Nu het officieel lente is gaat het bij veel mensen weer kriebelen om het huis weer flink aan te pakken. Kortom: tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Volgens de schoonmaakexperts gaat er daarbij nog veel mis, doordat we op een verkeerde manier schoonmaken en onnodig gebruik maken van allerlei agressieve middelen. In dit artikel geven wij jou een paar tips om goed, grondig én milieubewust je huis te reinigen.
Middeltjes uit grootmoeders tijd
Mensen denken vaak dat ze bleek, chloor en andere schoonmaakmiddelen nodig hebben. Dat is echter onzin. Je komt namelijk een heel eind met water, groene zeep en schoonmaakazijn. Veel mensen gebruiken chloor om hun toilet schoon te maken. Ontsmetten gaat dan nog goed, maar chloor helpt je niet om je wc-pot goed schoon te krijgen, te ontvetten en ontkalken. Een sopje met soda is ideaal om te ontvetten en schoonmaakazijn is dan weer perfect om de wc-pot goed te ontkalken. Die ouderwetse middeltjes liggen vaak helemaal onderin het schap in de supermarkt, maar werken perfect en zijn ook nog eens goedkoop!
Verder is het belangrijk om koud water te gebruiken. Warm water verdampt namelijk sneller, waardoor er strepen en zeepresten achterblijven. Daarnaast is het gebruik van warm water slecht voor het milieu, tenminste als het water niet is verwarmd door een zonneboiler.
Zelf milieuvriendelijke schoonmaakmiddel maken
Het is een nieuwe trend om zelf schoonmaakmiddelen te maken. Vaak zijn het goedkope oplossingen die groen en milieuvriendelijk zijn. Zo kun je een plantenspuit vullen met water en een drupje allesreiniger. Dat is niet alleen effectief, maar ook nog eens goedkoop. Een schuurmiddel kun je maken door soda te mengen met afwasmiddel. Voor het wassen van je ramen kun je een emmer water gebruiken met daarin een drupje afwasmiddel. Als je de ramen daarna droog wrijft met oud krantenpapier of een speciale glasdoek drogen je ramen streeploos op.
Weinig tijd? Doe elke dag een beetje
Dagen uittrekken voor de grote voorjaarsschoonmaak gaat niet zo makkelijk. De meeste mannen en vrouwen hebben een drukke baan, kinderen en een rijk sociaal leven. Het huishouden schiet er dan toch vaak bij in. De oplossing is toch erg simpel: als je elke dag een beetje doet qua opruimen, dan wordt dit een routine. Plan dagelijks tien minuten in, wanneer het jou uitkomt, om op te ruimen en het huis blijft netjes. Opruimen is dan niet langer iets om huizenhoog tegenop te zien, omdat het een klusje is van niks.
De zakloze stofzuiger: een duurzame investering
Een goede stofzuiger is onmisbaar bij het schoonmaken van je huis. Eigenlijk moet je elke week wel een keer een stofzuiger door je huis trekken, om geen last te krijgen van vieze, grijze stof vlerken. Lees hier direct op welke 5 plekken je het best moet kijken tijdens het stofzuigen.Wil je bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten ook rekening houden met het milieu, dan is een zakloze stofzuiger een interessante optie. Er zijn tegenwoordig allerlei varianten op de markt, maar als je graag een stofzuiger wilt van een degelijke kwaliteit zodat je jaren vooruit kunt, kies dan een Dyson. James Dyson kwam namelijk al in 1978 op het idee voor een zakloze stofzuiger, zonder in te hoeven leveren op zuigkracht en verbruik. Dyson heeft de techniek tot in de puntjes geperfectioneerd, waardoor je met een stofzuiger van dit merk verzekerd bent van de beste kwaliteit. Mocht er na jaren intensief gebruik een onderdeel stuk gaan, dan hoef je zelfs geen nieuwe stofzuiger te kopen. Je kunt dyson onderdelen namelijk gewoon vervangen. Dat is wel zo duurzaam!