Zo kies je het juiste dekbedovertrek
06 april 2017
Door Woonhome.nl
Heb je een nieuw bed aangeschaft? Dan wil je daar natuurlijk een mooi bijpassend dekbedovertrek bij hebben! Overtrekken bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo heb je een dekbedovertrek van 200 x 200 cm en lits jumeaux dekbedovertrekken van 240 x 220 cm. Daarnaast bestaan er veel verschillende kleuren, materialen en prints. In dit artikel lees je hoeveel verschillende soorten dekbedovertrekken er bestaan, en welke je het beste in jouw situatie kunt kiezen.
De verschillende maten dekbedovertrekken
In Nederland kun je verschillende afmetingen vinden als het gaat om standaardbreedtes van dekbedovertrekken.
Eenpersoons dekbedovertrekken en kinderdekbedovertrekken
Overtrekken voor één persoon of voor kinderen hebben over het algemeen dezelfde maat. Eenpersoons overtrekken zijn 140 x 200 cm en 140 x 220 cm. Voor de allerkleinste zijn er ook junior dekbedovertrekken. Deze dekbedovertrekken hebben het formaat van 120 x 150 cm en passen makkelijker in een wiegje of ledikant
Hoe zorg je dat je het juiste formaat beddengoed kiest?
Het juiste overtrek begint natuurlijk bij het juiste dekbed. Bij een dekbed geldt als regel dat deze 20 cm langer moet zijn dan je eigen lichaamslengte. De regel die men vaak voor de breedte hanteert is dat een dekbed zo’n 60 cm breder moet zijn dan het matras. Zodra je de maat van het dekbed weet, kies je dezelfde maat dekbedovertrek.
Tweepersoons dekbedovertrekken
Een tweepersoons dekbedovertrek heeft een standaardmaat van 200 x 200 cm of 200 x 220 cm. Deze zijn groot genoeg om met z’n tweeën onder te slapen en geschikt voor grote éénpersoonsbedden, twijfelaars en tweepersoonsbedden. Voor een twijfelaarsbed zijn er ook dekbedden beschikbaar van 160 cm breed. Dit type overtrek heeft als naam de Poolse maat.
Lits jumeaux dekbedovertrekken
Een overtrek voor een tweepersoonsbed noem je een lits jumeaux dekbedovertrek. Deze zijn geschikt voor grote tweepersoonsdekbedden of voor bij twee eenpersoons overtrekken die je aan elkaar vastmaakt. Een lits jumeaux dekbedovertrek heeft een standaardmaat van 240 x 200 cm of 240 x 220 cm. Maar er zijn ook extra grote lits jumeaux dekbedovertrekken van wel 260 of 270 cm breed. Zo heb je een hele ruime keuze!
Verschillende maten in verschillende landen
Koop je een dekbedovertrek wel eens online? Houd dan rekening dat fabrikanten in andere landen andere afmetingen hanteren voor een overtrek. In Duitsland is bijvoorbeeld de standaardmaat dekbedovertrek van 140×200 cm, namelijk 135 x 200 cm. Dit komt omdat in Duitsland het overtrek met vulling staat afgemeten en in Nederland zonder vulling. Het blijft echter hetzelfde dekbed!
Toebehoren bij een dekbedovertrek
Een dekbedovertrek koop je niet op zichzelf. Voor de volledige aankleding van je bed kijk je ook naar een kussensloop en bijpassende hoeslaken
Kussenslopen bij je dekbedovertrek
Fabrikanten leveren bij de meeste overtrekken standaard bijpassende kussenslopen. Meestal één kussensloop bij een eenpersoons overtrek en twee bij een tweepersoons overtrek. Een kussensloop heeft als standaardmaat vaak 60 x 70 cm. Ook deze maten kunnen sterk verschillen in diverse landen. Let bij het bestellen van een overtrek daarom ook op de maten van de kussenslopen.
Hoeslaken bij je dekbedovertrek
Hoeslakens moet je meestal apart bestellen. Hoeslakens bestel je op de maat even groot als je matras. Het is hierbij belangrijk op te letten op de hoekhoogte. Een standaardmatras is vaak tussen de 20 en 25 cm dik. Er bestaan echter ook extra dikke matrassen waar niet ieder hoeslaken op past.
Mix & Match met je dekbedovertrek
De meeste hoeslakens zijn wit. Maar ook hoeslakens zijn er in verschillende kleuren en materialen verkrijgbaar. Kies voor een bijpassende kleur hoeslaken, match het materiaal of ga voor juist een contrasterende kleur hoeslaken.”
Verschillende soorten materialen dekbedovertrek
Dekbedovertrekken zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Wat je het fijnst vindt slapen, hangt helemaal van jouw persoonlijke wensen af.
Micropercal dekbedovertrekken
Een stof die heel veel gebruikte stof voor overtrekken is micropercal. (ook wel microvezel of microfiber genoemd). Deze stof heeft als voordelen dat het heel zacht aanvoelt en lekker licht en soepel is. Daarnaast hoef je de stof niet te strijken! Het ziet er immers niet zo mooi uit als het overtrek allerlei kreukels heeft. Micropercal ook een vochtregulerende stof. Het is makkelijk schoon te maken en droogt snel. Een nadeel van micropercal is wel dat de stof vrij dun is. Dit betekent dat het niet zo lang meegaat.
Katoenen dekbedovertrekken
Wil je graag een meer natuurlijker materiaal voor je overtrek? Kies dan voor een katoenen overtrek. Een katoenen overtrek ademt heel erg goed en valt soepel. Het is daarnaast ook een vrij goedkope stof. Een nadeel van katoen is dat het wel erg snel krimpt en kreukels geeft.
Flanel dekbedovertrekken
Een andere zeer fijne stof om als overtrek te hebben is flanel. Flanel past zich zeer snel aan je lichaamstemperatuur aan. Daardoor voelt de stof zeer snel heel warm. In de winter is dit een heel fijne stof. Als je het echter zeer snel heet in bed hebt, is flanel geen goed idee. Het kan dan vrij snel te warm gaan aanvoelen.
Satijnen dekbedovertrekken
Als je een luxe uitstraling wilt als overtrek, is satijn een mooie stof om te gebruiken als overtrek. Satijn is een zeer gladde stof die zacht aanvoelt op je lichaam. Het neemt vocht ook heel goed op. Satijn is ook zeer goed voor je haar en huid. Sommige mensen vinden het echter weer te glad aanvoelen. De prijs is daarbij van een satijnen overtrek ook vaak iets hoger. Wat dus voor jouw situatie het beste is, hangt er vanaf wat voor stof je prettig vindt en welke kosten je daaraan wilt verbinden.
Heerlijk slaapplezier met het juiste dekbedovertrek!
Welk type overtrek voor jou dus het meest geschikt is, hangt af van een aantal zaken. Houd ten eerste rekening met de juiste maten. Dit kan per land, maar zelfs in Nederland verschillen. Let daarbij ook op de maten van kussenslopen en hoeslakens. Vervolgens hangt de keuze van de stof af van jouw persoonlijke wensen. Kosten, kreukgevoeligheid, natuurlijke producten, het zijn zaken die een rol spelen bij een dekbedovertrek. We wensen je alvast veel slaapplezier toe!