Kopen onder voorbehoud: bouwkundige keuring laten doen, waarom is het verstandig?
15 maart 2022
Door Jolien
Een huis kopen is leuk en tegelijkertijd ook heel spannend! Je kunt kiezen voor een nieuwbouwwoning, of een prachtig oud huis. Een ouder huis heeft al een eigen karakter en is erg sfeervol. Wel vergt een ouder huis meer onderhoud. Het is slim om de oudere woning onder voorbehoud met een bouwkundige keuring te kopen. Maar hoe werkt zo’n voorbehoud bouwkundige keuring?
Je ziet met het blote oog vaak het nodige onderhoud niet
Als je naar een woning gaat kijken, zie je het huis de eerste keer vaak maar heel kort. Zo’n twintig tot dertig minuten heb je de tijd om door en rondom het huis te lopen. Je loopt het hele huis rond, met of zonder makelaar. Pas de tweede keer dat je gaat kijken naar de woning, zie je vaak pas goed de details. Maar in sommige gevallen moet je al na de eerste keer kijken beslissen of je een bod gaat doen of niet. Helemaal in de huizenmarkt van tegenwoordig. Veel onderhoud dat je nog aan het huis moet doen, is met het blote oog niet goed te zien. Dus dan wil je van een specialist weten hoe de algemene staat van het huis is. En dit kan uiteraard in elke provincie. Je kunt bijvoorbeeld een bouwkundige keuring Haarlem aanvragen als je een huis in Haarlem wilt kopen.
Leer je nieuwe huis goed kennen tijdens een inspectie
Tijdens een bouwkundige keuring leer je het huis dat je wilt kopen pas echt goed kennen. De professional kijkt er met een hele andere blik naar dan dat jij dat doet. Wanneer je heel graag een huis wilt kopen, zie je vaak de pijnpunten veel minder goed. Helemaal als je verliefd op het huis bent en met een roze bril ernaar kijkt. Ga dus mee tijdens de keuring, zodat je tijdens de visuele inspectie hoort met welke zaken je rekening mee moet houden. Tijdens deze inspectie hoor je wat de zwakke punten zijn van het huis. Op basis hiervan kun je bepalen of je het nog steeds ziet zitten om het huis te kopen, of toch niet. Er zijn twee manieren om een bouwkundige keuring uit te laten voeren: na of voor het afsluiten van een koopcontract.
1. Onder voorbehoud bouwkundige keuring na het afsluiten van het koopcontract
Ook al heb je een checklist mee tijdens de eerste bezichtiging, het is makkelijk om verborgen gebreken te missen. Ook al heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen. Maar als je een huis koopt, heb je zelf een wettelijke onderzoeksplicht. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, is het slim om bij het bod gelijk ontbindende voorwaarden vast te leggen. Je kunt het koopcontract tekenen onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, waarbij je aangeeft tot hoever de kosten van het onderhoud mogen uitvallen. Daarbij gaat het om de kosten van direct noodzakelijk herstel dat nodig blijkt te zijn. De bouwkundige keuring Utrecht vindt dus plaats na het tekenen van het koopcontract. Vallen de kosten van het onderhoud hoger uit? Dan heb je het recht om het contract te ontbinden. Je moet dit dan schriftelijk aangeven en een kopie van het bouwkundige rapport geven aan de verkoper. Of je spreekt met de verkoper van de woning af dat ze je tegemoet komen in de kosten.
2. Een bouwkundige keuring voor het afsluiten van het koopcontact
Het is ook mogelijk om een bouwkundige keuring te laten doen voor het afsluiten van het koopcontract. Dan weet je van tevoren al waar je aan toe bent en wat de zwakke plekken van het huis zijn. En wat het onderhoud aan het huis je gaat kosten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook versterkt het je onderhandelingspositie: je weet precies wat er mankeert aan het huis.
Waar let de inspecteur op tijdens een onder voorbehoud bouwkundige keuring?
De inspecteur bekijkt natuurlijk de hele woning. Daarbij let de inspecteur tijdens de keuring extra op:
• De staat van deuren, ramen en kozijnen
• De visuele staat van eventuele schoorstenen en ventilatiekanalen
• Hoe de badkamer en het toilet eruit zien
• Of er loden waterleidingen zijn
• De visuele staat van verwarmingsinstallaties en elektrische installaties
• Of er asbestverdachte materialen zijn
• De visuele staat van de goten, dakbedekking en de constructie van het dak
• Of er risico is op koolmonoxide
• Hoe brandveilig het huis is
• De fundering, de grond van de begane vloer en een deel van de kruipruimte
• Het portiek en de galerij
• De visuele staat van de gevel en het metselwerk
• De wanden, plafonds, binnendeuren en de keuken