Hoe vaker de zon schijnt, hoe groter de drang om iets aan de tuin te veranderen. Een plantje toevoegen hier of daar, een moestuin aanleggen of juist een stuk van de tuin betegelen. In het laatste geval is er véél keuze en belangrijker nog: hoe pak je het aan? Welke tegels heb je nodig? Lees hieronder alles wat je moet weten over tuintegels.
Het beste en meest duurzame materiaal voor een tuintegel
Als je op zoek gaat naar een mooie tuintegel, wil je natuurlijk het liefst een duurzaam exemplaar. Dan zit je gewoon goed. Al helemaal als blijkt dat de meest duurzame tuintegel ook meteen de beste is. Met een keramische tuintegel kies je voor duurzaam, want de tegels worden gemaakt van gebakken klei. Bovendien zijn ze recyclebaar. Het is ook de beste tegel, want ze gaan een leven lang mee. Een keramische tegel is voorzien van harde toplaag, waardoor de tegel niet gauw groen uitslaat. Hier vind je nog meer tips voor een duurzame tuin.
Voor welke stijl kies je?
Tegels zijn er in alle soorten en maten. Ook de manier van leggen is bepalend, het gebruik én de look van je tuin. De ene tuin is strak en wat meer rechttoe-rechtaan en de ander is groen en weelderig. Wil je een recht stuk tegels aanleggen zodat je straks aan de buitentafel kan genieten van je ontbijt in de zon? Of leg je zigzaggend pad aan in de tuin, van en naar je moestuin? Kies een tegel uit die goed past bij jouw tuin.
Zoek een goede aanbieding
Heb je tuintegels op het oog? Dan is het de kunst om diezelfde of tegels die erop lijken te scoren voor een net iets lagere prijs. Veel (online) winkels bieden regelmatig korting aan, zeker in het voorjaar. Het is dus absoluut een zoektocht waard. Typ ‘aanbiedingen tuintegels‘ in je zoekmachine en kijk wat je vindt!
Aan de slag: de ondergrond
Voordat je de tegels een plek geeft in je tuin, verdient de ondergrond een goeie onderhoudsbeurt. Dat wil zeggen: de ondergrond moet stevig en vooral recht zijn, zodat je tegels goed blijven liggen. Het beste kan je eerst een beetje grond afgraven, zo’n 20 centimeter, en dat vervolgens aanvullen met zand. Het is belangrijk dat het zand goed vast ligt, dus het liefste gebruik je een trilplaat, maar nat sproeien met water kan ook. Wacht in het laatste geval dan wel een dag voordat je verder gaat. Tot slot ga je de boel egaliseren. Daarvoor kan je het beste een lange lat gebruiken waarmee je over de zandlaag strijkt.
De tegels leggen
Dit lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je tegels waterpas liggen. Niets is vervelender dan scheve tegels. Staat jouw tuin of een deel daarvan snel onder water als het hard regent? Dan kan je er ook voor kiezen om de tegels heel licht schuin af te laten lopen. In dat geval stroomt het water richting de plek waar het makkelijker in de grond kan zakken. Als laatste is het belangrijk dat je een flinke hoeveelheid zand over de tegels bezemt. Zorg ervoor dat het zand tussen de voegen terecht komt, zodat de tegels goed vast liggen en er minder onkruid doorheen groeit. Laat het zand een week liggen en veeg het losse zand regelmatig over de tegels.
Advies vragen aan expert
Zie je het niet zitten om de tegels zelf te leggen of heb je er simpelweg geen tijd voor? Schakel dan de hulp van een expert in, zowel voor advies als het leggen zelf. Een ervaren stratenmaker legt met liefde de tegels in jouw tuin. Zorg ervoor dat je van tevoren wel even goed checkt of de stratenmaker die je op het oog hebt ook écht goed is. Lees altijd een aantal reviews, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je daadwerkelijk kan genieten van een tuinupgrade. Wil je behalve tuintegels je tuin ook gezelliger maken? Laat je inspireren door deze tips.