Houten tuinhuisje bouwen in 10 stappen
11 april 2023
Door Ilse Bloemendal
Een houten tuinhuisje is een geweldige aanvulling op elke tuin. Het biedt niet alleen extra opslagruimte, maar het kan ook dienen als een rustige plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Ben je een handige Harry en wil je geld besparen? Bouw dan je eigen houten tuinhuis. Lees hier een stappenplan voor het bouwen van een tuinhuisje!
1. Bepaal de ruimte in de tuin waar het tuinhuisje komt, bepaal de maten van het huis en fundering
Als een echte Bob de Bouwer meet je eerst de beschikbare ruimte in je tuin. Meet de beschikbare ruimte in je tuin waar je het tuinhuisje wilt plaatsen. Denk goed na over de tuininrichting. Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele obstakels zoals bomen, struiken en leidingen.
2. Bepaal welk hout je gaat gebruiken en bestel tuinhout online
Het soort hout van je tuinhuisje is ontzettend belangrijk. Kies voor kwaliteit en je tuinhuisje gaat jaren langer mee. Ga voor tuinhout dat geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen weersinvloeden en insecten. Populaire houtsoorten voor tuinhuisjes zijn geïmpregneerd vuren of grenen, red cedar, douglas of eikenhout. Materiaal gevonden? Bereken daarna hoeveel tuinhout je nodig hebt op basis van de afmetingen van het tuinhuisje en het ontwerp en bestel tuinhout online. Houd ook rekening met extra benodigdheden, zoals balken, platen, deuren, ramen en dakbedekking.
3. Vergeet de fundering niet!
Dit is essentieel voor het bouwen van een duurzaam en stabiel tuinhuisje. Er zijn verschillende soorten funderingen waaruit je kunt kiezen, waaronder betonplaten, betonnen funderingsblokken, houten palen en grindbedden. Kies het type fundering dat het beste past bij de bodemgesteldheid en de grootte van het huisje! Bestel vervolgens benodigdheden en je hout eenvoudig bij de online houthandel.
4. Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt om te starten
- Meetlint
- Waterpas
- Cirkelzaag
- Decoupeerzaag
- Boormachine
- Sleutelset
5. Je begint met het frame van het tuinhuis
Het bouwen van een houten tuinhuis begint met het frame van het huis. Plaats de funderingspalen op de juiste plaatsen en hoogtes en bevestig hierop de staanders van het frame. Zorg ervoor dat alle staanders loodrecht en waterpas staan. Verbind daarna de staanders met behulp van dwarsbalken om de basis van het frame te creëren. De dwarsbalken moeten haaks op de staanders staan. Voeg daarna de schoren toe om het frame te verstevigen. Bevestig dan de dakspanten aan het frame. Dakspanten zijn balken die diagonaal lopen van de bovenkant van de voor- en achterstaanders naar de bovenkant van de middenstaander. Deze balken zorgen voor de ondersteuning van het dak.
6. Bouw de muren
Nadat het frame van het tuinhuisje is gebouwd, ga je de muren bouwen. Zaag de houten planken op maat. Bevestig de planken aan het frame met behulp van spijkers of schroeven. Zorg ervoor dat de planken goed aansluiten en waterpas staan. Plaats eventuele ramen en deuren in de muren en zorg ervoor dat deze goed zijn bevestigd. Plaats de wandbekleding aan de binnenkant van het tuinhuisje. Dit kan bijvoorbeeld gipsplaat, hout of steen zijn. Breng indien nodig isolatiemateriaal aan tussen de muren en de wandbekleding. Werk de muren af door ze te schuren en eventueel te schilderen of te beitsen.
7. Kies een dak voor je tuinhuis
Nu is het tijd voor het dak! Een schuin dak is een mooie toevoeging zijn aan een klassiek of landelijk ogend tuinhuisje. Een schuin dak helpt om regenwater beter af te voeren en biedt meer ruimte voor een zolderruimte of opslagruimte. Een recht dak kan daarentegen goed werken voor een modern of strak ontworpen tuinhuisje. Het is makkelijker en goedkoper om te bouwen dan een schuin dak. Bovendien is het platte oppervlak van een recht dak een ideale plek voor het installeren van zonnepanelen, waardoor het tuinhuisje van stroom kan worden voorzien.
8. Plaats ramen en deuren
Bij het plaatsen van ramen en deuren in een tuinhuis zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Plaats deuren en ramen op een manier dat je optimaal gebruik maakt van natuurlijk licht en dat je een mooi uitzicht hebt op je tuin. Let ook op de luchtstroom. Als je een raam en deur tegenover elkaar plaatst, zorg je voor een goede ventilatie. Hierdoor kan de warmte ontsnappen. Houd bij het kiezen van deuren en ramen ook rekening met de stijl van het tuinhuisje. Ga jij voor een klassieke uitstraling met houten deuren of een modernere uitstraling met bijvoorbeeld aluminium ramen?
9. Zet hem in de lak of buitenverf
Als het gaat om het beschermen van een tuinhuisje, zijn er verschillende soorten verven en lakken waaruit je kunt kiezen. Buitenverf is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen alle weersomstandigheden. Het is meestal duurder dan gewone verf, maar het biedt wel een betere bescherming tegen de elementen. Buitenverf is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Lak is een duurzame bescherming tegen slijtage en weersinvloeden. Het kan echter wel meer tijd kosten om aan te brengen dan verf, omdat het in meerdere lagen moet worden aangebracht. Het is aan te raden om te kiezen voor een verf of lak die speciaal ontworpen is voor buitenoppervlakken en bestand is tegen weersinvloeden zoals zonlicht, regen en wind. Het is ook belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de verf of lak regelmatig bij te werken om het tuinhuisje goed te beschermen.
10. Richt de ruimte in en gebruik waar je hem voor nodig hebt
Het inrichten van een tuinhuisje hangt af van waarvoor je het wilt gebruiken. Als je een tuinhuisje gebruikt om fietsen op te slaan, plaats dan fietsenrekken of -haken aan de wanden om de fietsen op te hangen en ruimte te besparen. Wordt het tuinhuisje een echte hobbyruimte? Bedenk dan goed wat voor spullen er hiervoor allemaal nodig zijn en zorg dat alles in het tuinhuisje staat.