Bij duurzaam klussen heb je oog voor het milieu. Je kiest voor hoge kwaliteit en richt je op een resultaat met een lange levensduur. Hiermee is de impact op de wereld een stuk kleiner. Op de lange termijn pakt het zelfs positief uit voor je eigen portemonnee. Met een duurzame aanpak geniet je langer van het eindresultaat en ben je dus minder geld kwijt aan herstelwerkzaamheden of het kopen van nieuwe producten. Ben je benieuwd hoe je zelf duurzaam kunt klussen in je huis? Wij geven graag een aantal handige tips.
Tip 1. Klus met kwalitatief gereedschap
Maak bij het klussen gebruik van kwalitatief gereedschap. Deze tools gaan veel langer mee en maken de klusjes direct een stuk gemakkelijker.
Je vindt bijvoorbeeld goed gereedschap bij mastertools.nl. Van kwalitatief elektrisch gereedschap tot tuin- of handgereedschap. Let op: het is natuurlijk niet duurzaam om nu de hele gereedschapskist en al je apparatuur halsoverkop weg te gooien. Koop geen nieuw gereedschap zodra het oude aan vervanging toe is. Een andere milieuvriendelijke optie is om je oude gereedschap weg te geven zodat het nog een tweede leven krijgt en jij nieuw duurzaam gereedschap kunt aanschaffen.
Tip 2. Werk met duurzame materialen
Klus bij voorkeur met zo veel mogelijk duurzame materialen. Deze materialen zijn van hoge kwaliteit, hebben een lange levensduur en hebben vaak een keurmerk. Duurzaam hout kun je bijvoorbeeld herkennen aan het FSC-label.
Tip 3. Kies voor gebruikte bouwmaterialen
Heb je slechts een klein budget beschikbaar voor bouwmaterialen of is het type materiaal waar je naar op zoek bent niet zo milieuvriendelijk wanneer je het nieuw koopt? Kies dan voor gebruikte bouwmaterialen. Dit is duurzaam en vaak een stuk voordeliger. Let er wel op dat het gebruikte/tweedehands bouwmateriaal van goede kwaliteit is. Anders gaat het eindproduct niet lang genoeg mee.
Tip 4. Gebruik milieuvriendelijke verf
Maak gebruik van milieuvriendelijke verf als je meubels of muren gaat schilderen. Deze duurzame verfsoort bevat geen schadelijke stoffen. In plaats van chemische middelen wordt er gebruik gemaakt van plantaardige stoffen. In veel gevallen is de verf daarom ook (grotendeels) biologisch afbreekbaar. Dat is beter voor mens én milieu.
Tip 5. Scheid je bouw- en sloopafval
Vergeet niet om na het klussen al het afval netjes te scheiden en op de juiste manier weg te gooien. Als je hier tijdens het klussen en slopen al op let, is het geen lastige opgave. Bewaar eventueel materialen die nog een tweede leven kunnen krijgen.
Bekijk ook
14 november 2023
Infraroodverwarming: aangenaam warm en voordelig de winter door
Ben je op zoek naar een nieuwe manier om je huis duurzaam te verwarmen? Je bent niet de enige. Steeds…