Vraag en antwoord | Het leggen van graszoden in de tuin
22 mei 2016
Door Woonhome.nl
Je wilt een grasperk in je tuin en hebt gekozen om graszoden aan te leggen. Dan ga je natuurlijk na wat er allemaal bij komt kijken. Je wilt weten waar je rekening mee moet houden. Wat de juiste periode is voor het aanleggen van graszoden. En je zoekt informatie over het onderhoud van de graszoden. Specialist in graszoden Tuinengras.nl geeft antwoord op vragen voor het leggen van graszoden in je tuin.
Wanneer kan ik mijn graszoden (laten) aanleggen?
Je kunt graszoden in de periode maart tot eind oktober aanleggen. Het moet dan wel vorst- en sneeuwvrij zijn. Niet aangelegde-graszoden kunnen hier namelijk niet tegen. Bovendien moet ook de ondergrond vorstvrij zijn om de graszoden te kunnen leggen. De kans is anders groot dat het gras afsterft waardoor je een aantal graszoden moet vervangen. Het is dus af te raden om in de winter graszoden te leggen.
“Zijn de graszoden uiteindelijk doorgeworteld, dan is vrieskou geen probleem.”
Wat is de beste periode om graszoden te (laten) aanleggen?
In principe kun je bijna het hele jaar door graszoden aan laten leggen (maart t/m oktober). Echter heeft elke periode zijn voordelen.
Graszoden aanleggen in het voorjaar
Het voorjaar is een perfecte periode voor de graszoden. Er is dan voldoende regen om goed te gaan doorgroeien. De temperaturen zijn in de lentemaanden nog niet te hoog en het aantal zonnige dagen neemt toe. Dit zijn ideale omstandigheden voor gras!
Graszoden aanleggen in de zomer
Ook de zomer is een goede periode om graszoden te leggen. Er zijn dan veel meer zonuren dan in de lente. Hierdoor groeit het gras sneller en kan het snel doorwortelen in de bodem. Echter moet je er wel op letten of het gras voldoende water krijgt. Bij droge periodes zal je het gras moeten bijsproeien met water.
Graszoden aanleggen in het najaar
Het vroege najaar is je laatste kans om nog graszoden te leggen voordat de winter aantreedt. De bodem is dan vochtig genoeg door de regelmatige neerslag. Ook zal je je graszoden in het najaar minder belasten omdat je de tuin minder betreedt. Op die manier krijg je een mooi groen gazon tijdens de wintermaanden en start je in de lente met een perfect uitziend gazon dat goed groeit.
“De meeste tuinliefhebbers kiezen de lente om graszoden te leggen. Dan kan men nog een hele zomer en herfst genieten van een frisgroen gazon.”
Hoe moet je het pas gelegde gazon onderhouden?
Nadat de graszoden is aangelegd start pas het belangrijke werk: het onderhoud. De verzorging van het gras is misschien nog wel belangrijker dan de periode van aanleg. Bij een goede verzorging behoud je een frisgroene grasmat. Bovendien kan een goede verzorging bijdragen tot een lang leven van je gazon. Elk seizoen of maand vraagt echter een ander onderhoud. Het is namelijk afhankelijk van het aantal uren zon, de neerslag en de temperaturen.
Onderhoud gazon in het voorjaar
Over het algemeen geldt dat je in het voorjaar je gazon af en toe moet bijmesten. Ook kun je het gras verticuteren. Dit is als het ware het schoonharken en insnijden van de grond en viltlaag die door o.a. mos op het gras kan ontstaan. Licht, water en lucht kunnen na dit weer makkelijk doordringen en graswortels krijgen meer ruimte om te groeien Voor het verticuteren bestaan speciale gereedschappen.
Onderhoud gazon in de zomer
In de zomer, tijdens droge periode, is regelmatig sproeien met water noodzakelijk. Ook kun je tijdens deze periode het gras gaan maaien. Je kunt het beste beginnen als het gras 10 centimeter is. Maai het gras dan tot ongeveer 7 cm. Zorg er vervolgens voor dat jet het gras wekelijks maait en laat de kleine sprietjes gerust liggen. Dit fungeert later weer als mest.
Onderhoud gazon in het najaar
Verwijder in de herfstmaanden alle bladeren van het gras zodat je gazon genoeg lucht krijgt.
In de wintermaanden is het goed om kalk te strooien. Dit verbetert de bodenstructuur en zorgt ervoor dat het gras voedingsstoffen beter opneemt. Ook zorgt kalk er voor dat mos verdwijnt.
Verschillende soorten grasziekten
Helaas kan bij de aanleg of het onderhoud soms ook iets mis gaan (bijvoorbeeld teveel besproeiing, verkeerde voeding, enzovoort). Dan kan je grasmat te maken krijgen met grasziekten. Welke grasziekten dit zijn, is alweer afhankelijk van het seizoen. Identificeer de ziekte op tijd en stel een juiste diagnose. Hiermee kan je het aantal bestrijdingsmiddelen drastisch beperken. Dit scheelt alvast in je budget en ook in de belasting van het milieu.
Hieronder vind je een aantal grasziekten die het meest voorkomen:
- Pioniersplanten – dit is onkruid dat goed groeit op pas bewerkte grond.
- Paddenstoelen – deze zijn geen echte ziekte maar kunnen je gazon wel degelijk schaden.
- Emelten – ze vertonen zich in de vorm van grijs-blauwe kokertjes. Hierin zitten de larven van de langpootmuggen.
- Rouwvlieglarven – larven van de rouwvlieg. Zij vreten aan de wortelhals van het gras waardoor het gras afsterft.
- Meeldauw – dit uit zich in de vorm van schimmelachtige pluis die het gras aantast.