Misschien wil je er dan nog helemaal niet aan denken, maar tijdens de warme zomerdagen kun je je het beste voorbereiden op de winter. Check bijvoorbeeld of je woning goed geïsoleerd is, of de dakpannen en dakgoten nog in orde zijn. Controleer ook of de ventilatieroosters schoon zijn en of de openhaard klaar is voor gebruik. Daarnaast is het de perfecte periode om je eens te verdiepen in vloerverwarming! Hieronder lees je nuttige informatie over de mogelijkheden van vloerverwarming in huis.
Onder welk type vloeren kan vloerverwarming?
Je hebt er vast regelmatig over gehoord, maar weet je ook precies wat het is? Onder vloerverwarming verstaan we verwarmingselementen die onder het vloeroppervlak zijn aangebracht. Vloerverwarming kan onder veel type vloeren. Zo zijn PVC vloeren, keramische tegelvloeren, parketvloeren, (woon)betonvloeren en gietvloerenvloer van natuursteen geschikt. Vraag altijd na of de vloer in jouw woning of desbetreffende ruimte geschikt is voor vloerverwarming.
Verschillende systemen vloerverwarming
Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen in je woning. Een korte samenvatting van de drie systemen:
Frezen: Dit is de populairste keuze. Bij dit systeem hoef je niet de hele vloer te vervangen. De installatie is aangelegd in de bestaande dekvloer. Alle leidingen zijn weggewerkt in de vloer en je kunt al snel genieten van het resultaat.
Droogbouw: Bij een nieuwbouwwoning met een minder sterke fundering of een grote renovatie kun je wellicht beter kiezen voor een droogbouwinstallatie. Bij dit verwarmingssysteem wordt de warmte verspreid over een groot oppervlak door middel van EPS-isolatieplaten. Deze platen zijn direct op de ondervloer geplaatst. Deze warmtespreidingsprofielen in de EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van staal of aluminium.
Natbouw: Bij een natbouwinstallatie wordt er gebruik gemaakt van een speciale dekvloer. Het is een vloer die op de draagvloer is aangebracht. Dit systeem zie je vaak bij de aanleg van nieuwe huizen en gebouwen. Binnen de natbouwinstallatie kun je nog kiezen tussen krimpnetten, tackerplaten en noppenplaten.
Elektrisch of watergedragen verwarming
Naast alle verschillende aanlegmogelijkheden, kun je nog kiezen tussen twee typen vloerverwarming: elektrische vloerverwarming of een watergedragen vloerverwarming. Bij een elektrische variant gaat het om droogbouw. Je ziet het vooral terug in de badkamer, keuken of een uitbouw. Het is eenvoudig te installeren en heeft een snelle opwarmtijd. Een watergedragen vloerverwarming is gebaseerd op warm water. Dit systeem wordt volgens een ‘slakkenhuis’ systeem gelegd. (Zie onderstaande afbeelding)