Is het altijd al je droom geweest om zelf fruitbomen in je tuin te hebben? Zodat je zelf vers fruit van eigen bodem plukt om zo uit het vuistje te eten of om heerlijke taarten mee te maken. Er zijn wel meer dan 150 fruitboomsoorten. Genoeg keuze dus, of misschien wel te veel waardoor je lastig kunt kiezen. Ga dan voor een van deze fruitbomen, dit zijn namelijk de vijf populairste fruitbomen in ons land.
De Malus Domestica: een appelboom met sappige appels
Een van de bekendste appelbomen is de Malus Domestica. De boom geeft sappige appels die een tikkeltje zuur smaken. Heerlijk om de lekkere trek mee te stillen. In de maanden april en mei bloeit te boom en geniet je van de prachtige appelbloesem. De boom krijgt rond september of oktober vruchten. En het snoeien doe je in maart. De twee meest bekende Malus Domestica fruitbomen zijn de Elstar en Jonagold. Een appelboom is makkelijk in onderhoud en kunnen groot worden. Heb je minder ruimte in de tuin? Dan snoei je de appelboom als leiboom.
Een perenboom: van stoofpeer tot de conference peer
De perenboom is een blikvanger in de tuin en geeft heerlijke zoete en sappige vruchten. In het voorjaar krijgt de perenboom witte of roze bloesem en in het najaar pluk je de vruchten van de boom. Om de boom gezond te houden snoei je ze het beste in maart. Heb je een kleine tuin? Kies dan voor een laag- of halfstamboom. Het handige hiervan is dat je ze ook nog makkelijk afdekt als de boom bloeit en er nachtvorst is. Wanneer je gelijk vruchten aan de boom wilt, dan kies je het beste voor een oude perenboom. Deze geven namelijk na het eerste jaar in de grond al peren. Ook leuk voor in de tuin: een stoofperenboom. Heerlijk om de stoofpeertjes te koken in rode wijn met een kaneelstokje en een citroenschil. De conference perenboom staat bij de meeste mensen toch wel op nummer 1 als het om perenbomen gaat. De conference peer is namelijk zo verrukkelijk zoet en sappig.
Geen zuurpruim maar zoete pruim
Een geliefde boom in Nederland is de Opal pruimenboom. Deze boom geeft namelijk hele lekkere pruimen. En van alle pruimen is de Opal pruim als eerste klaar om te oogsten, op het moment dat de pruim een mooie roze gloed krijgt. In april heeft de boom een prachtige witte bloesem. Omdat de Opal pruimenboom zichzelf bestuift heb je geen andere pruimenboom nodig in de tuin. Handig voor als je niet zoveel ruimte hebt in de tuin.
Met een fruitboom krijg je gegarandeerd meer insecten en vogels in de tuin. Zo ook de vervelende wesp. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de wesp je tuin uit te jagen. Want het is zonde als je daardoor je laat weerhouden om een fruitboom in de tuin te zetten.
Een perzikboom die nectarines geeft
De perzikboom Prunus Persica Nucipersica geeft een zachte vrucht, de nectarine. Het verschil tussen een perzik en nectarine zit ‘m in de schil. De perzik heeft een fluweelzacht schilletje en de schil van de nectarine is glad. De boom bloeit in het voorjaar uitbundige met mooie dieproze bloemen. Vanaf juli tot september is het tijd om de nectarines te oogsten. Laat ze na het plukken ook nog een paar dagen narijpen, zodat de vrucht nog sappiger en zoeter wordt. Ook in kleine tuinen past deze boom, want het is een zelfbestuivende fruitboom, dus heb je er niet meerdere van nodig in de tuin.
Als kers op de taart: de kersenboom
Er zijn diverse kersenbomen. De meest gegeten kers komt van de Prunus Karina. De zoetste kers krijg je van de Prunus Kordia. Een kersenboom bloeit al vroeg in het jaar, in het voorjaar. Daardoor krijg je ook al vroeg rijpe kersen, namelijk in de maanden juni en juli. Niet alleen wij mensen zijn dol op de kers, je krijgt ook veel vogels in de tuin die een graantje (of kersje) proberen mee te pikken. Hang dus een net over de boom in deze periode. Het snoeien van de kers doe je in oktober. Kijk voor meer fruitbomen en struiken ook eens op Betuwebomen.nl. Daar vind je een ruim assortiment en vind je de fruitboom of struik voor in jouw tuin.