Als we denken aan een aangepaste woning voor ouderen, dan zal de reeks aan aanpassingen ons als eerste te binnen schieten. Een groot ziekenhuisbed pontificaal in de woonkamer, een verhoogde toiletpot, een trappenhuis dat in beslag wordt genomen door een kolossale traplift en overal extra beugels en handgrepen. Op die manier kun je als oudere weliswaar langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar de vele aanpassingen doen immers afbreuk aan de huiselijke sfeer. Zonde, want het kan echt een stuk gezelliger.
Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar aanpassingen, die nog wel prima voldoen maar niet al te opvallend zijn, die niet te veel de bekende ‘ziekenhuissfeer’ oproepen en welke niet te groot zijn. Op zich is het niet eens zo heel moeilijk, we moeten gewoon iets verder kijken dan de standaard oplossingen.
Bed in de huiskamer
In veel gevallen moet er een bed in de huiskamer staan. Er zijn ook in hoogte verstelbare bedden, die in een mooie kleur of met een fraai houtdecor zijn afgewerkt. Ook kunnen we ons afvragen, in hoeverre een verhoogd bed in de huiskamer ook zou kunnen voldoen. In de praktijk komt het namelijk vaak voor dat zo’n bed uiteindelijk in één en dezelfde hoogte blijft staan. Dan zou een gewoon hoog bed ook kunnen voldoen, dat ziet er toch wat beter uit. Mocht er geen bed in een passende kleur te vinden zijn, dan kan het altijd nog worden geschilderd of met een passende stof worden bekleed.
Keuken
De tijd dat een aangepaste keuken uitsluitend functioneel was, is allang voorbij. Er zijn tegenwoordig ook heel veel aangepaste keukens, die net zo fraai zijn als een designkeuken. Is een aangepaste keuken nog niet aan de orde, maar willen we er alvast op voorbereid zijn? Vraag de keukenspecialist om een keuken die achteraf eenvoudig kan worden aangepast, of die eigenlijk niet als zodanig herkenbaar is. Dan ben je klaar voor de toekomst, hoe die ook mag zijn.
Aanpassingen in toilet en badkamer
Als we naar de dichtstbijzijnde winkel gaan om daar handgrepen, beugels en andere aanpassingen voor de badkamer en de WC te halen, dan is de kans groot dat we met spullen thuiskomen die totaal niet staan in de badkamer. Er zijn ook leveranciers, die hele fraaie aangepaste spullen in het assortiment hebben. Dat hoeft niet direct een specialist op het gebied van aangepast sanitair te zijn, ook de badkamerspeciaalzaak om de hoek kan ons daarbij helpen.
Trap
We kunnen de badkamer wel hebben aangepast, maar we moeten er ook kunnen komen. Dat geldt ook voor de slaapkamers en alle andere kamers op de verdieping. Voor mensen die moeilijk ter been zijn en te veel moeite hebben met traplopen, kan een traplift een prima oplossing. Maar dan is het wel zaak om te kiezen voor een compact gebouwde traplift, die het beloopbare gedeelte van de trap zoveel mogelijk vrij laat. Dat bijvoorbeeld door de lift langs de binnenbocht te plaatsen, een techniek die niet alle leveranciers beheersen. Otolift, de grootste Nederlandse leverancier, kan dat wél, bekijk hier de mogelijkheden.
Slaapkamer
Ook hier geldt dat een in hoogte verstelbaar bed ook mooi kan zijn. Nog mooier is het, als het bed van de partner in een bijpassende stijl is uitgevoerd. Als ook de meubelen en de stoffering in een bijpassende stijl zijn uitgevoerd, valt het veel minder op dat er in de slaapkamer de nodige aanpassingen zijn aangebracht.
Vloer
De vloer van een aangepaste woning moet tegen een stootje kunnen. Voor een wandelstok, looprekje, rollator of rolstoel is een harde vloer een stuk praktischer. Ook is het handig als de vloer bestendig is tegen vocht. Een van de opties is dan marmoleum, maar daarmee krijgen we weer de bekende ziekenhuissfeer. Een praktische, harde vloer die tegen een spatje kan, is dan bijvoorbeeld PVC-laminaat.
De woning zelf
Het is natuurlijk wel zo handig als we ook de woning zelf goed in en uit kunnen komen, als we minder goed ter been zijn. Daarom is het aan te raden om een hovenier of stratenmaker in te schakelen die de paadjes bij de voor- en achterdeur zodanig kan aanpassen, dat we daar geen hinder van ondervinden.