Houd inbrekers buiten: 5 stappen naar een veilig huis
17 augustus 2023
Door Jolien
Een gevoel van veiligheid is wellicht wel het allerbelangrijkste voor jouw woongenot. Veilig wonen betekent zorgeloos wonen en leven in en rondom je huis. Hoewel ieder huis sloten op de deuren heeft, kan een inbreker in mum van tijd binnen zijn als deze sloten niet van goede kwaliteit zijn. Snel doorzoekt een inbreker dan je huis, op zoek naar kostbare juwelen, contant geld en andere waardevolle items. Neem het initiatief en laat de inbreker geen kans, zodat je met een gerust hart slaapt of een weekendje weg gaat.
Stap 1: raadpleeg een slotenexpert voor deskundig advies
Het beste wat je kunt doen om een veilige woonomgeving te waarborgen, is een expert inschakelen. Vraag advies aan een slotenmaker in Amsterdam of een andere slotenmaker bij jou in de buurt. Een dergelijke slotenmaker expert kan bij je thuis langskomen om je sloten te inspecteren en te beoordelen welke voldoende weerstand bieden en welke je moet vervangen. Ook identificeert de expert zwakke punten waar een inbreker zo gemakkelijk doorheen komt.
Stap 2: vervang de sloten in je huis met beveiligde varianten
Wist je dat een inbreker gemiddeld slechts 1 tot 2,5 minuten nodig heeft om een zwak slot open te breken? Dat is aanzienlijk snel. Veel oudere huizen zijn meestal vaak niet uitgerust met hoogwaardige sloten. Laat deze sloten vervangen door degelijke sloten met een SKG-keurmerk. Kies voor een sloten met een meerpuntsluiting. Zo’n slot vergrendelt de deur op meerdere punten tegelijkertijd, waardoor het voor inbrekers lastiger is om binnen te dringen. Een meest voorkomend type is het slot met driepuntssluiting, waarbij drie haken op verschillende hoogtes in het kozijn verankeren. Daarnaast is het aan te raden een extra kierstandhouder te installeren, waarmee je ziet wie er voor de deur staat zonder de deur volledig te openen.
Stap 3: beveilig de ramen
Inbrekers dringen niet alleen via deuren binnen; ramen zijn ook kwetsbare punten waar ze gemakkelijk gebruik van maken. Daarom is het essentieel om je ramen goed te beveiligen, zodat er geen kans is om via die route naar binnen te komen. Er bestaan diverse manieren om ramen te beveiligen: raamsloten, raamboomsystemen of raamhekken. Een raamslot is een klein slot dat je aan het raam toevoegt om het extra te vergrendelen. Een raamboom is een lange metalen stang die je door het raam plaatst aan een haak in het kozijn. En een raamhek is een hekwerk dat je voor het raam plaatst en beschikbaar is in hout, aluminium en metaal.
Stap 4: installeer beveiligingscamera’s rondom het huis
Als je denkt dat beveiligingscamera’s alleen van pas komen om achteraf te achterhalen wie er heeft ingebroken, dan vergis je je. Camera’s schrikken tevens potentiële inbrekers af. Het is daarom aan te raden camera’s op te hangen op goed zichtbare locaties. Of plak een sticker op het huis met een waarschuwing dat er videobewaking is. Mocht er toch een inbraak plaatsvinden, dan zijn de beelden van nut zijn voor verzekeringsdoeleinden en politieonderzoek.
Stap 5: zorg voor goede buitenverlichting
Inbrekers voelen zich comfortabeler in het donker, want dan merken (buurt)bewoners hem of haar minder snel op. Daarom is het raadzaam om je oprit, tuinpad, voor- en achterdeur en schutting goed te verlichten, om ongenode gasten af te schrikken. Als je niet de hele nacht felle tuinverlichting wilt hebben, overweeg dan buitenverlichting met bewegingssensoren. Deze gaan alleen aan bij detectie van beweging. Kies voor chique wandlampen, zodat het er ook nog eens mooi uitziet voor jezelf.