Dit moet je weten over hypotheekrente als je een huis koopt
08 juli 2022
Door Brechtje van Dam
Wil je een huis kopen? Daar komt veel bij kijken. Niet alleen de hypotheekvorm maar ook de hypotheekrente zijn belangrijk in je keuze. Die bepalen namelijk hoeveel je maandelijkse lasten zijn als je straks je droomhuis bewoont. Weet je nog niet precies wat het is, of waarom het zo belangrijk is voor de aanschaf van je eerste woning? Dan is dit artikel voor jou. Ontdek alles over wat het is, waarom het belangrijk is en hoe de hypotheekrente is vastgesteld.
Wat is hypotheekrente?
Een hypotheek is eigenlijk niets meer dan een lening voor de aankoop van je huis. Over deze lening betaal je rente, net als bij andere leningen. Dat is de hypotheekrente: het maandelijkse bedrag dat je betaalt boven op de aflossing van je lening.
Waardoor is de hypotheekrente bepaald?
De hoogte van de hypotheekrente is bepaald door drie factoren: inkoopprijs, risico en kosten. Hypotheekaanbieders lenen geld bij centrale banken om jou een hypotheek te geven. Die inkoopprijs wordt deels doorberekend. Elke lening brengt daarnaast risico mee: misschien verlies je bijvoorbeeld je baan en kun je niet aflossen. Ook daar houden verstrekkers rekening mee. Tot slot heeft een hypotheekaanbieder bedrijfskosten, bijvoorbeeld voor huisvesting van personeel, ICT en marketing. Ook dat bepaalt deels de hoogte van de rente.
Dit is waarom hypotheekrente belangrijk is
De hoogte van je hypotheekrente bepaalt hoeveel je maandelijks betaalt voor je huis. Naast het aflossen moet je namelijk ook de rente maandelijks betalen. Hoe hoger die is, hoe hoger je vaste lasten zijn. Een hoge hypotheek kun je dus deels compenseren met een lage hypotheekrente.
Waarom is rente nu zo laag?
Je hebt het vast al wel eens gehoord: de hypotheekrente is historisch laag. Het rentepercentage is aan het stijgen, maar toch is de gemiddelde hypotheekrente nooit zo laag geweest. De rente op een hypotheek is grotendeels afhankelijk van de economie. Gaat het goed met de economie? Dan hebben centrale banken vertrouwen in groei en stijgt de rente. In tijden van crisis is dat juist andersom: de centrale banken proberen lenen aantrekkelijk te maken door rente te verlagen. Het gaat inmiddels steeds beter met de economie en de rente stijgt langzaam mee, maar is nog altijd laag.
Zo kun je rente vergelijken
Rente wordt dus deels bepaald door de economie, maar niet helemaal. Daarom moet je hypotheken vergelijken als je een huis wil kopen. Per hypotheekverstrekker kan dat nogal verschillen. Met handige vergelijkingswebsites kun je in één oogopslag de rente van alle aanbieders bekijken. Zo kies je altijd de hypotheekverstrekker die bij jou past. Houd ook rekening met je persoonlijke situatie en de hoogte van het te lenen bedrag. Dit alles bij elkaar bepaalt straks je maandelijkse lasten.