Ieder huis, appartement of ander soort onroerend goed heeft een WOZ-waarde. Dit bedrag heeft invloed op je belastingen. Heb je een koophuis met een hoge WOZ-waarde? Dan betaal je meer. Een lage WOZ-waarde is dus wat je wil. Helaas bepaalt je gemeente hoe hoog dat bedrag is, maar je kunt WOZ bezwaar maken. Soms pakt dat heel gunstig uit.
Wat is een WOZ-waarde?
De afkoring WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Met deze Nederlandse wet wordt de waarde van alle onroerende zaken in Nederland bepaald. Dat zijn huizen en appartementen maar ook bijvoorbeeld bouwgrond. De WOZ-waarde dient als basis voor het bepalen van de hoogte van meerdere belastingen zoals de onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting en meer. Heb je dus een koophuis met een hoge WOZ-waarde, dan betaal je meer.
Wie bepaalt de WOZ-waarde van je huis?
De WOZ-waarde kun je helaas niet zelf verlagen. Dit bedrag wordt vastgesteld door de gemeente. Dat doen ze niet zomaar; een opgeleid taxateur bepaalt de waarde en onderbouwt dit ook. De marktwaarde van vastgoed is altijd het uitgangspunt van de WOZ-waarde. Voor hoeveel je het huis zou kunnen verkopen, is dus van grote invloed. De taxateur houdt in het bepalen van de waarde onder andere rekening met de grond, het gebouw, eventuele gebreken en vergelijkbare panden.
Wat als je het niet eens bent met de WOZ-waarde?
Een WOZ-waarde die ineens veel hoger uitvalt, is natuurlijk flink balen. Daarom biedt de gemeente jou de kans om tegen zo’n waardebepaling in te gaan. WOZ bezwaar maken mag tot zes weken na de datum van de WOZ-beschikking. Dat is een brief of digitaal bericht dat je krijgt met de voorlopige inschatting van de WOZ-waarde. Let op want na die termijn is bezwaar maken dus niet meer mogelijk en kun je niks!
Je kunt op veel manieren bezwaar maken
Er zijn verschillende manieren waarop je tegen het besluit van de gemeente in kunt gaan. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld de optie tot informeel bezwaar. Dan bekijk je de waardebepaling samen met de taxateur opnieuw. Soms is dit genoeg om tot een nieuw bedrag te komen. Het voorkomt ook een hoop administratieve rompslomp. Kom je er toch niet uit? Dan is de volgende optie een schriftelijk bezwaar maken.
Zo kun je schriftelijk bezwaar maken
Een schriftelijk bezwaar tegen een WOZ-waarde is formeler. In zo’n bezwaar geef je aan waarom je het niet eens bent met de nieuwe WOZ-waarde. Je kunt ook het taxatieverslag aanvragen. Een tweede optie is dat je het bezwaar maken uitbesteedt. De optie om een onafhankelijk taxatierapport te laten opstellen is er dan vaak ook. Zo sta je steviger in je bezwaar.