Het hebben van je eigen moestuin was nog nooit zo populair. Het is niet alleen ontzettend leuk om je eigen groente en fruit te oogsten, maar ook een goede manier om milieubewust bezig te zijn. Eten uit eigen tuin verkleint je persoonlijke ecologische voetafdruk. Bovendien is het vrij eenvoudig om zelf een moestuin aan te leggen. Of je nou een groot stuk grond bezit of een kleine stadstuin hebt. Lees meer tips en informatie over het aanleggen van je eigen groentetuin in dit artikel.
Ligging van de moestuin
Bij het aanleggen van een moestuin moet je als eerste goed nadenken over de ligging. Er moet genoeg zon zijn (richtlijn is minimaal 6 uur zonlicht), maar wel voldoende bescherming tegen de wind. Harde wind kan de planten beschadigen en ook te koude lucht aanvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat het water goed weg kan lopen. Als de tuin na een flinke regenbui lang onder water blijft staan, heb je al snel een probleem. Tot slot is het natuurlijk handig als de groentetuin goed bereikbaar is. Zowel tijdens het zaaien als het oogsten. Maak een pad rondom de tuin en/of tussen de gewassen door.
Pak het professioneel aan en kweek in een kas
Als je het nog professioneler wil aanpakken, leg je de moestuin aan in een kweekkas. Op deze manier bescherm je de gewassen en verleng je het tuinseizoen. De warmte blijft langer hangen in een kweekkas en je hebt zelf invloed op de luchtvochtigheid. Een kas is verkrijgbaar in allerlei soorten en formaten. Van een compacte kweekkas tot een grote tuinkas die je daarnaast als tuinkamer kunt gebruiken. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in alle mogelijkheden.
Geschikte grond is essentieel voor je moestuin
Of je nou een moestuin aanlegt in de buitenlucht of in een kweekkas, een goede grond is essentieel. In de winkel kun je allerlei soorten kant-en-klaar potgrond vinden dat speciaal is gemaakt voor een moestuin. Je kunt er ook voor kiezen om de moestuingrond zelf te maken. Als jouw tuin vooral bestaat uit leemgrond of zavelgrond, is het toevoegen van compost vaak ook al voldoende om een goede basis te creëren.
Zaaien en planten na de vorst
Begin altijd pas met zaaien of het planten van jonge gewassen na de vorstperiode. Zo heb je de grootste kans dat de planten het overleven en goed gaan groeien. De ideale periode kan natuurlijk per gewas verschillen. Voor het beste resultaat check je voor ieder gewas wat de perfecte maanden en weersomstandigheden zijn voor het zaaien of planten.
Bekijk ook
05 december 2019
Binnenkort een verhuizing regelen? Lees deze tips!
Na het zetten van je handtekening bij de notaris of de woningbouwvereniging kun je vast niet wachten totdat je aan…
Designvloer van MeisterDesign: de nieuwste generatie vinylvloeren
De Duitse vloerenproduct MeisterWerke komt met een speciaal assortiment vinylvloeren: Rigid Core. Deze nieuwste generatie vinylvloeren bestaat uit drie speciale…