Je hebt vast wel wat ideeën over jouw droomkeuken. Misschien wil je het liefst een RVS keuken zoals in restaurants. Of heb je juist veel liever een sfeervolle landelijke keuken. En wil je de allernieuwste functies of juist alles authentiek? Bekijk deze 6 tips om rekening mee te houden bij de keuze van jouw droomkeuken.
1. De functie van de keuken
Denk als eerste na over de functie van de keuken. Is de keuken alleen bedoeld om in te koken? Dan is er niets op tegen om alles strak af te werken. Maar is het ook de plaats waar je gezellig wilt eten, of is het zelfs een woonkeuken? Dan is het belangrijk dat de keuken een gezellige en warme uitstraling heeft.
2. Praktisch koken met de werkdriehoek
De keuken moet natuurlijk ook praktisch zijn. Misschien droom jij van een kookeiland, maar is dat gewoon niet handig in jouw ruimte. Maak dus een schets van de indeling die je in gedachten hebt. Het is vooral belangrijk dat de werkdriehoek klopt: de afstand tussen spoelbak, kookplaat en koelkast. Houd hier rekening mee, want anders is de kans groot dat je keuken wel mooi, maar niet praktisch blijkt te zijn.
3. Keuken met voldoende ruimte
Zorg voor voldoende ruimte in je droomkeuken. In principe moet je met twee of drie mensen kunnen koken, zonder dat je elkaar in de weg loopt. Er moet ook genoeg ruimte op het aanrecht zijn om te hakken en te snijden. En natuurlijk moeten je keukenapparaten ook een plekje krijgen. Maak dus ook plannen voor voldoende werkruimte en kastruimte.
4. Droomapparatuur voor jouw keuken
Op welke kookplaat wil je het liefste koken? En ga je voor de standaard 4 pitten, of heb je er liever meer? Welke soort oven wil je in de keuken hebben? En heb je ook een magnetron nodig? Denk na over alle apparatuur in de keuken. Kies daarbij voor apparaten van hoge kwaliteit, zeker als je ze laat inbouwen. Kies als het even kan, voor apparatuur van één merk. Dit kan voordeliger zijn, ook voor je garantie.
5. Water-, gas- en elektraplan voor de keuken
In de keuken heb je water en elektra nodig. In een moderne keuken gebruik je geen gas meer, dat raakt langzaam uit de tijd. Allereerst ga je kijken waar de huidige water aansluiting zit. Kun je deze gemakkelijk verplaatsen? Daarna check je de gas aansluiting. Deze kan waarschijnlijk verwijderd worden, als je niet meer op gas kookt. Leidingen die zijn weggehaald kunnen ook geen problemen geven met gaslekkage. Elektra is heel erg belangrijk, zeker als je erop kookt. Heb je bijvoorbeeld inductieplaten, dan heb je daar een aparte groep voor nodig. En ook voor de andere apparatuur kunnen meerdere groepen nodig zijn, zoals een kokendwaterkraan. Regel eerst dit soort zaken voordat je begint met de bouw van het keukenblok.
6. Voldoende budget voor jouw droomkeuken
Last but not least: je moet die droomkeuken ook betalen. Misschien ben je van plan om er nog jaren voor te gaan sparen. Maar misschien moet je juist nú aan de slag, omdat je huidige keuken gebreken vertoont. Je kunt dan ook kiezen om een bouwdepot te nemen bij de hypotheek van je huis of een andere lening af te sluiten. Op Geld.nl vind je mogelijkheden voor de financiering van jouw keuken. Uiteraard is het advies niet om direct een lening af te sluiten. Mocht je er toch voor kiezen, ga dan eerst leningen vergelijken, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt. Ook lees je er andere handige tips om je verbouwing te financieren.
Je droomkeuken plaatsen heeft heel wat voeten in de aarde. Van een simpele schets naar een mooi ontwerp en een duidelijke bouwtekening. Het realiseren van dit plan doe je meestal door een grote verbouwing. Maar heb je aan deze 6 tips gedacht, dan je ook echt jouw droomkeuken!