Een nieuwe radiator: hier moet je op letten bij de aanschaf
03 augustus 2021
Door Woonhome
Je hebt een nieuw huis gekocht waar je nog radiators in wilt plaatsen, je oude radiator is kapot gegaan of je wilt de onverwarmde zolder eindelijk voorzien van wat warmte. Kortom, het is tijd voor een nieuwe radiator en je wilt deze (online) bestellen. Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je een radiator aanschaft? Een design radiator met een vlakke voorplaat staat bijvoorbeeld heel mooi. Maar er zijn nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden.
In welke ruimte komt de radiator te staan?
Het is een groot verschil of je een radiator wil voor de badkamer of voor de woonkamer. De kamer bepaalt dus de keuze voor de radiator. Voor de badkamer is bijvoorbeeld een designradiator erg mooi en voor de woon- of slaapkamer een paneelradiator. Vervolgens bepaal je welk model en merk je mooi vindt voor in de ruimte. Dit is een heel persoonlijke keuze.
Het bepalen van vermogen en capaciteit
Nu is het belangrijk om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt voor de kamer die je wilt verwarmen. De verwarming moet in ieder geval genoeg capaciteit hebben om het hele vertrek te verwarmen. In sommige gevallen heb je dan meerdere radiatoren nodig. Wanneer je bijvoorbeeld 1000 Watt nodig hebt, hoef je niet perse een radiator van 1000 Watt aan te schaffen. Je kan er ook twee van 500 Watt kopen. Het gaat om het totale capaciteit dat je nodig hebt om de ruimte te verwarmen.
Ook de gewenste temperatuur die je wil bereiken in de kamer is van invloed op de keuze van de radiator. Zo is de gewenste temperatuur in een woonkamer meestal hoger dan in de andere kamers van je huis. De radiatoren moeten het aan kunnen om deze gewenste temperatuur te bereiken. Er zijn handige rekenhulpjes die het capaciteit berekenen dat je nodig hebt.
Convectoren en platen: welk type radiator heb je nodig?
Het type radiatoren is aangegeven door een code van twee cijfers. Het eerste cijfers geeft aan hoeveel platen de radiator heeft, het tweede cijfer geeft aan hoeveel convectoren er zijn.
De kant van de radiator waar water doorheen gaat is een plaat. Het is mogelijk om de plaat te voorzien van convectoren, aan de binnen- of achterkant. De afmeting van de radiator, het aantal platen en convectoren bepaalt de capaciteit in Watt. Hierbij geldt dat hoe hoger het typenummer is, hoe hoger de warmteafgifte en het vermogen van de radiator is. Zo heeft een type 10 radiator een plaat en geen convector. Een type 11 radiator heeft een plaat en een convector. Een type 20 radiator heeft twee platen maar geen convector. En ga zo maar door.
Het design van de radiator
Naast een verwarmde kamer wil het oog ook wat. Dus kies je voor een design radiator die bij de ruimte en bij jouw wensen past. Zo is een Thermrad Vertical Plateau radiator een verticale design radiator met een vlakke voorplaat. Dit staat mooi, omdat de aansluiting ook nog eens aan de onderzijde is. Dit design staat goed in de woonkamer. Je kan natuurlijk ook voor een horizontaal design gaan. Voor badkamers zijn er verschillende designs radiatoren, onder andere om je handdoek overheen te hangen om te drogen. Of kies voor een smalle verticale radiator, voor als je een kleine badkamer hebt. Voor elke kamer en stijl is er wel een radiator te vinden.