Eén van de meest gekozen hypotheekvormen is de annuïteitenhypotheek. Bij deze aflossingsvorm betaal je maandelijks een vast bruto bedrag. Ben je benieuwd: wat is een annuïteitenhypotheek? Waarom deze hypotheekvorm ideaal is voor starters en hoe een hypotheek annuïteiten berekenen werkt? Lees dan snel verder!
Hypotheek annuïteiten berekenen: wat is het?
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm. Met deze hypotheek blijven je bruto maandlasten de gehele looptijd gelijk, zolang de rente niet wijzigt. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Dit bedrag bestaat uit twee delen: aflossing en rente. De verhouding tussen de aflossing en het rentebedrag verandert iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af. Kortom: hoe meer hypotheek je aflost, hoe minder rente je betaalt.
De annuïteitenhypotheek: ideaal voor starters
Een annuïteitenhypotheek is door de veranderende verhouding tussen aflossing en rente perfect voor starters die aan het begin van hun carrière staan. Je kunt de eerste jaren namelijk maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager uitvallen. Na verloop van tijd worden je netto maandlasten hoger, omdat je meer aflost en minder rente betaalt en dus minder hypotheekrente kunt aftrekken van de belasting. Dit moet geen probleem zijn, aangezien je tegen die tijd (hoogstwaarschijnlijk) verder in je carrière bent, een hoger salaris hebt en die kosten daarom gemakkelijk kunt opvangen. Verderop in dit artikel lees je meer over een hypotheek annuïteiten berekenen en hoe jouw toekomstige maandlasten eruit zullen zien.
Annuïteit en lineair: wat is het verschil tussen deze twee hypotheekvormen
Zowel een lineaire hypotheek als een annuïteitenhypotheek bestaat uit een maandbedrag dat opgebouwd is uit aflossing en rente. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren in verhouding meer rente en los je later in de looptijd meer af. Hierdoor start je met lagere netto maandlasten die later oplopen. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Omdat de schuld afneemt, ga je in de loop van de tijd steeds minder rente betalen. Dit betekent dat je bruto en netto maandlasten steeds lager worden. Je start wel met hogere maandlasten aan het begin van de looptijd.
Zelf de aflossing hypotheek annuïteiten berekenen
Zelf jouw hypotheek annuïteiten berekenen is een lastige opgave, maar niet onmogelijk. Je moet een aantal zaken meenemen: jouw hypotheek(schuld), het hypotheekrente percentage per maand en de looptijd in het aantal maanden. Vervolgens kun je met de volgende formule de hypotheek annuïteiten berekenen:
Betekenis van de tekens in de formule hypotheek annuïteiten berekenen:
^ = Tot de macht
/ = Gedeeld door
* = Vermenigvuldiging
Voorbeeld hypotheek annuïteiten berekenen
Stel: je hebt een huis op het oog ter waarde van € 216.000 euro, de rentestand is 2% per jaar en de looptijd van de hypotheek is 30 jaar, dan ziet de formule er als volgt uit:
De annuïteit komt bij deze annuïteitenhypotheek uit op €798,38 bruto per maand. De bruto lasten blijven altijd gelijk, netto stijgen de kosten in verband met de hypotheekrenteaftrek.
Hulp nodig bij hypotheek annuïteiten berekenen? Ga dan in gesprek met een ervaren hypotheekadviseur. Ook als je passend advies wil over de beste opties voor jouw financiële situatie, kun je terecht bij een hypotheekspecialist.