Het is voor veel mensen een van de grootste stappen in hun leven: het kopen van een huis. Het gaat niet alleen om het vinden van een plek waar je je echt veilig en geborgen voelt. Het is ook vaak een grote financiële verplichting. Een aankoop van een huis doe je niet dagelijks. Dus hoe pak je dit nu verstandig aan? Lees daarom hier de vijf belangrijkste stappen in het proces van de koop van je droomwoning!
Stap 1: Ken je financiële situatie
Natuurlijk kun je je gelijk online of via makelaars gaan oriënteren op het aanbod van woonhuizen. Je moet alleen wel weten hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen (en wat je wenselijke maandelijkse lasten zijn). Zo weet je namelijk beter in welke prijsklasse je kunt zoeken voor je droomwoning. Het geeft een realistischer beeld dat je kan helpen een selectie te maken en woningen beter te vergelijken. Met een krappe huizenmarkt zoals nu in bepaalde steden is het bovendien aan te raden niet te ver boven je budget te zoeken. Veel kopers bieden daar direct over de vraagprijs, en onderhandelen is niet altijd meer mogelijk.
Stap 2: Bepaal je wensen en eisen
De volgende stap is het opstellen van een lijst met punten en wensen voor jouw droomwoning. Een grote leefkeuken, veel slaapkamers, een kantoorruimte met aparte ingang, een garage? En wat te denken van de locatie en faciliteiten in de buurt? Denk aan een korte afstand tot snelwegen of een station. Maar ook een winkelcentrum of basisscholen in de buurt Iedereen heeft andere prioriteiten. Een aankoopmakelaar kan je al vanaf het begin van het proces helpen deze te stellen. Je kunt makelaars vergelijken via Vergelijk.com.
Stap 3: Huizen gaan bezichtigen
Heb je een shortlist gemaakt van interessante huizen? Dan kun je deze gaan bezichtigen. Het liefst meerdere woningen op een dag om ze goed te kunnen vergelijken. Bezichtigingen draaien vaak om het gevoel dat mensen bij een woning hebben. Je weet vaak na vijf minuten al of dit nu echt je droomhuis is. Blijf ook objectief naar de woning kijken. Laat je niet teveel afleiden door alle positieve dingen die de makelaar of eigenaars vertellen tijdens de bezichtiging. Durf ook kritische vragen te stellen. Wanneer is er bijvoorbeeld voor het laatst buiten en binnen geschilderd? Zijn er wel eens vochtproblemen of lekkages geweest? Hoe is het huis geïsoleerd en hoe hoog zijn de energiekosten? Een checklist bij het bezichtigen van een woning kan van grote waarde zijn.
Stap 4: Een bod op een huis doen
Heb je je droomwoning gevonden? Dan is het tijd voor de onderhandelingen, al is dit soms niet meer altijd aan de orde. Soms wordt er direct de vraagprijs geboden, en bij grote interesse is het zelfs nodig meer te bieden. Ga voor jezelf na wat je voor een woning wilt betalen. Vraag daarnaast ook bij het Kadaster op voor welke bedragen woningen in de buurt eerder verkocht zijn. Naast de prijs gaat het tijdens onderhandelingen overigens ook om de voorwaarden. Wanneer kan bijvoorbeeld de overdracht plaatsvinden? En zou de koop wel gesloten worden met ‘onder voorbehoud van financiering’ als ontbindende voorwaarde? Zaken die minder belangrijk lijken dan de prijs, maar toch grote consequenties kunnen hebben. Alles rond? Dan kun je het koopcontract tekenen!
Stap 5: het regelen van de hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek komt een hoop kijken. De hypotheekveerstrekker stelt vaak een taxatie verplicht om vast te stellen of het huis de overeengekomen prijs waard is. Daarnaast nemen ze jouw financiële situatie nauwkeurig onder loep. De hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat jij je hypotheeklasten gedurende de looptijd kunt betalen. Je kunt een hypotheekadviseur inschakelen die je helpt bij het kiezen van de meest voordelige hypotheek en al het papierwerk. Hier betaal je uiteraard wel voor. Tegenwoordig zijn er ook enkele banken die een execution only hypotheek aanbieden. Hierbij kies je zelf je hypotheek en regel je zelf de administratie. Dit scheelt ook erg in kosten.
Heb je je droomhuis gekocht en is al het ‘paperwerk’ rond de hypotheek geregeld? Dan kun je haast niet wachten tot de officiële overdracht bij de notaris. Omdat verhuizen altijd een hele klus is, lees je hier vier tips om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.