Steeds meer mensen gebruiken Smart Devices in huis om het leven makkelijk te maken. Helaas doen hackers er alles aan om die apparaten te kraken en jouw data te stelen. Gelukkig kun je daar iets tegen doen! Met deze tips beveilig je jouw Smart Home.
Gebruik een VPN
Een VPN installeren helpt jouw Smart Home veilig te houden. Een VPN – ook wel Virtual Private Network – beveiligt jouw netwerk tegen hackers. Door middel van deze VPN maak je verbinding met een externe server ergens ter wereld. De data die jij zendt en ontvangt, loopt via deze server. Hierdoor is het voor hackers vrijwel onmogelijk de data te onderscheppen.
Je kunt een VPN het best op je router installeren. Zo zorg je ervoor dat alle apparaten die op het internet aangesloten zijn, ook deze VPN gebruiken. Al je data is dan versleuteld en erg moeilijk te hacken.
Bovendien kun je met een VPN ook content uit andere landen bekijken. Maak bijvoorbeeld verbinding met een server in de Verenigde Staten om te zien wat daar online beschikbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld via Netflix films en series kijken die nog niet in Nederland verschenen zijn.
Beveilig je netwerk
Beveilig altijd je netwerk tegen indringers. De makkelijkste manier om dit te doen is door zelf het wachtwoord voor je router in te stellen. Hoewel de wachtwoorden van de providers er vaak goed uitzien, kun je ze toch beter veranderen. Meestal staat beschreven op de website van de provider hoe je dit kunt doen. Schrijf je nieuwe wachtwoord niet op, maar bewaar het in een digitale kluis.
Demp apparaten wanneer het kan
Gebruik je je apparaten niet, zet ze dan op ‘mute’. In veel gevallen gebruiken bijvoorbeeld Google en Apple de Smart Devices om met jou mee te luisteren. Door met jou mee te luisteren, verbeteren deze apparaten de taal waarin jij praat. Op basis van Machine Learning maakt dit apparaat zichzelf zo steeds slimmer. Wil je echter niet dat je apparaat alles opneemt, dan is het aan te raden om deze te muten.
Voer updates uit in de software
Het updaten van al je apparaten is erg belangrijk. Allereerst omdat je apparaten zo de meest moderne software gebruiken. Deze zijn vaak voorzien van de meest recente beveiligingsupdates. Daarnaast houd je hackers buiten de deur die specifiek zoeken naar apparaten die niet up-to-date zijn en dus makkelijker te hacken.
Door middel van Reversed Engineering proberen hackers toegang te krijgen tot jouw apparaten. Als producenten een update uitbrengen, staan hier vaak beveiligingsupdates in. Na verloop van tijd komen deze updates online te staan, inclusief de specificaties. Hackers gebruiken deze specificaties om toegang te krijgen tot apparaten waarop de update niet is geïnstalleerd.
Gebruik twee-factor-authenticatie
Twee-factor-authenticatie maakt hacken van je apparatuur erg moeilijk. Bij twee-factor-authenticatie log je eerst online in met je account. Daarna krijg je een bericht op je telefoon of in je mailbox met een code. Pas wanneer deze code is ingevoerd, krijg je toegang tot je account. Hackers hebben dus bij twee-factor-authenticatie ook het wachtwoord van jouw mail of telefoon nodig om je account te kraken. Dat maakt het een stuk moeilijker voor ze.
Check je wachtwoorden op betrouwbaarheid
Tot slot is het belangrijk om je wachtwoorden na te gaan. Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende applicaties. Kraken hackers dit eerste wachtwoord, dan hebben ze direct toegang tot andere accounts. Gebruik een wachtwoordmanager om het jezelf makkelijk te maken. Deze applicatie genereert betrouwbare wachtwoorden en bewaart bovendien al je verschillende inloggegevens. Zo gebruik je voor elk account een ander wachtwoord zonder deze te vergeten.
Er zijn dus een aantal simpele manieren om je Smart Devices te beschermen. Pas deze maatregelen toe en je Smart Home is een stuk veiliger. Dat geeft jou niet alleen een gerust gevoel maar ontmoedigt ook hackers. Welke maatregelen gebruik jij al om je Smart Devices te beveiligen?