Met de winter in aantocht is het een slimme zet om je huis nog goed te isoleren. Het zorgt er namelijk voor dat je de kachel iets minder hard en lang hoeft te laten branden om een aangename temperatuur in huis te krijgen. En dat bespaart je weer een hoge energierekening op je mat. Van het dak tot de vloeren: veel van je huis is te isoleren. Zoals deze zes manieren om je huis te voorzien van isolatie.
Spouwmuurisolatie om te zorgen dat je geen vochtproblemen meer hebt
Is je huis in de periode van 1924 tot 1980 gebouwd? Grote kans dat jouw huis niet voorzien is van spouwmuurisolatie. Het isoleren van de spouwmuur levert je een besparing op je energierekening op. Het zorgt er voor dat lucht tussen de spouwmuur stil staat, waardoor er geen vochtproblemen meer ontstaan. Doordat de lucht niet meer beweegt, houdt de woning beter warmte vast en in de zomer blijft het juist koeler binnen. Glaswol is hier een populair isolatiemateriaal voor, omdat het zacht is en daardoor makkelijk op maat te maken en te buigen is.
Isoleer het dak met PIRisolatie
Warmte stijgt, dus is het slim om ervoor te zorgen dat de warmte niet verder stijgt dan het dak. Want anders stook je voor de mussen. PIRisolatie platdaken en dakplaten zijn speciaal gemaakt voor het dak. Deze platen zijn gemaakt van PIR, wat bekend staat om het hoge rendement. De warmte blijft binnen en de kou buiten. Het isoleren van een platdak kan vanaf de buitenkant, wat mensen vaak doen. Voor het isoleren vanaf de binnenkant plaats je het materiaal onder het dakbeschot, tegen de binnenkant van de dakconstructie. Vergeet bij een platdak niet het afschot als je bezig bent op het dak. Neem een kijkje op Goedkoopisolatiemateriaal.nl en ontdek welke platen voor jouw dak geschikt zijn.
Steenwol gebruiken voor akoestiek en isolatie
Isolatie gebruik je niet alleen om je huis energieneutraal te maken, maar ook om omgevingsgeluiden te dempen. Ideaal dus voor als je een nogal gehorig huis hebt. Steenwol is stijf, dankzij de sterke vezels. Hierdoor is het goed geschikt als plafondisolatie. Het past minder goed op oneffen oppervlakken. Onderling sluiten de platen goed op elkaar aan, omdat de vezels elkaar grijpen. Wanneer je werkt met steenwol, moet je wel een stofbril en stofmasker dragen tegen de vrijkomende vezels. En werk niet in de zomer met steenwol, omdat je tijdens warme en vochtige dagen een grotere kans op irritaties hebt.
De vloeren van je huis isoleren met EPS vloerisolatie
EPS isolatieplaten zijn heel geschikt om vloeren te isoleren. Deze platen hebben namelijk een hoge druksterkte en zijn ongevoelig voor vocht. Meestal breng je de platen eerst aan en stort je daarna een betonvloer erop. De platen zijn makkelijk op maat te zagen of snijden, waarbij je vrijwel geen last hebt van stof. Ook is het materiaal duurzaam, omdat het te recyclen is.
Isolatiefolie is een voordelig alternatief voor glaswol
Met isolatiefolie bescherm je huis tegen vocht. Hierdoor voorkom je de kans op schimmel, waardoor je zorgt dat je een gezond leefklimaat in huis krijgt of houdt. De folie is ook een handig ruimtebesparend alternatief voor glaswol. De folies zijn voordelig geprijsd, extreem dampdicht en dankzij reflectie houdt isolatiefolie jouw huis in de zomer koel en in de winter warm. Voor kleinere portemonnees zijn er dus ook mogelijkheden om het huis te verduurzamen zonder dat het veel geld kost.
Na-isolatie voor huizen met een bouwjaar voor de jaren 90
Pas sinds de jaren 90 isoleert men nieuwe huizen goed. De huizen die hiervoor zijn gebouwd, zijn niet standaard voorzien van isolatie. Het is dan een goede move om je huis alsnog te isoleren. Na-isolatie noem je dit. Je kunt verschillende delen van je huis achteraf isoleren. Zoals het dak, de vloeren en de gevel. Het is niet altijd makkelijk. Zo moet je bij na-isolatie van de spouw het isolatiemateriaal via gaten in de muur spuiten. Besteed je dit uit? Dan klaart het bedrijf de klus meestal in een dag.