Hier kun je op letten als je een hoekbank kiest
03 juni 2024
Door Woonhome
Idee! Een hoekbank in huis. Hadden we vroeger allemaal een 2-zitter en een 3-zitter in huis, kun je nu gezellig bij elkaar zitten op dezelfde bank. De hoekbank is tegenwoordig ontzettend populair en bijna niet meer weg te denken uit een modern interieur. Een hoekbank heeft wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. De bank moet niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook in het grotere plaatje van je woonkamer passen. Maar je kan ook kiezen voor een hoekbank met slaapfunctie. Waar kun je allemaal op letten als je op jacht gaat naar jouw volgende bank?
Hou rekening met het formaat van je woonkamer en het formaat van de bank
Voordat je ook maar het internet opstart of bij winkels langsgaat, is het belangrijkste dat je weet hoe groot je woonkamer is. In de showroom of online lijkt de bank een stuk kleiner dan deze in werkelijkheid is. De nieuwe bank valt dan in het echt toch wat groot uit of past zelfs helemaal niet in de kamer. Een handige tip: ga met je meetlint te werk en schrijf de maximale maten op.
Je wilt bovendien ook graag dat je bank door de deuropening past. Het komt regelmatig voor dat mensen een bank kiezen die te groot is om door de deur te dragen, zeker bij een hoekbank met slaapfunctie. Dat is nogal een naar klusje, dus het beste kies je voor een bank die gewoon past, zonder al te bijzondere verrichtingen te moeten doen.
Zorg ervoor dat er geen andere meubels in de weg staan. Een openslaand kastdeurtje van je dressoir kan je hoekbank lelijk beschadigen. Zonde! Bovendien is het ook handig als je fatsoenlijk om je bank heen kunt lopen.
Bij elke wens en behoefte een eigen prijscategorie
Iedereen die weleens bij een grote meubelzaak is binnengelopen, is het waarschijnlijk overkomen: je wordt helemaal verliefd op een bank. Je ziet helaas alleen een vanaf prijs. Voor de echte prijs moet je een praatje maken met de verkoper. Zoveel budget had je niet gereserveerd voor je nieuwe hoekbank.
Dat heb je online niet. Je kunt op internet vaak de prijzen zien van het soort bank dat je mooi vindt. Je snapt dat een hoekbank met slaapfunctie of een bank met een relaxgedeelte of met een ingebouwde drankenhouder, veel duurder is dan een gewone hoekbank. Bij elke wens past een ander prijskaartje. Bedenk voor jezelf wat voor jou acceptabel is.
Je zou denken dat een duurdere bank mooier is, maar dat is lang niet altijd het geval. We kennen genoeg voorbeelden van hele dure design banken, die in het echt helemaal niet zo praktisch of mooi zijn. Leuk voor in de showroom, maar voor in huis? Sla het goedkope model dus zeker niet over!
Hou rekening met de overige kleuren in de woonkamer
Heb je een mooie, rode bank op het oog, sta je er niet bij stil dat je al hele heftige kleuren op je muren hebt. Dat past niet. In de showroom lijkt het mooi, maar in je eigen woonkamer doet het pijn aan je ogen. Kijk daarom eerst goed naar de rest van het interieur. Bedenk je dan wat voor soort bank daar goed bij zou passen.
Vaak krijg je in een meubelwinkel een boekwerk met samples, of krijg je wat stalen te zien. Neem deze gerust mee naar huis en loop er eens mee door de woonkamer. Wat past, en waarmee werp je echt de spotlight op jouw bank? Stof tot nadenken!
Het materiaal waarvan de hoekbank is gemaakt
Natuurlijk blijft het niet alleen bij looks. Je wilt ook dat de bank van een hoge kwaliteit materialen is gemaakt. Leer zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder vlekken op je bank krijgt. Heel fijn voor als je kleine kinderen hebt, of als je huisdieren in je woonkamer hebt rondlopen.
Een meubel van stof wordt dan wel sneller vuil, maar deze is dan wel weer zijdezacht. Bovendien plakt leer in de zomermaanden, en een meubel van stof juist niet. Daarnaast heb je ook nog ribstof. Voor sommige mensen is dat een geweldige stof, die fijn aanvoelt. Andere mensen kunnen de stof absoluut niet aan hun handen hebben. Voel dus gerust eens met je hand over de bank, voordat je er eentje koopt.
Hoe goed zit de bank, kies voor veel zitcomfort of een hoekbank met slaapfunctie
Op een bank moet je lekker kunnen zitten. Dat is ontzettend logisch, maar vaak zijn mensen zo druk bezig met andere variabelen die hun keuze beïnvloeden dat ze het proefzitten bijna vergeten. Daarnaast zijn er veel hoekbanken die ook een bedbank zijn, en ook dat moet je natuurlijk testen. Is deze hoekbank geschikt voor een gast om op te blijven logeren? Bezoek een showroom en ga gewoon eens lekker op de bank zitten. Voelt de bank na een halfuur ook nog fijn? Dan weet je zeker dat je tot een koop over kunt gaan. Krijg je na een minuut of tien toch pijn in je nek, rug of schouders, dan weet je dat deze bank niet voor jou bedoeld is.
Daarom is het ook zo’n goed idee om banken echt te proberen. Koop niet zomaar blind via internet een bank, maar test in de showroom. Heb je er eentje gevonden, maar wil je graag nog wat besparen, dan kun je dezelfde bank vaak online goedkoper scoren. Of tweedehands. Ook altijd een goede optie. Daarmee geef je een oude bank toch een nieuw leven. Goed voor mens, milieu en portemonnee.
Let op de en uitstraling van de bank
Tot slot: een hoekbank moet in het grote plaatje passen. De vorm van een bank kan enorm veel invloed hebben op de rest van je meubels. Als je overal hoekige meubels hebt, past een ronde hoekbank er minder goed bij. Daarnaast moet je kiezen voor losse kussens of vaste kussens.
Zelfs de hoogte van de pootjes heeft invloed op de uitstraling. Een bank met hoge pootjes geeft je ruimte een wat luchtigere look. Een bankstel met hele kleine pootjes zorgt dan weer voor een strakke uitstraling.
Zoveel keuzes die je kunt maken! Uiteindelijk geldt maar één ding: kies met je hart. Wil je een bank écht heel graag, dan moet je het zeker doen. Voelt het toch niet helemaal goed, dan moet je op zoek gaan naar iets anders. Er zijn zoveel banken, dat er voor iedereen de juiste te vinden valt.