Verschillende soorten schroeven en hun specifieke toepassingen
05 april 2023
Door Ilse Bloemendal
Wist je dat er verschillende soorten schroeven zijn die voor specifieke doeleinden gebruikt worden? In deze blog bespreken we de meest voorkomende soorten schroeven en waarvoor ze het beste gebruikt kunnen worden. Zo kies je de juiste schroef voor jouw klus en gebruik je deze op de juiste manier.
1. Zelfborende schroeven met een scherpe punt
Zelfborende schroeven met een scherpe punt zijn schroeven die kunnen boren in materialen zoals hout, metaal en kunststof zonder dat er een voorgeboord gat nodig is. Ze zijn vooral geschikt voor het bevestigen van materialen waarbij je geen voorgeboord gat kunt maken. Denk aan het bevestigen van metaal op hout of het bevestigen van kunststof op metaal. Door de scherpe punt van de schroef draai je gemakkelijk in het materiaal. Het is belangrijk om de juiste lengte van de schroef te kiezen voor de dikte van het materiaal waarin je de schroef wilt draaien. Zo voorkom je dat de schroef niet diep genoeg in het materiaal komt of juist te ver erdoorheen gaat en aan de andere kant uitsteekt. Je hebt 3 verschillende soorten:
Scharnierschroeven
Scharnierschroeven zijn speciaal ontworpen voor het bevestigen van scharnieren op bijvoorbeeld deuren of kastjes. Deze schroeven hebben een kleine, taps toelopende kop die precies past in het scharnier. Hierdoor blijft het scharnier goed op zijn plaats zitten en kan de deur of het kastje gemakkelijk open en dicht.
Glaslatschroeven
Glaslatschroeven zijn gemaakt voor het vastzetten van glaslatten bij het plaatsen van een raam of kozijn. Het zijn speciale schroeven die gebruikt worden om glaslatten vast te zetten op een raamkozijn of voor het monteren van andere dunne en breekbare materialen, zoals plaatwerk en kunststof panelen.
Tellerkopschroeven
Tellerkopschroeven herken je aan de brede schotel- of tellerkop. Een tellerkopschroef heeft een torx aandrijving die ervoor zorgt dat de tellerkopschroef sterker wordt aangedraaid. Je gebruikt de tellerkop dus vooral voor zware en grote constructies. Door de platte kop van de schroef worden tellerkopschroeven vaak gebruikt voor het bevestigen van materialen waarbij het van belang is dat de schroefkop niet uitsteekt, zoals bijvoorbeeld bij het monteren van meubels. Dit wordt ook wel verzinking genoemd.
2. Hout verbinden doe je met houtschroeven
Houtschroeven zijn schroeven die speciaal ontworpen zijn voor het bevestigen van houten materialen. Deze schroeven hebben een schroefdraad die zorgt voor een stevige verbinding tussen twee houten onderdelen. Houtschroeven hebben meestal een platte kop met een kruiskop of een gleuf, waardoor ze met een schroevendraaier of een boormachine gemakkelijk kunnen worden vastgedraaid. Gebruik ze voor het bevestigen van planken, latten, kozijnen, deuren en ramen en het monteren van meubels en andere houten constructies.
Hardhoutschroeven
Hardhoutschroeven worden gebruikt voor het bevestigen van houten constructies, zoals vlonders, schuttingen en pergola’s. Ze zijn speciaal ontworpen om door hardhout te kunnen dringen zonder dat het splijt of scheurt.
Spaanplaatschroeven
Spaanplaatschroeven worden gebruikt voor het bevestigen van plaatmateriaal, zoals spaanplaat, MDF en multiplex. Ze hebben een scherpe punt en een grove draad, waardoor ze gemakkelijk door het materiaal heen dringen en een stevige bevestiging bieden.
Kozijnschroeven
Kozijnschroeven worden gebruikt voor het monteren van kozijnen en raam- en deurkozijnen. Ze zijn langer dan normale schroeven en hebben een versterkte schacht, waardoor ze extra stevigheid bieden en het kozijn goed op zijn plaats houden.
Afstandschroeven
Afstandschroeven worden gebruikt om een bepaalde afstand te creëren tussen twee objecten. Ze hebben een verlengde schacht en een afstandshuls waardoor er een ruimte ontstaat tussen het object en de muur. Zo wordt voorkomen dat het object kromtrekt of beschadigd raakt door vocht en kan er ventilatie plaatsvinden.
3. Heb je een harde steensoort? Dan gebruik je een betonschroef of steenschroef
Met een normale schroef kom je niet zomaar door een hard materiaal als beton of steen heen. Ook kan het zijn dat je iets vast moet schroeven in beton of steen. Dan heb je een supersterke schroef nodig en gebruik je steenschroeven of een betonschroef! Dit zijn schroeven die speciaal ontworpen zijn voor het bevestigen van materialen aan beton of steen.
Een betonschroef is een schroef die in beton kan worden geschroefd zonder dat hiervoor een plug of anker nodig is. Dit komt doordat de betonschroef een schroefdraad heeft die is voorzien van een speciale coating. Hierdoor zet de schroef zich gemakkelijk in het beton. Betonschroeven worden vaak gebruikt voor het bevestigen van zware voorwerpen aan betonnen muren of vloeren. Denk aan metalen frames of zware planken. Een steenschroef daarentegen is ontworpen voor gebruik op poreuze en minder harde materialen, zoals baksteen en gipsblokken. Steenschroeven hebben een unieke draad en puntontwerp, zodat ze zich goed vast kunnen zetten in deze materialen. Ze worden vaak gebruikt voor het ophangen van schilderijen of planken.
4. Alle schroefsoorten tegelijk in huis met diverse schroefbits
Als je verschillende schroefsoorten in huis hebt en je wilt ze allemaal gebruiken met dezelfde schroefbits, dan is het belangrijk om het juiste schroefbit te kiezen voor elke schroefsoort. Dit komt omdat elke schroefsoort een unieke kop heeft en dus een specifiek schroefbit vereist om de schroef goed vast te kunnen draaien.
Je kunt een universele schroefbitset gebruiken die verschillende schroefbits bevat die geschikt zijn voor verschillende schroefsoorten. Door het juiste schroefbit te kiezen voor elke schroefsoort zorg je ervoor dat de schroef goed vastgedraaid wordt en dat het materiaal niet beschadigt.
Tip: Zorg voor een bithouder bij de boormachine. Een goede bithouder zorgt dat de bit goed past en niet makkelijk uitvalt