Verwarmen met een infrarood warmtepaneel: 5 voordelen
13 april 2024
Door Sjoske Cornelissen
Je huis verwarmen kan op veel verschillende manieren. In woonkamers zie je steeds vaker vloerverwarming, maar de meest gebruikte is nog altijd de centrale verwarming via een cv-ketel. Een iets minder bekend, maar duurzaam alternatief is een infrarood warmtepaneel. Hieronder lees je hoe dat werkt én wat de voordelen zijn.
Een paneel voor elke (kleine) ruimte
Een infrarood warmtepaneel zie je vaak in kleinere ruimtes, zoals de badkamer. Het zijn meestal dunne en platte panelen aan een muur of plafond. Een infrarood paneel aan het badkamer plafond neemt dus weinig ruimte in beslag. Dankzij de verschillende maten, vormen en designs past een warmtepaneel in elk interieur. Ook neemt-ie niet veel ruimte in beslag. Zo’n paneel is overigens ook geschikt in bijvoorbeeld de woonkamer of andere ruimtes in huis. Vaak hangen er dan meerdere naast elkaar, bevestigd aan het plafond.
Hoe werkt een infrarood warmtepaneel?
Wist je dat infrarood de oudste manier van verwarmen is? Het werkt namelijk hetzelfde als verwarming door de zon. Een warmtepaneel werkt door middel van infraroodstraling die je niet ziet, vergelijkbaar met de straling van de zon. Als de infraroodstraling objecten raakt in de ruimte, warmen deze op en geven ze warmte af aan de lucht.
Wat zijn de voordelen van verwarmen met een paneel?
Een infrarood warmtepaneel is een duurzame keuze, want je verbruikt geen gas. Je sluit een paneel aan op een (bestaand) lichtpunt, dus hij is volledig elektrisch. Een warmtepaneel kent nog meer voordelen:
Energiezuinig
Als je kiest voor warmtepanelen, kan je ruimtes afzonderlijk van elkaar verwarmen. Je hoeft niet altijd het hele huis te verwarmen, zoals het geval is bij centrale verwarming via een cv-ketel. Bovendien verbruikt een infrarood paneel minder energie dan een traditioneel systeem.
Comfortabele warmte
Ook voelt de warmte comfortabeler aan, omdat de lucht niet circuleert in de ruimte zoals bij een centrale verwarming. Een paneel verwarmt direct de objecten en mensen in de ruimte, waardoor de warmte aangenamer en gelijkmatiger aanvoelt. Geen luchtcirculatie betekent ook minder stof en allergenen in de lucht.
Levensduur en onderhoud
Een infrarood warmtepaneel gaat lang mee, mits het is gemaakt van hoogwaardig materiaal. Er zitten geen bewegende onderdelen in een warmtepaneel die kapot kunnen gaan. Heb je centrale verwarming, dan moet je jaarlijks een onderhoudsbeurt laten uitvoeren aan de cv-ketel én ‘m eens in de 15 jaar volledig vervangen. Daar is bij een warmtepaneel geen sprake van. Een paneel kan snel geïnstalleerd worden en werkt geruisloos.
Goed voor de gezondheid
Infraroodstraling wordt vaak gebruikt voor het behandelen van gewrichtspijn en rugpijn. De straling optimaliseert het functioneren van spieren en gewrichten en het verbetert de bloedcirculatie.
Waarom een infrarood paneel in de badkamer?
Natuurlijk is het fijn als je natte handdoek snel opdroogt in de badkamer, zodat-ie niet gaat stinken. Maar verwarming in de badkamer is vooral belangrijk omdat het vochtige muren en wanden tegengaat. Een infrarood warmtepaneel neemt weinig ruimte in en kan je bijvoorbeeld bevestigen aan het plafond of kies voor een warmtepaneel en badkamerspiegel in één. Een warmtepaneel kan je afzonderlijk van de rest van de verwarming in huis bedienen, zodat het altijd een aangename temperatuur is als je doucht en je omkleedt. Veel panelen, bijvoorbeeld van verwarmbewust.nl, werken ook via WiFi, zodat je ‘m vanaf je telefoon of met een afstandsbediening kan bedienen. Ga je (binnenkort) de badkamer verbouwen? Deze tips helpen je op weg.