overwegen om af te sluiten om jezelf en je bezittingen te beschermen. Hieronder vind je een overzicht van de meest relevante verzekeringen:
- Inboedelverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Opstalverzekering
- Overlijdensrisicoverzekering
Zo, jij bent er klaar voor. Heel veel succes én plezier. Laat je vooral inspireren voor je inrichting door onze website.