Een vloerplint lijkt op het eerste oog maar een kleine toevoeging aan je huis. Vaak is het zelfs het allerlaatste klusje bij een verbouwing dat letterlijk blijft liggen. Toch moet je een plint niet achterwegen laten. De uitstraling van je huis kan namelijk enorm veranderen bij gebruik van bepaalde plinten. Maar wat is het verschil tussen al die plinten? En is het makkelijk om zelf te plaatsen? Bekijk alles wat je moet weten over vloerplinten.
Waarom moet je plinten plaatsen?
Met vloerplinten werk je op een hele mooie manier de ruimte tussen je laminaatvloer (of parketvloer) en de muur netjes af. Bij het leggen van houten vloeren moet je namelijk een ruimte van ongeveer 1,5 cm vrijhouden. Hierdoor kan de vloer werken (krimpen en uitzetten). Een vloerplint heeft net als een bies een decoratieve functie.
Vloerplinten zijn ook functioneel. Je kunt achter of onder een plint op een veilige manier kabels en snoeren wegwerken. Een andere belangrijke functie is dat een plint je muur beschermt tegen stoten van bijvoorbeeld je stofzuiger. Plinten voorkomen zo deuken of scheuren in meestal wat breekbare muren.
Wat is het verschil tussen hoge en lage plinten?
Lage plinten
Wil je op een subtiele manier de vloer afwerken? Kies dan lage plinten. Dit zijn platte plinten met een breedte van ongeveer 1 cm tot 3 cm. De meeste plinten zijn verkrijgbaar in dezelfde kleur als het laminaat of de houten vloer. De meeste platte vloerplinten bevatten dubbelzijdige tape aan de onderkant, waarmee je ze gemakkelijk op de vloer plakt. Deze plinten noem je ook wel plakplinten.
Hoge plinten
Met hoge plinten kies je juist voor een opvallende uitstraling. De hoge plint staat ook iets meer tegen de muur. Hiermee geeft deze variant een ruimte net wat meer body. Hoge plinten kun je laten matchen met de kleur van je vloer of je muur. Ook kun je ervoor kiezen om iets meer te met kleur te spelen. Met een lichte vloer en donkere muur geven hoge witte plinten een bijzonder effect. Verder kun je met hoge plinten een chique touch geven aan je woonkamer. Zo heb je hoge plinten met extra decoratie. Het voordeel van een hoge plint is dat je vloer iets vrijer kan bewegen onder de plint. Ook is er meer kabelruimte achter deze plintvariant. Voor een dubbele afwerking kun je hoge en lage plinten ook met elkaar combineren
Is het makkelijk om zelf plinten te plaatsen?
Er zijn specialisten die plinten voor je kunnen leggen. Maar het scheelt je een hoop geld als je zelf je plinten plaatst. En dat is heel goed te doen. Zo zijn de meeste plinten gemaakt van mdf of hard geperst karton met een fineer. Deze kun je met een speciale verstekschaar eenvoudig op maat knippen. De dubbelzijdige tape aan de onderkant maakt het jou heel eenvoudig om ze te bevestigen. Voor massief houten plinten of hoge plinten zijn er verstekbakken, waarin je de plinten op maat kunt zagen. Met kleine spijkertjes of een nietpistool bevestig je de massieve platte plinten op de vloer. Voor hoge plinten zijn er soms kliksystemen beschikbaar, of je kunt ze tegen je muur lijmen of schroeven.
Wanneer kun je plinten plaatsen?
Hoge plinten kun je direct plaatsen nadat je vloer is gelegd. Bij lage plinten moet je wat langer wachten. Deze plinten bevestig je namelijk direct op de vloer zelf. Dit kan nog niet gelijk omdat de vloer eerst moet acclimatiseren. Na een week is de vloer gereed en is het tijd om de lage plinten te plaatsen.
Zorg ervoor dat je het juiste materiaal hebt, bekijk een video van één van de bekende bouwmarkten. Zo ben je binnen no time een echte plintenbaas.