4 tips voor het aanbrengen van een etiket op textiel
04 mei 2022
Door Woonhome
Op producten van textiel worden altijd etiketten aangebracht. En hoewel er maar één echt verplicht is (dat is het etiket waarop de samenstelling van het materiaal weergegeven wordt), voegen fabrikanten er vaak meer toe. Denk bijvoorbeeld aan het label van het merk, de maat of de was- en onderhoudsvoorschriften. Ook al zijn ze optioneel, ze zijn voor de klant eigenlijk net zo belangrijk als het verplichte etiket. Je kan ook zelf een etiket aanbrengen. Handig om kleding of handdoeken te voorzien van een naam, zodat je ze minder snel kwijtraakt. Hier lees je 4 tips die handig zijn om te weten wanneer je zelf een etiket op textiel moet bevestigen.
1. Zorg voor een doel en de juiste informatie
Ten eerste moet elk label een doel hebben. Het is een element dat je toevoegt aan een afgewerkte kledingstuk maar dat niets toevoegt op het gebied van design of comfort. De informatie op het etiket is het belangrijkste doel van zijn aanwezigheid. Bekijk dan of het mogelijk is om meerdere stukjes informatie op één label te vermelden. Zo worden wasvoorschriften vaak vermeld bij de samenstelling. Dit voorkomt dat er teveel labels bij elkaar genaaid worden in het kledingstuk, iets wat ongemakkelijk kan zitten.
2. Maak het label duidelijk en leesbaar
Vervolgens moet elk label dat op een kledingstuk of een ander stuk textiel wordt genaaid, volkomen duidelijk en leesbaar zijn. Kijk hier voor meer informatie over de wetgeving van etiketten in textiel.
Zorg er voor dat je de informatie in een makkelijk leesbaar lettertype schrijft en in een zo groot mogelijk formaat. Kies daarnaast voor kwaliteitsafdrukken zodat de informatie scherp en duidelijk vermeld staat. En let ten slotte op dat er voldoende contrast in kleur is om gemakkelijk te kunnen lezen wat er staat. Kies voor een contrastkleur zoals zwart of donkerblauw op wit. Kijk hier voor meer tips over leesbaarheid.
3. Zorg voor een label van zacht materiaal
Een belangrijk punt, zorg dat je etiket niet voelbaar is. Kies daarom voor een label van zacht materiaal van goede kwaliteit. Geef in het ideale geval de voorkeur aan geweven labels die satijnachtig aanvoelen. Of het nu bedrukt of geborduurd is, zorg ervoor dat het materiaal mooi is. Voor alle professionele maar ook persoonlijke creaties is dit een belangrijk detail. Voorbeelden van mooie geweven labels vind je bijvoorbeeld bij https://topetiketten.nl/ in een grote verscheidenheid aan stijlen en maten.
4. Kies een logische plaatsing van het etiket
Ten slotte is de plaatsing van het label minstens zo belangrijk als het materiaal. Om te beginnen zijn er bepaalde conventies voor etikettering. En zelfs als er geen specifieke regels zijn, verwacht de klant over het algemeen om etiketten met bepaalde informatie op specifieke plaatsen te vinden. Meestal staat het merk en de maat aan de achterkant van het kledingstuk. Daarentegen staan de samenstelling, het land van oorsprong en het onderhoudsadvies meestal aan de zijkant, in de vorm van een lang etiket dat zelfs een beetje op een briefje lijkt.
Naai het etiket in een bestaande naad
Ga voor de beste plaats om het label te naaien zonder dat je daarvoor het kledingstuk moet veranderen. Een goede manier om dat te doen, is om het bijvoorbeeld mee te naaien in een bestaande naad. Een bijkomend voordeel is dat het label dan ook minder zichtbaar is.
Nieuws van de Sofacompany: najaarscollectie online!
Nieuw seizoen, nieuwe kleuren en dus een nieuwe collectie! Sofacompany heeft daarom vanaf september de stoffencollectie weer verder uitgebreid. Benieuwd naar…