Duurzaamheid is hot! Letterlijk, want vaak heeft verduurzaming te maken met warmte. Denk daarbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Een duurzame woning biedt veel voordelen. Voor het milieu, maar ook zeker voor jou. Wanneer jij je woning op de juiste manier verduurzaamt, bespaar je namelijk een hoop energiekosten. Lees hieronder daarom onze vijf tips voor het verduurzamen van jouw woning.
Hou de warmte binnen met dakisolatie
Dakisolatie is een belangrijk onderdeel voor het verduurzamen van jouw woning. Zonder isolatie gaat er namelijk tot wel dertig procent van de warmte in huis verloren via het dak. Je verwarming draait vervolgens overuren en je energiekosten stijgen. Dakisolatie is daarom een belangrijke, maar ook flinke klus. De meest eenvoudige manier om te verduurzamen is om het isolatiemateriaal vanuit de binnenkant van je dak tussen het dakbeschot te plaatsen. PIR-isolatie is dan een goede keuze: PIR is een relatief dun materiaal, met een zeer hoge isolatiewaarde. Op die manier lever je het minste woonruimte in én behaal je het meeste rendement.
Warmtepomp; Een duurzame aanwinst voor je woning
Stroom is een stuk duurzamer dan elektriciteit. Een warmtepomp is daarom een duurzame aanwinst voor je woning. Deze pompen gebruiken stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen en verwarmen daarmee je woning. Er zijn verschillende soorten waterpompen, waarbij de juiste keuze afhangt van hoe goed je woning is geïsoleerd. Is je woning nog niet 100% geïsoleerd? Kies dan voor een hybride waterpomp, want deze werkt nog gedeeltelijk samen met een hr-ketel. Bij een goed geïsoleerde woning kun je kiezen voor een volledig elektrische waterpomp, die de hr-ketel dan compleet vervangt.
Een constante temperatuur in huis door gevelisolatie
Gevelisolatie biedt, net zoals dakisolatie, veel voordelen. Het houdt de temperatuur in huis constant, waardoor je meer wooncomfort ervaart en je op energiekosten bespaart. Het isoleren van een spouwmuur is een populaire vorm van gevelisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur, met daartussen een luchtspouw van een paar centimeter. Deze spouw vul je eerst met isolatiemateriaal en daarna stuk je er eenvoudig overheen. Steenwol is ideaal om de spouw mee te vullen: steenwol heeft sterke thermische en akoestische eigenschappen, wat betekent dat het warmte binnenhoudt én geluidsoverdracht tegengaat.
Wek je eigen duurzame stroom op met zonnepanelen
Ook bij bewolkt weer zetten zonnepanelen zonlicht om naar stroom, dus zelfs in Nederland zijn zonnepanelen een goede investering. Bovendien stijgt de vraag naar zonnepanelen, waardoor ze steeds goedkoper én efficiënter worden. Wel is het belangrijk dat je de zonnepanelen plaatst op het gedeelte van het dak dat het meeste zonlicht vangt. Je behaalt dan ook het meeste rendement uit zonnepanelen op een dak op het zuiden. Ook goed om te weten: zowel schuine als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen.
Vloerisolatie; Voor een duurzame en comfortabele vloer
Vloerisolatie is een laatste belangrijk onderdeel van een duurzame én comfortabele woning. Zonder vloerisolatie trekken kou en vocht namelijk gemakkelijk van onder het huis naar boven, de leefruimte in. Als je een kruipruimte onder je woning hebt, kun je je vloer vanuit daar relatief gemakkelijk isoleren. Je plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van je kruipruimte, eigenlijk tegen de onderkant van je vloer. Ook hiervoor is steenwol een goede keuze, zeker wanneer je een houten vloer hebt. Steenwol is een ademend materiaal, waardoor je vochtproblemen in het hout voorkomt. Daarnaast dempt steenwol het geluid van krakende planken van een houten vloer.